Το να χτυπάς το παιδί σου είναι απαράδεκτο (αλλά κάποιοι το κάνουν ακόμα!)

Το να χτυπάς το παιδί σου είναι απαράδεκτο (αλλά κάποιοι το κάνουν ακόμα!)

Κάποιοι γονείς πιστεύουν πως ένα χαστούκι ή μερικές «ξυλιές στον πισινό», όχι μόνο δεν βλάπτουν το παιδί, αλλά είναι και ο καλύτερος τρόπος για να το πειθαρχήσουν. Μία θεωρία που οι επιστήμονες παγκοσμίως απορρίπτουν λέγοντας πως ακόμα και το «αθώο» ξύλο στα παιδιά είναι απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό!

Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, όμως, το ποσοστό των γονιών που χτυπούν ακόμη τα παιδιά τους δεν είναι μικρό. Το μόνο που καταφέρνουν, τελικά, είναι να τα μετατρέψουν σε επιθετικούς ενήλικες με ψυχικά τραύματα και συναισθηματικές πληγές.  

«Ελπίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι το να χτυπάς ένα παιδί είναι λάθος. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 65% των ενηλίκων εγκρίνει το ξύλο όταν κάνει κάτι λάθος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής είναι πλέον πεπεισμένη πως τα οφέλη αυτού του είδους τιμωρίας είναι μηδενικά. Η πειθαρχία των παιδιών μας με σωματική βία είναι απαράδεκτη, αλλά πολλοί γονείς φαίνεται πως δεν συμφωνούν με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές και οι θεραπευτές έχουν αποδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της σωματικής τιμωρίας, η οποία βασίζεται στον φόβο: το παιδί φοβάται το ξύλο και άρα δεν ξεπερνάει τα όρια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα στην πράξη μοιάζουν να είναι τα αντίθετα. Η σωματική τιμωρία αυξάνει την επιθετικότητα του παιδιού το οποίοι αφενός μιμείται τον γονέα, και αφετέρου συνηθίζει το ξύλο και άρα κάνει αυτό που θέλει αγνοώντας την τιμωρία.

Ο φόβος, η ντροπή ή ο πόνος μπορεί να σταματήσουν προσωρινά μια συμπεριφορά που ο γονέας ή ο δάσκαλος επιθυμεί να αλλάξει, αλλά η βία δεν θα προσφέρει μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στη συμπεριφορά. Το άγχος του ξύλου αυξάνει τις ορμόνες του στρες στον εγκέφαλο ενός παιδιού κι αυτό δημιουργεί ψυχικά προβλήματα σε παιδιά και εφήβους, επηρεάζοντας, τελικά και την ενηλικίωσή τους.

Με το να χτυπάς ένα παιδί  δεν κερδίζει το σεβασμό ή την εμπιστοσύνη του ούτε του δίνεις κάποιο μάθημα. Το ξύλο δεν κάνει το παιδί καλύτερο αλλά το ωθεί να αναπαράγει τη βία και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Κοινώς, του μαθαίνεις πως όποιος αγαπάει χτυπάει και άρα μεγαλώνοντας ανέχεται πιο εύκολα τη βία, αλλά γίνεται και ο ίδιος φορέας της.

Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το ξύλο είναι καλό και δεν θα βλάψει το παιδί σας, κάνετε λάθος. Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι για να πειθαρχήσουμε τα παιδιά μας και αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς, πρέπει να τους υιοθετήσουμε.»

Πηγή: scarymommy.com

v