4 θρεπτικές σούπες για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

4 θρεπτικές σούπες για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά στη χειμωνιάτικη περίοδο και οι νύχτες γίνονται πιο κρύες, δεν υπάρχει καλύτερο αντίδοτο και πηγή ζεστασιάς από μια ζεστή, θρεπτική σουπίτσα. Οι σούπες, αν και δε βρίσκουν συχνά θέση στο καθημερινό τραπέζι μας, δίνουν την ευκαιρία σε κάθε μαγείρισα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα υλικά της και να ετοιμάσει ένα πιάτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση. Αυτές οι 4 σούπες είναι πανεύκολες, γευστικές και τα έχουν όλα: κρέας, ψάρι και λαχανικά.

Παιδική σούπα λαχανικών

 

Τι χρειάζεστε:

4 καρότα

3 πατάτες

1 κρεμμύδι ξερό

500 γραμμάρια μπρόκολο

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1½ λίτρο νερό

1 κύβο λαχανικών

Θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο

4 ατομικά στρογγυλά καρβέλια ψωμί

8 ελιές σε ροδέλες

4 ντοματίνια

Τι κάνετε:

Κόβετε τα καρότα, τις πατάτες, το κρεμμύδι και το μπρόκολο σε μικρά κομματάκια.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτετε τις πατάτες, τα καρότα και το μπρόκολο και σοτάρετε για 1 με 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το πιπέρι, το νερό, τον κύβο λαχανικών και το θυμάρι και καπακώνετε.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 40 με 50 λεπτά.

Κατόπιν, βγάζετε τη σούπα απ’ τη φωτιά και χτυπάτε με ένα ραβδομπλέντερ ώσπου να ομογενοποιηθεί. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, τη ρίχνετε λίγη λίγη στο μούλτι, τη χτυπάτε εκεί, την ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε.

Για το σερβίρισμα, κόβετε το πάνω μέρος του καρβελιού και αφαιρείτε την ψίχα μέχρι ένα σημείο, τόσο ώστε η σούπα να μην περνάει από μέσα όταν τα γεμίσετε. Με το «καπάκι» που περίσσεψε, φτιάχνετε το κεφάλι και τ’ αυτιά ενός κουνελιού για τη διακόσμηση (στηρίζετε τ’ αυτιά με οδοντογλυφίδες). Για μάτια βάζετε ελιές και για μύτη ντοματίνια.

Σερβίρετε τη σούπα μέσα στο καρβελάκι, αφού ραντίσετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Πηγή: akispetretzikis.com

Advertisement
 
 
 

Ψαρόσουπα στη χύτρα

Τι χρειάζεστε:

1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος

150 ml λευκό κρασί

2 φύλλα δάφνης

1 λίτρο νερό

140 γραμμάρια ψάρι φιλέτο σε κομμάτια

1 καρότο καθαρισμένο σε κυβάκια

2 κλωναράκια σέλερι

360 γραμμάρια πατάτες σε κυβάκια

1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Μισό κύβο λαχανικών

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Αλατι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο

Τι κάνετε:

Σε μια ανοιχτή χύτρα ταχύτητας ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτετε τις γαρίδες και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμη. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τη δάφνη, το νερό, το ψάρι, το καρότο, το σέλερι, την πατάτα, τον ντοματοπελτέ, τη μουστάρδα, το θυμάρι, τη ζάχαρη, τον ζωμό, το ξύσμα λεμονιού, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.

Σφραγίζετε τη χύτρα και μόλις αρχίσει να μαγειρεύει σε πίεση αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Κατόπιν, αποσυμπιέζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και αφαιρείτε τις γαρίδες. Τις καθαρίζετε και ξαναρίχνετε την ψίχα στη σούπα. Χτυπάτε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ ώσπου να ομογενοποιηθεί. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, τη ρίχνετε λίγη λίγη στο μούλτι, τη χτυπάτε εκεί, την ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό.

Πηγή: athenarecipes.com

Κρεατόσουπα με κριθαράκι

Τι χρειάζεστε:

4 κόκαλα μοσχαρίσια με λίγο ψαχνό

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

2 καρότα ψιλοκομμένα

1 φλυτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη

1 φλυτζάνι κριθαράκι ψιλό

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνετε:

Πλένετε καλά τα κόκαλα και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε να βράσουν για 40 λεπτά χωρίς καπάκι, αφαιρώντας κάπου κάπου τον αφρό απ’ την επιφάνεια.

Λίγο πριν περάσουν τα 40 λεπτά, σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτετε το καρότο και το σέλερι και σοτάρετε για 3 με 4 λεπτά ακόμη. Κατόπιν, τα βγάζετε απ’ τη φωτιά, τα προσθέτετε στη σούπα μαζί με τη ντομάτα και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμη.

Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το κριθαράκι και βράζετε ώσπου να μαλακώσει.

Βγάζετε τη σούπα απ’ τη φωτιά, αφαιρείτε τα κόκαλα και ξεψαχνίζετε. Ρίχνετε το ψαχνό μέσα στη σούπα και σερβίρετε ζεστή ζεστή με λίγο φρεσκοστιμμένο λεμόνι.

Πηγή: argiro.gr

Σούπα βελουτέ με μπρόκολο και μπέικον

Τι χρειάζεστε:

1 μικρό μπρόκολο ψιλοκομμένο

2 πατάτες σε κυβάκια

2 καρότα σε κυβάκια

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 πράσα ψιλοκομμένα

Μισή κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

8 φέτες μπέικον

1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη

2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

1 λίτρο ζεστό νερό

1 κούπα κρουτόν

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνετε:

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο για 2 με 3 λεπτά. Ρίχνετε τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά ακόμη.

Προσθέτετε το νερό, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο και αφήνετε να βράσουν για 20 με 25 λεπτά.

Χτυπάτε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ ώσπου να ομογενοποιηθεί. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, τη ρίχνετε λίγη λίγη στο μούλτι, τη χτυπάτε εκεί, την ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το μπέικον για λίγα λεπτά, ώσπου να γίνει τραγανό.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, ρίχνοντας από πάνω λίγο απ’ το μπέικον και μερικά κρουτόν.

Πηγή: gourmed.gr

 

v