12 προτάσεις για να αγαπήσουν τα παιδιά τις ελληνικές ταινίες

12 προτάσεις για να αγαπήσουν τα παιδιά τις ελληνικές ταινίες

Όσοι έχουμε μεγαλώσει με τις παλιές ελληνικές ταινίες, τις έχουμε στο μυαλό (και την καρδιά μας) σαν κάτι πολύτιμο! Κάθε Σάββατο βράδυ, ολόκληρη η οικογένεια μαζευόταν μπροστά από την τηλεόραση περιμένοντας να απολαύσει την Βασιλειάδου, τον Ηλιόπουλο, την Καρέζη, τον Κωνσταντάρα ή την αγαπημένη των παιδιών, την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η αξία των ελληνικών ταινιών που γυρίστηκαν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έγκειται κυρίως στην θεματολογία τους που καταπιανόταν με απτά, καθημερινά θέματα της ελληνικής κοινωνίας, τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, τον ανάλαφρο ψυχαγωγικό τόνο, αλλά και την υπέροχη μουσική τους.

Εάν λοιπόν είστε λάτρης αυτών των ταινιών και θέλετε να συνεχίσετε την «παράδοσή» τους στις επόμενες γενιές, σας προτείνουμε κάποιες για αρχή:
 
 

Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο

Ίσως να μην είναι η πιο αστεία ελληνική ταινία, αλλά είναι η πιο κατάλληλη για να εισάγει ένα παιδί στον κόσμο των παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η Αλίκη είναι μαθήτρια και, όπως όλοι οι μαθητές, είναι… επιρρεπής στις σκανταλιές. Μέχρι που θα βρει τον δάσκαλό της! Επιπλέον, η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ντύνει με τον καλύτερο τρόπο τις τσαχπινιές της εθνικής μας σταρ.

 Η Αλίκη στο ναυτικό

Σίγουρα δεν είναι από τις αγαπημένες των ενήλικων, αλλά τα παιδιά την λατρεύουν! Πρωταγωνιστεί πάλι η Αλίκη Βουγιουκλάκη η οποία επιμένει να κάνει του κεφαλιού της και, στο όνομα του έρωτά της για τον Παπαμηχαήλ, προσποιείται το ναυτάκι! Εκτός από την μουσική της ταινίας, ξεχωρίζει και ο αυστηρός μπαμπάς της Αλίκης, τον οποίο υποδύεται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Μια τρελή... τρελή οικογένεια

Ποιος δεν θυμάται την υπέροχη Πάστα Φλώρα και τις ατάκες της! Μια ταινία σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου, όπου παρελαύνουν οι: Τζένη Καρέζη, Μαίρη Αρώνη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Διονύσης Παπαγιανόπουλος, Κατερίνα Γώγου και Δημήτρης Καλλιβωκάς. Η πένα του Νίκου Τσιφόρου βρίσκεται στα καλύτερά της, ενώ η μουσική του Μίμη Πλέσσα φέρνει έναν παριζιάνικο αέρα στην οθόνη μας.

Οι Θαλασσιές οι Χάντρες

Φίνος Φιλμ και Γιάννης Δαλιανίδης: το ντουέτο που έγραψε ιστορία στο πανί και άφησε το στίγμα του για πάντα! Στην συγκεκριμένη ταινία, την οποία ντύνει μουσικά ο Μίμης Πλέσσας, αποτυπώνεται η ελληνική κοινωνία της εποχής σε ολόκληρη την γκάμα της. Ο Βουτσάς, η Καραγιάννη, ο Γεωργίτσης, η Χρονοπούλου και η εκρηκτική Ζωή Λάσκαρη σου προκαλούν γέλιο μέχρι δακρύων! Κάτι μου λέει πως αυτή η ταινία, μέχρι και μουστάκι θα σας βάλει να ξυρίσετε! 

