«Πώς είναι να είσαι έγκυος στα 20, στα 30 και στα 40»: μια μαμά μοιράζεται την εμπειρία της

«Πώς είναι να είσαι έγκυος στα 20, στα 30 και στα 40»: μια μαμά μοιράζεται την εμπειρία της

H εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των 20, 30 και των 40. Αυτή η μαμά μοιράζεται την εμπειρία της.

 

«Είμαι από τις γυναίκες που τους αρέσει η περίοδος της εγκυμοσύνης. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα, καθώς ποτέ μου δεν επιδίωκα να κάνω παιδιά. Αλλά τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε υπήρξα έγκυος 3 φορές: στα 27, στα 30 και στα 40!

Η εγκυμοσύνη μου στα 20

Ήμουν 27 χρονών όταν έμεινα έγκυος στην πρώτη μου κόρη (η οποία τώρα είναι 23). Δεν ήμουν παντρεμένη και, μέχρι τότε, δεν είχα σκεφτεί την μητρότητα. Παρόλα αυτά, ήθελα αυτό το μωρό. Δεν πίστεψα ούτε για μια στιγμή ότι θα με εμπόδιζε στην καριέρα μου. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνω ήταν κάποιοι συμβιβασμοί.

Είχα βοήθεια τόσο από τον σύντροφό μου, όσο και από τις οικογένειες μας. Μέχρι να γεννήσω είχαμε φτιάξει το σπίτι μας και είχαμε βρει τις ισορροπίες μας. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι είχα μια εύκολη εγκυμοσύνη και καλή διάθεση. Θαύμαζα την στρογγυλή κοιλιά μου και ένιωθα ευτυχία σε κάθε κλωτσιά της κόρης μου.

Η πρωινή ναυτία δεν με απασχόλησε περισσότερο από 12 εβδομάδες. Ήμουν πάρα πολύ προσεκτική. Περπατούσα, έτρωγα υγιεινά, έπαιρνα τα συμπληρώματα που μου είχε προτείνει η γυναικολόγος μου και έδινα τεράστια σημασία στην ψυχική μου ηρεμία.

Έκανα γιόγκα και παρακολουθούσα με συνέπεια τα μαθήματα τοκετού. Η κόρη μου ήρθε στον κόσμο στις 14 Αυγούστου μέσα σε 3 ώρες! Περιττό να αναφέρω ότι αμέσως την ερωτεύτηκα.

Η εγκυμοσύνη με άλλαξε τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Θυμάμαι να κοιτάζω το πρόσωπό μου στον καθρέφτη και να θαυμάζω το λαμπερό μου δέρμα. Ήμουν άλλος άνθρωπος.

Για μένα η πρώτη μου εγκυμοσύνη ήταν αυτή που με έκανε γυναίκα.

Η εγκυμοσύνη μου στα 30

Τα δίδυμα ήρθαν στη ζωή μας όταν ήμουν 30 χρονών. Έμεινα έκπληκτη με τις διαφορές που παρατήρησα στην δεύτερη εγκυμοσύνη. Στις 6 εβδομάδες φαινόμουν σαν να είμαι 3 μηνών έγκυος και ετοιμόγεννη στους 6 μήνες.

Όλοι ήθελαν να χαϊδέψουν την κοιλιά μου. Σε κάποιες μαμάδες αυτό δεν αρέσει, γι’ αυτό πάντα να ζητάτε την άδειά τους. Εγώ όμως το λάτρευα! Ένιωθα σαν τον Βούδα και ο κόσμος γύρω μου ήταν οι πιστοί που ήθελαν να χαϊδέψουν την κοιλιά μου για καλή τύχη.

Δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ πώς εκείνη την περίοδο η σεξουαλική μου λίμπιντο βρισκόταν στο ζενίθ της. Ο άντρας μου δεν θα ξεχάσει ποτέ την δεύτερη εγκυμοσύνη μου.

Δεν ήταν όμως όλα εύκολα και ρόδινα. Το αντίθετο μάλιστα! Πήρα πολλά κιλά και αρκετές φορές ένιωθα λύπη-χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Επίσης, αυτό που παρατήρησα είναι το πόσο διαφορετικά σου φέρονται όλοι στην δεύτερη εγκυμοσύνη. Δεν είσαι πλέον το επίκεντρο της προσοχής, όπως ήσουν στην πρώτη. Κακώς αν θέλετε τη γνώμη μου…

Η εγκυμοσύνη στα 40 μου

Η τελευταία εγκυμοσύνη μου ήταν στα 40, στην τρίτη μου κόρη. Όλοι με ρωτούσαν ''πάλι;''. Ναι πάλι! Δεν ήταν κάτι που έτυχε ήταν κάτι που ήθελα. Ωστόσο, εξαιτίας της ηλικίας μου υπήρχαν αρκετοί κίνδυνοι. Στις 12 εβδομάδες χρειάστηκε να κάνω αρκετές εξετάσεις για να αποκλείσουμε την πιθανότητα το μωρό να γεννηθεί με σύνδρομο down.

Όποιο όμως και αν θα ήταν το αποτέλεσμα, ήμουν αποφασισμένη να το φέρω στον κόσμο. Άρχισα να προσέχω τα πάντα, από το τι έτρωγα μέχρι το πόσο κουραζόμουν-και πιστέψτε με, ένιωθα συνεχώς εξαντλημένη. Ήταν δύσκολα. Το σώμα μου όμως τα κατάφερε.

Έχω 4 υγιέστατα και πανέμορφα παιδάκια και νιώθω πιο ευτυχισμένη από ποτέ. Δεν με πειράζει που δεν έχω το τέλειο σώμα. Δεν με πειράζει αν κουράζομαι περισσότερο. Θεωρώ ότι μέσα από τα παιδιά μου γίνομαι καλύτερη. Και νιώθω ευγνώμων γι' αυτό.

Πηγή και φωτογραφίες: mamamia.com.au

 

v