10 κανόνες που πρέπει να τηρείτε όταν επισκέπτεστε μωρά

10 κανόνες που πρέπει να τηρείτε όταν επισκέπτεστε μωρά

Όλα τα μωρά είναι αξιολάτρευτα και γλυκά σαν τσουρεκάκια και όταν τα βλέπουμε θέλουμε να τα αγκαλιάσουμε, να τα φιλήσουμε ή να τα μυρίσουμε. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι και πολύ ευαίσθητα, αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Για όλους όσους επισκέπτονται μωρά, αλλά και για τους νέους γονείς που δέχονται επισκέψεις, καλό είναι να τηρούνται κάποιοι βασικοί και απαραίτητοι κανόνες.

Αποφεύγετε τα φιλιά

Με το φιλί μεταφέρονται σάλια και μαζί μικρόβια και μικροοραγνισμοί τους οποίους ο δικός σας οργανισμός μπορεί να αποβάλει ή να αντιμετωπίσει, αλλά τα μωρά δεν έχουν ακόμα τα απαραίτητα αντισώματα γι’ αυτό.  

Απολυμάνετε καλά τα χέρια σας

Πριν πάρετε αγκαλιά ένα μωρό, καλό είναι να φοράτε καθαρά ρούχα και να έχετε απολυμάνει καλά τα χέρια σας. Έτσι, δεν μεταφέρετε τα μικρόβια από τον δρόμο ή το γραφείο και το προστατεύετε.

Μην το πλησιάσετε εάν έχετε καπνίσει πριν

Η μυρωδιά του τσιγάρου, ακόμα κι αν έχετε καπνίσει λίγο πριν στο μπαλκόνι, ενοχλεί το μωρό και βλάπτει τα εύθραυστα πνευμόνια του. Εάν, λοιπόν, σκοπεύετε να βρεθείτε μαζί του, φροντίστε να μην έχετε καπνίσει πριν και βεβαιωθείτε πως φοράτε καθαρά ρούχα.

 

Μην το ξυπνήσετε!

Μπορεί να ανυπομονείτε να δείτε το νέο μέλος της παρέας ή της οικογένειας, αλλά όταν το επισκέπτεστε αυτό κοιμάται. Μην σας παρασύρει ο ενθουσιασμός σας και το ξυπνήσετε! Θα του χαλάσετε το πρόγραμμα κι έπειτα θα ταλαιπωρηθεί τόσο το ίδιο όσο και οι γονείς του. Κάντε υπομονή μέχρι να ξυπνήσει!

Μην παίρνετε αποφάσεις που δεν έχουν εγκρίνει οι γονείς

Πολλές φορές, οι γονείς κάνουν συγκεκριμένες επιλογές για το πρόγραμμα του μωρού, βάση παραγόντων που εμείς μπορεί να μην γνωρίζουμε. Πριν, λοιπόν, αποφασίσετε να του φορέσουμε καινούρια ρούχα ή να το βγάλετε βόλτα, ρωτήστε πρώτα τους γονείς του!

Μην του δίνετε αντικείμενα που δεν εγκρίνουν οι γονείς

Πολλές φορές, για να ευχαριστήσουμε ένα μωρό, του δίνουμε παιχνίδια. Ωστόσο, μπορεί να πρόκειται για αντικείμενα που μπορεί να το τραυματίσουν ή να μην είναι απόλυτα καθαρά με αποτέλεσμα να βλάψουν τον μικρό μας φίλο.

Μην του δίνετε φαγητό χωρίς να ρωτήσετε

Ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι ψωμί αποτελούν δέλεαρ για ένα μωρό! Για να μας συμπαθήσουν, συχνά, κουβαλάμε διάφορα τέτοια πραγματάκια μαζί μας όταν επισκεπτόμαστε ένα μωράκι. Κανονικά, όμως, δεν πρέπει να του δώσουμε να φάει τίποτα εάν δεν το εγκρίνουν πρώτα οι γονείς! Μπορεί να πρόκειται για μία τροφή που το ενοχλεί ή να χορτάσει και να μην φάει μετά το προγραμματισμένο του γεύμα.

Μην ενοχλείτε την μαμά όταν θηλάζει

Μην μπείτε στο δωμάτιο που θηλάζει η μαμά εάν πρώτα δεν συνεννοηθείτε μαζί της για το αν θέλει συντροφιά ή αν θα την αποσπάσετε από αυτήν την τόσο απαιτητική διαδικασία. Σεβαστείτε τους όρους της και στηρίξτε την με τον τρόπο που χρειάζεται.

Προγραμματίστε από πριν την επίσκεψή σας

Όταν ένα σπίτι έχει μωρό, καλό είναι να προγραμματίζετε τις επισκέψεις σας! Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις εάν το μωρό είναι αδιάθετο ή εκνευρισμένο, εάν κοιμάται ή αν οι γονείς χρειάζονται ξεκούραση. Πάρτε, λοιπόν, ένα τηλέφωνο και ρωτήστε ευγενικά πότε δέχονται επισκέψεις!

Μην τα επισκέπτεστε καθόλου εάν είστε άρρωστοι!

Κάποιες φορές, ένα ελαφρύ συνάχι ή λίγος πονοκέφαλος μοιάζουν ανούσια στον κόσμο των μεγάλων. Ωστόσο, για ένα μωρό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο! Πριν το επισκεφθείτε, λοιπόν, βεβαιωθείτε πως είστε απολύτως καλά για να μην γίνετε φορείς ανεπιθύμητων μικροβίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v