Γοργόνες και μάγκες

Μένουμε λίγο ακόμα στο δίδυμο Φίνος Φιλμ - Δαλιανίδης, αφού κανένας λάτρης των παλιών ελληνικών ταινιών δεν γίνεται να προσπεράσει τις γοργόνες και τους μάγκες! Στην ταινία απολαμβάνουμε και πάλι τις εκπληκτικές κωμικές ικανότητες των Καραγιάννη, Γεωργίτση και Χρονοπούλου, ενώ ο ρόλος του Χρόνη Εξαρχάκου είναι ανυπέρβλητος!

Ραντεβού στον αέρα

Φυσικά, μιας και μιλάμε για Φίνος Φιλμ και Δαλιανίδη, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω το ασύλληπτο κωμικό ταλέντο της Ρένας Βλαχοπούλου! Στην συγκεκριμένη ταινία, μάλιστα, στην οποία πρωταγωνιστούν όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής, είναι πολύ πιθανό να σηκωθείτε με τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της ταινίας και να το ρίξετε στο χορό υπό τις μελωδίες (και πάλι) του Πλέσσα.

Οι κυρίες της αυλής

Αφήνοντας την Φίνος Φιλμ, η οποία ομολογουμένως μας έχει αφήσει πολλά αριστουργήματα ως παρακαταθήκη, ας περάσουμε σε ένα ακόμα ανεπανάληπτο ταλέντο της εποχής. Ο λόγος για τον Ντίνο Ηλιόπουλο και την ταινία «Οι κυρίες της Αυλής». Το σενάριο του Δημήτρη Γιαννουκάκη αλλά και οι ξεκαρδιστικές ατάκες της ταινίας είναι πλέον πασίγνωστες, ενώ η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου αξεπέραστη! Είναι σίγουρο πως τα παιδιά σας θα την απολαύσουν όσο κι εσείς!

Της κακομοίρας

Μιλάμε για τον γνωστό Ζήκο. Το χαρακτηριστικό της ταινίας, εκτός από το ότι ο θεατής κλαίει από τα γέλια από την αρχή μέχρι το τέλος της, είναι πως είτε σ’ αρέσει είτε όχι ο Κώστας Χατζηχρήστος, σε αυτή την ταινία θαυμάζεις το υποκριτικό του ταλέντο! Εάν τις ταινίες του Φίνου τις έχουμε δει δεκάδες φορές, τον Ζήκο τον έχουμε δει εκατοντάδες.

Οι γαμπροί της ευτυχίας

Ο Τσιφόρος γράφει ένα ακόμα διαμάντι του ελληνικού κινηματογράφου και ο Σωκράτης Καψάσκης το σκηνοθετεί. Ωστόσο, χωρίς τις ερμηνείες της Γεωργίας Βασιλειάδου και των Βασίλη Αυλωνίτη και Νίκου Ρίζου, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο καθηλωτικό… Προσωπικά, λατρεύω να βλέπω και να ξαναβλέπω την συγκεκριμένη ταινία!

Η θεία απ’ το Σικάγο

Κι ερχόμαστε στον Αλέκο Σακελλάριο – επίσης σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου, με υπέροχες ταινίες στο ενεργητικό του! Επιλέξαμε την συγκεκριμένη, αφού τόσο η Βασιλειάδου, όσο και οι στάμνες που πετιούνται από το μπαλκόνι ενθουσιάζουν τα μικρά παιδιά.

Τα κίτρινα γάντια

«Πορτοκαλάδα θέτε; Από πορτοκάλια;» Ακόμα κι όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει την ταινία του Αλέκου Σακελάριου, έχουν γελάσει με τον Γκιωνάκη που υποδύεται ένα παραπαίδι σε κάποια ελληνική επαρχία. Όσο για τον Σταυρίδη και την Κοντού, τα λόγια είναι περιττά.   

Υπάρχει και φιλότιμο

Αλέκος Σακλλάριος ξανά, με μια ταινία επίκαιρη όσο ποτέ! Παρά το πολιτικό υπόβαθρο που κρύβει και που δύσκολα κατανοούν τα μικρά παιδιά, το χιούμορ της και ο αξέχαστος Μαυρογιαλούρος κάνει τα πιτσιρίκια να την λατρεύουν!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v