Πώς να γίνετε ακόμα καλύτερη μαμά μέσα στο 2020

Πώς να γίνετε ακόμα καλύτερη μαμά μέσα στο 2020

Το ξέρουμε ότι κάνετε ήδη τα πάντα για τα παιδιά σας κι είστε για ‘κείνα η καλύτερη μαμά του κόσμου. Κι όμως, η μητρότητα είναι μια σειρά από μαθήματα ζωής και ευκαιρίες να βελτιώσουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε με τα παιδιά μας και που απολαμβάνουμε τις καθημερινές στιγμές που περνάμε μ’ εκείνα. Γι’ αυτό, λοιπόν, ρίξτε μια προσεκτική ματιά σ’ αυτή τη λίστα με κάποιες πιθανές μικρές βελτιώσεις που θα σας κάνουν ακόμα καλύτερη μαμά αυτή τη χρονιά και, γιατί όχι, την καλύτερη μαμά στο σύμπαν!

Να ακούτε και να ρωτάτε, αντί να μιλάτε συνέχεια

Καθώς τα μικρά σας μεγαλώνουν, θα έπρεπε να έχετε πλέον εμπεδώσει ότι το σημαντικότερο εργαλείο ενός γονιού είναι η προσοχή που δίνει σ’ αυτά που του λένε τα παιδιά του. Υποσχεθείτε, λοιπόν, να ακούτε προσεκτικότερα τι έχουν να σας πουν και να ζητάτε κιόλας να σας λένε περισσότερα, αντί να μιλάτε συνέχεια εσείς, γεμίζοντας το μυαλουδάκι τους με νουθεσίες και ανούσια κηρύγματα. Όχι άλλη πάρλα από τη μαμά, λοιπόν, αλλά ουσιαστικές συζητήσεις, στις οποίες συμμετέχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Να μην χαλιέστε με μικροπράγματα και να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή

Αν είστε από τις μαμάδες που τρελαίνονται όταν βλέπουν λεκέδες από γάλα, λεμονάδα ή χυμό ροδιού στη μοκέτα ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε. Βάλτε το σκοπό να μη χαλιέστε πια για τέτοιες μικροζημιές που είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν αποτελούν κανενός είδους καταστροφή. Αντίθετα, αν είναι να παθιαστείτε σφόδρα με κάτι, δώστε βάρος σ’ όλες τις μικρές στιγμές που χάνατε όταν σας συνέπαιρναν, πρώτα η τσαντίλα κι ύστερα οι ενοχές. Σκεφτείτε πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά και θα καταλάβετε πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος μαζί τους.  

Να δίνετε μόνο υποσχέσεις που μπορείτε να κρατήσετε

Πολλές φορές, για να κατευνάσουμε την ανησυχία των παιδιών, υποσχόμαστε πράγματα που δεν είμαστε και τόσο σίγουρες ότι μπορούμε να τηρήσουμε. Το αποτέλεσμα, κάθε φορά, είναι να χάνουμε λίγο λίγο την αξιοπιστία μας και να μπαίνουμε σε νέο κύκλο νεύρων και διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό, από εδώ και μπρος, προσέξτε τι τάζετε στα παιδιά και φροντίστε να τηρείτε κάθε υπόσχεση απ’ τη στιγμή που την έχετε δώσει. Ειδικά, αν πρόκειται για ανταμοιβή και συνδέεται άμεσα με κάτι που το παιδί πρέπει να μάθει να κάνει.

Να αφήνετε το κινητό στην άκρη όταν περνάτε χρόνο με τα παιδιά

Εντάξει, στην εποχή μας δεν είναι καθόλου δύσκολο να εθιστεί κανείς στο κινητό του και να μην περνά ούτε στιγμή έχοντάς το μακριά ή κλειστό. Αν είστε από τις μαμάδες που μόλις καθίσουν λίγο, σκρολάρουν ασταμάτητα σε κοινωνικά δίκτυα και μαμαδοσάιτ, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το χάζι στη οθόνη κάνοντας χάζι… τα παιδιά σας. Σκεφτείτε επίσης, πόσο κακό παράδειγμα δίνετε, όταν σας μιλάνε ή ζητούν την προσοχή σας κι εσείς είστε απορροφημένες στο κινητό σας.

Να αφήνετε τα παιδιά να είναι ακατάστατα

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή κάθε γονιού που αποδέχεται το γεγονός ότι τα παιδιά δεν γίνεται να είναι απολύτως τακτικά και η ζωή μαζί τους απολύτως οργανωμένη και χωρίς ακαταστασία – και τότε, απελευθερώνεται! Αν δεν έχετε φτάσει ακόμη σ’ αυτό το σημείο, επισπεύστε το. Δώστε στα παιδιά περισσότερη ελευθερία κινήσεων, αφήστε τα να παίζουν με τα παιχνίδια που «τρέμετε» και δείξτε επιείκεια με την τάση τους να πετούν αντικείμενα εδώ κι εκεί, να τα κάνουν όλα μαντάρα και ν’ αφήνουν ένα μικρό χάος πίσω τους.

Να δίνετε περισσότερες αρμοδιότητες στα παιδιά

Ένας καλός τρόπος να μεγαλώσουμε παιδιά που είναι αυτόνομα, να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην εξαρτώνται από κανέναν για τις καθημερινές τους ανάγκες, είναι να αναλαμβάνουν από μικρά να κάνουν μόνα τους τις δουλειές που μπορούν. Υπάρχουν άπειρες λίστες με δουλειές που μπορεί να κάνει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του είτε αφορούν το ίδιο (π.χ. να μαζεύει τα παιχνίδια του) είτε το γενικότερο νοικοκυριό (π.χ. να βοηθά με το πλύσιμο των πιάτων). Αν δεν το ‘χετε κάνει ήδη, δώστε τώρα στα παιδιά την ευκαιρία να γίνουν πιο υπεύθυνα και πιο ικανά.

Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για τα παιδιά σας

Ως γονείς, συχνά μας παρασέρνει η τρέλα της καθημερινότητας, η κούραση και οι μικροαπογοητεύσεις και ξεχνάμε να εστιάσουμε στα καλά και να δούμε τα παιδιά ως την απόλυτη ευλογία και μια αστείρευτη πηγή χαράς. Αυτή τη χρονιά, κάθε φορά που σας παίρνει από κάτω ή τρέχετε ασταμάτητα, πατήστε το στοπ και σκεφτείτε όλα εκείνα που ομορφαίνουν τη ζωή σας και για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες. Αναρωτηθείτε για μια στιγμή πώς θα ήταν η ζωή χωρίς τα μικρά σας και θα ανακουφιστείτε στο πι και φι.

 

v