«Η μικρή Γοργόνα»: συνέντευξη με την Νικολέττα Παναγιώτου

«Η μικρή Γοργόνα»: συνέντευξη με  την Νικολέττα Παναγιώτου

Ένα παραμύθι που μεγάλωσαν γενιές και γενιές: «Η μικρή γοργόνα»- μια ιστορία συγκινητική και ταυτόχρονα σκληρή με τον δικό της τρόπο, έγινε παιδική παράσταση και μάγεψε τόσο τα παιδιά μας όσο και εμάς τους γονείς. Η Νικολέττα Παναγιώτου απαντάει στις ερωτήσεις μας σε μια απολαυστική συνέντευξη για την εμπειρία της σε αυτήν την υπέροχη παράσταση.

Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή/στιγμή του έργου και γιατί;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ακριβώς αγαπημένη σκηνή ή στιγμή από το έργο, τις βρίσκω όλες τόσο ξεχωριστές και νομίζω ότι κάθε μία έχει την ομορφιά της και τον λόγο που υπάρχει... Βέβαια έχω μια προτίμηση στις στιγμές της παράστασης όπου τα παιδιά συμμετέχουν και εκφράζονται ελεύθερα γιατί κάθε φορά είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον ιδιαίτερο κόσμο του κάθε παιδιού που θα μιλήσει! Και πιστέψτε με, έχουμε ακούσει πολλά αστεία και ευτράπελα, συγκινητικά και όμορφα!

Πώς θα περιγράφατε τις αντιδράσεις των παιδιών κατά την διάρκεια της παράστασης;  

Κάθε παιδί αντιδράει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στην παράστασή μας κι αυτό είναι το ενδιαφέρον. Κάποιες φορές τα παιδιά μπαίνουν τόσο βαθιά στην μαγεία αυτή της σκηνής που φωνάζουν στους χαρακτήρες ελπίζοντας να επηρεάσουν με κάποιο τρόπο τις αποφάσεις τους... Κι αυτό για εμάς είναι αληθινά ευχάριστο! Το γεγονός ότι μπορούμε τελικά, χωρίς υπερβολές σκηνικές, ενδυματολογικές, χωρίς πολλούς ηθοποιούς και χωρίς κοροϊδίες, σεβόμενοι πάντα το παιδί ως τον πιο απαιτητικό θεατή, να το εντάξουμε έστω και για λίγο στην μαγεία που είναι το θέατρο!

Ποιο είναι το κυριότερο μήνυμα που δίνει το έργο στους σημερινούς θεατές και αυριανούς ενήλικους;

Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει, και αυτό το οφείλουμε κυρίως στον σκηνοθέτη μας Αποστόλη Ψαρρό, να μην έχουμε κάνει την επιλογή να δίνουμε ένα και μόνο μήνυμα στους μικρούς μας θεατές. Και πάλι, επειδή αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν, να μπουν σε σκέψεις και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, δεν έχουμε επιλέξει ένα τσιτάτο ή ένα απλουστευτικό ηθικό δίδαγμα. Κάθε παιδί που έρχεται να δει την παράστασή μας, και κάθε γονιός βέβαια (γιατί για μας έχει σημασία να περνάει κι ο γονιός καλά), φεύγει από την παράσταση με τα δικά του συμπεράσματα για το κυριότερο μήνυμα του παραμυθιού. Αν θα έπρεπε να πω τι λέει για μένα αυτό το παραμύθι είναι ότι απέναντι στην σκληρότητα, στην ματαίωση και στην δυσκολία, η αγάπη κερδίζει πάντα, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι εμφανές!

Εσείς τι νιώθετε ότι έχετε κερδίσει από αυτή την εμπειρία μέχρι τώρα;

Αισθάνομαι κερδισμένη με πολλούς τρόπους από την εμπειρία της παράστασης "Η μικρή γοργόνα"! Αρχικά, έχω στην φαρέτρα μου μια πραγματικά όμορφη συνεργασία με την Μαρία Γκιώνη, την Ειρήνη Ιωάννου, τον Ιορδάνη Κασάπογλου και τον Αποστόλη Ψαρρό. Αυτό δεν είναι λίγο, ούτε αμελητέο... Κέρδισα την εμπειρία του να παίζω σε μια παιδική παράσταση που δεν κοροϊδεύει τα παιδιά, δεν επιλέγει ντε καλά ένα χαρούμενο τέλος αλλά στέκεται απέναντί τους με ειλικρίνεια και θάρρος. Κυρίως όμως κέρδισα τις στιγμές που ενώ παίζουμε τα παιδιά μας κοιτούν μαγεμένα, με γουρλωμένα μάτια που λάμπουν, και αυτό είναι αληθινά ανεκτίμητο!

 

v