«Μαμά, θέλω να στολίσουμε»: Πώς απέφυγα το χριστουγεννιάτικο δέντρο από τον Οκτώβρη

«Μαμά, θέλω να στολίσουμε»: Πώς απέφυγα το χριστουγεννιάτικο δέντρο από τον Οκτώβρη

 «Μαμά, θέλω να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο!». Τί κι αν είναι ακόμα 23 Οκτώβρη; Τί κι αν δεν έχουν πιάσει καν τα κρύα; Τα πιτσιρίκια ανυπομονούν να στολίσουμε το σπίτι και να μυρίσει... άρωμα Χριστουγέννων. Η ανυπομονησία τους, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη που ψάχνουν απεγνωσμένα μελομακάρονα και κουραμπιέδες στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς.

Ωστόσο, ως η πιο λογική του σπιτιού, προσπαθώ να αντισταθώ στις γιορτινές απαιτήσεις τους και να καθυστερήσω όσο μπορώ τα πρόωρα Χριστούγεννα. Αν τα δικά σας παιδιά μοιράζονται τις ίδιες παράλογες απαιτήσεις με τα δικά μου, υπάρχει τρόπος να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα στην ώρα τους. Πώς; Διαβάστε και θα δείτε...

Προ-χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο

Έχετε δει αυτά τα φανταστικά ημερολόγια του Δεκεμβρίου που βοηθούν τα παιδιά να καταλαγιάσουν την ανυπομονησία τους μέχρι τις 25 Δεκέμβρη; Ξέρετε, εκείνα που πίσω από κάθε μέρα κρύβεται ένα σοκολατάκι σε σχήμα αστεριού ή Άγιου Βασίλη και κάνουν τις μέρες να περνούν λίγο πιο ευχάριστα.

Αντιγράφοντας αυτή την φανταστική ιδέα, λοιπόν, έφτιαξα το προ-χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο. Ξεκινά στις 20 Οκτώβρη και φτάνει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου – την ημέρα, δηλαδή, που θα στολίσουμε το δέντρο. Κάθε ημερομηνία κρύβει και ένα δώρο έκπληξη το οποίο είναι είτε ένα σοκολατάκι, είτε ένα μικρό παιχνίδι, είτε μια καραμέλα φράουλα που την λατρεύουν. Τα σαββατοκύριακα, μάλιστα, το δώρο τους μπορεί να είναι το αγαπημένο τους πρωινό ή μια υπέροχη βόλτα!

Ανανεώνοντας τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας

Ένα άλλο κόλπο που σκέφτηκα, ήταν το εξής: τους υποσχέθηκα πως αν κάνουν υπομονή μέχρι τον Δεκέμβρη, θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε τα στολίδια του σπιτιού  μας. Κάθε Σάββατο για παράδειγμα, θα αγοράζουμε ή θα φτιάχνουμε και ένα καινούριο στολίδι για το δέντρο, ενώ κάθε Τετάρτη θα κατασκευάζουμε μια χριστουγεννιάτικη χειροτεχνία για το υπόλοιπο σπίτι.

Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία του στολίσματος, νιώθουν περηφάνια για κάθε νέα δημιουργία τους ενώ αισθάνονται το εορταστικό πνεύμα να αιωρείται στον αέρα!

 

Γράφοντας (προ) χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο

Πριν λίγες ημέρες αγοράσαμε δύο μπλε τετράδια από το βιβλιοπωλείο. Τα στολίσαμε με χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές, λαμπερά αστέρια, κόκκινους Άη Βασίληδες και μπόλικο γκλίτερ και τα ονομάσαμε «χριστουγεννιάτικα ημερολόγια».

Κάθε βράδυ, λοιπόν, γράφουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους όσο περιμένουν την γέννηση του Χριστού και τις διακοπές του σχολείου. Επίσης, τους ενθαρρύνω να γράφουν όλα όσα θα ήθελαν να πουν στον Άη Βασίλη προκειμένου να τους φέρει το δώρο που επιθυμούν.

Η μεγάλη έκπληξη...

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή μου φάνηκε ως κάτι ανόητο που δεν θα τηρούσαν. Ωστόσο, ξαφνιάστηκα πολύ όταν είδα πρώτη φορά πώς σκέφτονται και πώς νιώθουν! Ομολογώ πως διάβασα πράγματα που, αν και μιλάμε πολύ, δεν μου τα είχαν αναφέρει ποτέ...

Κάτι μου λέει πως αυτά τα προ-Χριστούγεννα θα είναι τα πιο όμορφα της ζωής μου!

v