Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί που δεν τεμπελιάζει

Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί που δεν τεμπελιάζει

Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν υπεύθυνα, ανεξάρτητα, δυναμικά και, φυσικά, να πετύχουν όσο περισσότερα γίνεται στη ζωή τους. Υπάρχει όμως ένα χαρακτηριστικό που, όταν έρθει η στιγμή να πετάξουν μακριά απ’ τη φωλιά, θα τους φανεί το πιο χρήσιμο στον αγώνα τους να κάνουν όλ’ αυτά που επιθυμούν και ακόμα παραπάνω: η εργατικότητα. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, ταυτόχρονα με την αξία του παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας, να μάθετε στο παιδί να μην τεμπελιάζει και, όποτε θέλει να πετύχει κάτι, να βάζει πάντα τα δυνατά του χωρίς να γκρινιάζει και να βαρυγκομάει.

Δίνετέ του την ευκαιρία να βοηθάει με τις δικές σας δουλειές

 

Αν υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος να εξοικειωθεί ένα παιδί με τη δουλειά – δηλαδή, με την επανάληψη και την κούραση που ενέχει αυτή – δεν είναι άλλος απ’ το να του δώσουμε την ευκαιρία να δουλέψει. Όχι με όρους εργαζόμενου, φυσικά, αλλά δίπλα σε μας, βοηθώντας μας στις δουλειές του σπιτιού ή σε οτιδήποτε θεωρούμε ότι μπορεί να έχει ενεργό συμμετοχή. Μη διστάζετε, λοιπόν, να εκθέσετε το παιδί στην μουντή πραγματικότητα από νωρίς γιατί, αν το κάνετε σωστά, δεν θα φοβηθεί ποτέ του τη σκληρή δουλειά κι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο εφόδιό του στον δρόμο για την επιτυχία.

Ενθαρρύνετε το παιδί να προσπαθεί πάντα κι ας μην τα καταφέρνει αμέσως

Πολύ συχνά, όταν βλέπουμε το παιδί να μην τα καταφέρνει σε κάτι μπαίνουμε στη μέση και του δίνουμε τη λύση. Ταυτόχρονα, βέβαια, του δίνουμε το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσει πολύ ούτε να αντιμετωπίσει την αποτυχία, αφού κάποιος θα είναι πάντα εκεί να το ξελασπώσει. Για να το στρέψουμε στην επιθυμητή κατεύθυνση – να μην αναζητά άλοθι και εύκολες λύσεις – πρέπει να νικήσουμε την παρόρμησή μας και να ενθαρρύνουμε το παιδί να προσπαθεί, ακόμη και αν δεν τα καταφέρει. Είναι καλύτερα να πεισμώνει και να επιστρέφει δριμύτερο σε κάτι στο οποίο έχει αποτύχει, παρά να το «τσεκάρει» ως επιτυχία με τη βοήθειά σας. 


 

Εστιάστε στη διαδικασία αντί για το αποτέλεσμα

Ένας από τους λόγους που αφήνουμε πράγματα στη μέση είναι επειδή νιώθουμε πως το αποτέλεσμα είναι πιο σημαντικό από τον τρόπο που φτάνουμε σ’ αυτό και τον κόπο που κάνουμε στο μεταξύ. Φροντίστε να είστε δίπλα στο παιδί, όχι μόνο όταν του αναθέτετε μια δουλειά και όταν έρχεται η ώρα να δείτε τα αποτελέσματα, αλλά κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του. Και φυσικά, όχι ως επιστάτης, αλλά ως ένθερμος υποστηρικτής, για να του δώσετε θάρρος και συμβουλές και να το κάνετε να απολαύσει τη διαδικασία. Έτσι, όχι μόνο θα απομυθοποιήσει τη δουλειά, αλλά θα την αγαπήσει κιόλας.

Ενθαρρύνετε το παιδί να αφιερώνει χρόνο σε δραστηριότητες που αγαπά

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ πιο διατεθειμένοι να βάλουμε επιπλέον προσπάθεια και να δώσουμε περισσότερο χρόνο σε κάτι που μας αρέσει και μας ενδιαφέρει αληθινά. Σίγουρα, στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν είναι τόσο βολικά, αλλά ένα παιδί μπορεί ακόμη να επιλέξει που θα διοχετεύσει την αστείρευτη ενέργειά του. Κάνοντας αυτό που αγαπά, προσπαθώντας να μάθει ένα όργανο ή να φτιάξει μια πολύπλοκη κατασκευή, θα εκτιμήσει τελικά την αξία της σκληρής δουλειάς χωρίς να νιώσει ότι εξαναγκάζεται σε κάτι. Απλώς, μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να επιλέγετε εσείς για λογαριασμό του.


Μην γκρινιάζετε για τη δουλειά ή τις αγγαρείες σας μπροστά στο παιδί

Είναι προφανές ότι αν θέλετε να ευδοκιμήσει ο σπόρος της εργατικότητας στο παιδί σας, οφείλετε να του παράσχετε και το αντίστοιχο πρότυπο. Όσο δύσκολη και αν ήταν η μέρα σας στη δουλειά και όσο βαρετές ή κουραστικές κι αν σας φαίνονται οι αγγαρείες που έχετε να κάνετε καθημερινά, δεν πρέπει με τίποτα να γκρινιάζετε γι’ αυτό μπροστά στο παιδί. Ούτε, φυσικά, να λουφάρετε και ν’ αφήνετε δουλειές στη μέση. Αλλιώς, πώς θα ζητήσετε κάτι διαφορετικό απ’ το παιδί, απ’ το να συμμαζέψει το δωμάτιό του ως το να μην απογοητεύεται όταν οι ασκήσεις των μαθηματικών δεν βγαίνουν με την πρώτη.

v