Λαχταριστό ιταλικό τυρόψωμο με ελληνικά τυριά

Λαχταριστό ιταλικό τυρόψωμο με ελληνικά τυριά

Δεν υπάρχει τίποτα πιο λαχταριστό από το σπιτικό, ζυμωτό ψωμί, ειδικά αν το έχουμε ενισχύσει με τις γεύσεις και τ’ αρώματα που αγαπάμε. Δεν είναι μόνο ένα τέλειο συνοδευτικό για κάθε γεύμα, αλλά τρώγεται και σκέτο, ως πρωινό ή κολατσιό. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί, είναι να το κάνουμε τυρόψωμο, ακολουθώντας αυτήν την παραδοσιακή ιταλική συνταγή, χρησιμοποιώντας, όμως, μερικά από τα υπέροχα τυριά του τόπου μας.

Τι χρειάζεστε

½ κουταλιά της σούπας βούτυρο, ανάλατο

15 γραμμάρια ξηρή μαγιά

⅓ του φλιτζανιού χλιαρό νερό

1 κουταλιά της σούπας μέλι

4 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

4 κρόκους αυγών (σε θερμοκρασία δωματίου)

170 γραμμάρια βούτυρο, ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γραμμάρια αλεύρι σκληρό

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

200 γραμμάρια φρεσκοτριμμένη γραβιέρα Νάξου

100 γραμμάρια φρεσκοτριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας

25 γραμμάρια φρεσκοτριμμένο καπνιστό Βερμίου (προαιρετικά, αν θέλετε το ψωμί σας λίγο πιο πικάντικο)

Το ασπράδι από 1 αυγό, χτυπημένο

Τι κάνετε

Σ’ ένα μπολ, απλώνετε τη μισή κουταλιά βούτυρο στα τοιχώματα και το αφήνετε στην άκρη.

Σ’ ένα άλλο μπολ, ρίχνετε τη μαγιά, το μέλι και το νερό, ανακατεύετε ελαφρά με τον αναδευτήρα και περιμένετε λίγα λεπτά, ώσπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει λίγο). Προσθέτετε τα αυγά, τους κρόκους και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε καλά.

Ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύετε με δύναμη και ζυμώνετε αδιάκοπα για 5-10 λεπτά ώσπου να είναι έτοιμη η ζύμη σας (να την πιέζετε με το δάχτυλο και να επανέρχεται).

Αλευρώνετε τον πάγκο σας και μεταφέρετε επάνω στην επιφάνεια τη ζύμη. Αρχίζετε να πασπαλίζετε με τα τυριά και να ζυμώνετε ξανά ώσπου να ενσωματωθούν στη ζύμη σας.

Βάζετε τη ζύμη στο βουτυρωμένο μπολ, καλύπτετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος να ξεκουραστεί, ώσπου να διπλασιαστεί (2 ώρες και κάτι).



Βγάζετε τη ζύμη, την ακουμπάτε την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την κόβετε στα δύο και σχηματίζετε 2 σφιχτές μπάλες. Τοποθετείετε την κάθε μία σε ένα στρογγυλό βαθύ ταψί που έχετε λαδώσει πρώτα και την απλώνετε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Καλύπτετε τα ταψιά με καθαρές πετσέτες και τα αφήνετε για κάτι παραπάνω από 2 ώρες σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσουν, ώσπου η ζύμη να πλησιάσει το χείλος του ταψιού.

Στο μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

Αλείφετε το πάνω μέρος της ζύμης με το ασπράδι και ψήνετε (στη μέση του φούρνου) για 35 με 40 λεπτά. Όταν τα ψωμιά σας είναι έτοιμα, τα βγάζετε απ’ το ταψί και τα αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσουν.

Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

v