«Θα σταματήσω να θηλάζω μόνο όταν το μωρό μου είναι έτοιμο να σταματήσει»

«Θα σταματήσω να θηλάζω μόνο όταν το μωρό μου είναι έτοιμο να σταματήσει»

O παρατεταμένος θηλασμός παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στον κόσμο των μαμάδων. Αυτή η μαμά χωρίς να κρίνει καμία άλλη, μοιράζεται τις απόψεις τις για το θέμα και κατά κάποιο τρόπο το απενοχοχοποιεί.

«Αν κάποιος μου έλεγε πριν από ένα χρόνο ότι θα συνέχιζα να θηλάζω, θα του γελούσα κατάμουτρα. Δυστυχώς για μένα ο θηλασμός δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Παρόλο που μου προκαλούσε νευρικότητα, ήταν κάτι που ήθελα να κάνω και κυρίως να καταφέρω.

Η κόρη μου τον πρώτο καιρό έχασε κιλά γι’ αυτό και μου είπαν να της δώσω συμπληρωματικό γάλα. Ένιωσα ότι είμαι αποτυχημένη. Επειδή, λοιπόν ξεκινήσαμε τη φόρμουλα και δεν θήλαζα τόσο συχνά, έπαθα μαστίτιδα. Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο υπέφερα.

Κάθε φορά που τάιζα την μικρή μου, ήθελα να καταρρεύσω. Ήμουν κουρασμένη, είχα πυρετούς και κρυάδες και με το ζόρι φρόντιζα το παιδί μου πόσο μάλλον τον εαυτό μου. Ήταν πολλές οι φορές που χρησιμοποίησα την αντλία!

Ήθελα να σταματήσει όλο αυτό. Δεν το απολάμβανα καθόλου και ο μόνος λόγος που συνέχισα ήταν επειδή ένιωθα ότι ‘’έπρεπε’’. Τώρα μπορώ να πω με σιγουριά χαίρομαι για αυτή μου την επιλογή.

Νόμιζα, όπως και τόσες άλλες μαμάδες, ότι μετά τον 1ο χρόνο πρέπει να σταματήσεις να θηλάζεις. Πολλοί πιστεύουν ότι το γάλα χάνει τα θρεπτικά συστατικά του ή θεωρούν περίεργο να θηλάζει ένα παιδί που μιλάει. Δεν το κρύβω, ήμουν της ίδιας άποψης… Τι άλλαξε;

Το έψαξα περισσότερο και προσπάθησα να εστιάσω στα θετικά του παρατεταμένου θηλασμού. Και πάνω στην έρευνα που έκανα ανακάλυψα ότι το γάλα παραμένει ωφέλιμο και μετά τους 12 μήνες. Συγκεκριμένα τα 448ml μητρικού γάλατος παρέχουν στο παιδί:

·         29% ενέργεια

·         43% πρωτείνες

·         36% ασβέστιο

·         75% βιταμίνη Α

·         94% βιταμίνη Β12

·         60% βιταμίνη C

·         76% φολικό οξύ



Αλλά τα οφέλη του θηλασμού δεν σταματούν εκεί. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι ο παρατεταμένος θηλασμός έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 αλλά και παχυσαρκίας. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα μικρά γίνονται πιο έξυπνα χάρη σε μια ουσία που βρίσκεται μόνο στο μητρικό γάλα. Επιπλέον βοηθάει ενάντια στις ιώσεις, ανεξάρτητα από την ηλικία (μπράβο στα αντισώματα!). Και ενυδατώνει - κάτι απαραίτητο όταν τα μικρά μας είναι άρρωστα.

Όταν η μικρή μου αρρώστησε, παρόλο που δεν έτρωγε και δεν έπινε τίποτα, δεν αφυδατώθηκε.

Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολλές γυναίκες που θηλάζουν μέχρι τα 7 χρόνια. Δεν νομίζω να το κάνω…

Υπάρχει τόση προκατάληψη. Το να θηλάζεις μετά τον 1 χρόνο θεωρείται ταμπού και θα ακούσεις κάποιους εξυπνάκηδες να υποστηρίζουν, ότι το μικρό σου θα αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα.

Προσωπικά, δεν ξέρω κανένα παιδί που στο λύκειο θήλαζε ακόμα. Σταματήστε να θηλάζετε μόνο όταν τα μικρά σας είναι έτοιμα να σταματήσουν.

Ο θηλασμός δεν είναι ντροπή. Τα στήθη ανέκαθεν αποτελούσαν αντικείμενο σεξουαλικοποίησης. Ξεχνάμε όμως ότι ο λόγος ύπαρξής τους είναι για να φροντίζουμε τα μικρά μας.

Αλλά και οι μαμάδες που ταΐζουν τα μωρά τους με μπουκάλι, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τις κατηγορούν και προσπαθούν να τους δημιουργήσουν τύψεις. Κάθε μαμά ξέρει τι είναι καλύτερο για εκείνη και το παιδί της - γι΄αυτό σταματήστε να μας κρίνετε.

Για μένα ο θηλασμός προσφέρει μια αίσθηση παρηγοριάς στην κόρη μου και μας δένει ακόμα περισσότερο. Και αν όντως θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν κάποια στιγμή αυτόνομα δεν πρέπει να τους το επιβάλλουμε με το ζόρι. Δεν βιάζομαι να σταματήσω. Η κόρη μου όταν νιώσει έτοιμη θα το κάνει από μόνη της.

Ελπίζω να βοήθησα κάποιες μανούλες που αμφιταλαντεύονται με το συνεχίσουν ή να διακόψουν τον θηλασμό μετά τον 1ο χρόνο. Να ξέρετε, όμως, πως ό,τι και αν επιλέξετε – εσείς ξέρετε καλύτερα.»

Πηγή: scarymommy.com

v