«Το βαζάκι με τις φακές» και 4 ακόμη πρακτικά tips για αγαπημένα αδέλφια

«Το βαζάκι με τις φακές» και 4 ακόμη πρακτικά tips για αγαπημένα αδέλφια

Όταν τα αδέλφια τσακώνονται συστηματικά και, αντί για το ονειρεμένο δέσιμο που είχαμε φανταστεί μοιάζουν σαν δύο άσπονδοι εχθροί, οι γονείς νιώθουν έντονη στεναχώρια. Συχνά προβληματίζονται για το τι έκαναν λάθος, τι πάει στραβά ή γιατί έχουν τόση έχθρα μεταξύ τους.

Πολλές φορές, η αντιπαλότητα των παιδιών δεν οφείλεται τόσο σε δικούς μας λάθος χειρισμούς, όσο στον διαφορετικό χαρακτήρα τους και στην αδυναμία τους να βρουν ένα κοινό πυρήνα στον οποίο θα βασίσουν και θα χτίσουν τη σχέση τους.

Αφήνοντας στην άκρη, λοιπόν, το συναισθηματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο, το οποίο άλλωστε ποικίλει από οικογένεια σε οικογένεια, εστιάζουμε σε 5 πρακτικά κόλπα τα οποία μπορεί να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά.

Εφαρμόστε το one to one σύστημα

Είναι απλό, συστήνεται από όλους τους παιδοψυχολόγους και απευθύνεται σε γονείς που έχουν από δύο παιδία και πάνω. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφιερώνεται καθημερινά χρόνο στο κάθε παιδί ξεχωριστά! Έτσι, νιώθουν όλα τα παιδιά σας πως έχουν την προσοχή και την αγάπη σας σε αποκλειστικότητα, έστω και για λίγο, και τελικά μειώνεται η μεταξύ τους ζήλια και ο ανταγωνισμός.

Βέβαια, είναι κατανοητό πως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο…. Οι δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις είναι πολλές και το One to one μοιάζει ουτοπικό. Ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσετε με όποιο κόστος! Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το οποί θα χωρά χρόνο (έστω και 10 ή 15 λεπτά) με το κάθε παιδί ξεχωριστά. Αν είναι ακατόρθωτο να το εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα, κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε.

Ενθαρρύνετέ τα να συνεργαστούν σε ένα πρόβλημα

Δεν χρειάζεται να είναι η λύση του κύβου Rubik, ούτε το Κυπριακό. Αρκεί να τα ενθαρρύνετε να διορθώσουν μια ζημιά που έκαναν, να φτιάξουν παρέα ένα παζλ ή να συνεργαστούν στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου ή στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο.

Έτσι, όταν για παράδειγμα γίνεται μια ζημιά ή παίζουν ένα ομαδικό παιχνίδι, θα ξεχάσουν τα «εσύ φταις» και τους καβγάδες και σταδιακά θα νιώσουν σαν μία δεμένη ομάδα που ο ένας βοηθά τον άλλον. Μερικές φορές, μάλιστα, δεν είναι κακό να μπείτε στο στόχαστρο απέναντι στην παντοδυναμία της ομάδας τους!

Αλληλογραφούμε;

Ίσως ακούγεται περίεργο ή αστείο, αλλά είναι μία λύση δοκιμασμένη και δουλεύει σε όλων των ειδών τις σχέσεις. Ορίστε μία σταθερή ημερομηνία (1 φορά το μήνα, το 15μερο ή το δίμηνο) όπου θα ανταλλάσσουν γράμματα. Μάλιστα, θα ήταν ωραίο να συμμετέχετε οικογενειακά στο παιχνίδι αυτό.

Το γράμμα μπορεί να μην είναι απαραίτητα επιστολή αλλά μία ζωγραφιά, μια χειροτεχνία ή οτιδήποτε άλλο θα εκφράζει τα συναισθήματά τους και θα εξελίξει τη σχέση τους.

Το βαζάκι με τις φακές

Αν είναι να παρέμβετε σε έναν καβγά γιατί τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή, μην το μεγαλοποιήσετε. Έτσι κι αλλιώς, είναι δύσκολο να βγάλετε άκρη με το ποιος φταίει και ποιος οφείλει να κάνει τι αφού δεν ξέρετε τι έχει προηγηθεί του καβγά.

Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να μην πάρετε θέση, να μην μπείτε στη μέση και να πείτε κάτι απλό που θα κατευνάσει τα πνεύματα όπως «νομίζω ότι είστε και οι δύο πολύ κουρασμένοι. Καλύτερα να ετοιμαστείτε για ύπνο» ή «είστε εκνευρισμένοι τώρα. Καλύτερα να μείνετε λίγο στα δωμάτιά σας να ηρεμήσετε με κάτι που σας ευχαριστεί».

Κάθε φορά που τα παιδιά θα υποχωρούν και θα σταματούν ήρεμα τον καβγά χωρίς να προχωρήσουν σε βίαιες χειρονομίες, θα κερδίζουν μία φακή. Ένα, πάλι, μετά τον καβγά καθίσουν μαζί σας να συζητήσουν ήρεμα τι συνέβη και πως δεν θα συμβεί άλλη φορά, θα κερδίζουν ακόμα μία φακή. Έτσι, θα μάθουν μέσα από την επιβράβευση να μιλάνε και να λύνουν τις διαφωνίες με διάλογο. ¨όταν το βαζάκι γεμίζει μέχρι επάνω, τους περιμένει μια όμορφη οικογενειακή βόλτα!

Ξεχωριστές εξωσχολικές δραστηριότητες

Είναι σημαντικό να έχουν τα παιδιά ξεχωριστές δραστηριότητες. Εκτός από το ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικά ταλέντα και δεξιότητες τα οποία πρέπει να καλλιεργήσει, κάνουν και ένα διάλειμμα από την κοινή τους ζωή. Φανταστείτε να 24 ώρες το 24ωρο με τον σύντροφο ή τα αδέλφια σας – νομίζω πως κι εσείς θα χρειαζόσασταν ένα διάλειμμα!

Έτσι λείπουν το ένα στο άλλο, έχουν νέες εμπειρίες να μοιραστούν ή να μάθουν το ένα καινούρια πράγματα στο άλλο. Επίσης, δεν θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος αδελφός καλύτερος από τον μικρότερο – ο μικρός θα έχει τον χώρο του να λάμψει και να ξεχωρίσει χωρίς να χρειάζεται να κάνει σαματά για να τον προσέξουν.

v