Τα γιατροσόφια της γιαγιάς που ανακουφίζουν άμεσα τον παιδικό βήχα

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς που ανακουφίζουν άμεσα τον παιδικό βήχα

Τους χειμερινούς μήνες, είναι πολύ συνηθισμένο να ακούμε τα μικρά παιδιά να βήχουν. Ένα σύμπτωμα που τα ταλαιπωρεί όχι μόνο μέσα στην ημέρα, αλλά χαλάει και την ποιότητα του ύπνου τους. Ευτυχώς, υπάρχουν γιατροσόφια που μας έρχονται από παλιά, ως κληρονομιά των γιαγιάδων μας, που μπορούν να ανακουφίσουν τα παιδιά.

Ρόφημα από σκόρδο και κρεμμύδι

Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο ακατάλληλο, αλλά τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη θεραπεία του κρυολογήματος, του βήχα, του υψηλού πυρετού και του πονόλαιμου. Πως να το φτιάξετε: Ψιλοκόβετε 3 μικρά κρεμμύδια και μισή σκελίδα σκόρδου, τα βάζετε σε περίπου ένα λίτρο γάλακτος και τα ζεσταίνετε όλα μαζί. Α θέλετε, προσθέτετε λίγο μέλι για καλύτερη γεύση.

Χυμός ανανά

Ο ανανάς περιέχει ένα στοιχείο που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο χυμός ανανά μπορεί να μειώσει τη βλέννα στο λαιμό και να ανακουφίσει τον βήχα. Ωστόσο, μόνο ο ανανάς δεν φτάνει! Προσθέστε λίγο τζίντζερ και μέλι στο χυμό, αλλά βεβαιωθείτε, πρώτα, ότι το παιδί σας δεν είναι αλλεργικό στον ανανά!

Κομπρέσες με τζίντζερ

Ένα αποτελεσματικό και εύκολο να το κάνετε στο σπίτι) φάρμακο, είναι οι κομπρέσες με τζίντζερ. Πως να το φτιάξετε: συνδυάστε λίγο αλεύρι, μέλι και ελαιόλαδο με μια κουταλιά της σούπας τζίντζερ (ή σκόνη τζίντζερ), βάλτε μέρος του μείγματος σε μια χαρτοπετσέτα και με τη βοήθεια μιας γάζας, ακουμπήστε την στο στήθος του παιδιού. Εφαρμόστε περίπου 3 ώρες πριν από τον ύπνο.

Γάλα με κουρκουμά

Το γάλα με κουρκουμά είναι μια φυσική θεραπεία του πονόλαιμου που μας ήρθε από την Ινδία, αν και ο κουρκουμάς είναι ευρέως γνωστός για τις αντισηπτικές ιδιότητές του. Πως να το φτιάξετε: αφήστε το γάλα να ζεσταθεί λίγο και να προσθέσετε μια κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη. Ανακατέψτε καλά και δώστε το στο παιδί σας πριν από τον ύπνο.

Γαργάρες με αλατόνερο

Οι γαργάρες με αλμυρό νερό μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά τα συμπτώματα ενός πονόλαιμου. Πως να το φτιάξετε: το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι με νερό (κατά προτίμηση χλιαρό) και να ανακατέψτε καλά ώστε να διαλυθεί. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε στο διάλυμα ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος.

Σιρόπι από μπανάνα και μέλι

Αυτή η θεραπεία μπορεί να απαλύνει τον βήχα της βρογχίτιδας. Πως να το φτιάξετε: λιώστε μία μπανάνα, βάλτε την σε ένα μπολ και προσθέστε λίγο βραστό νερό. Αφήστε το μίγμα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί, προσθέστε μία κουταλιά μέλι και δώστε στο παιδί 100ml 4 φορές την ημέρα.

Κομπρέσες με ζεστό αλάτι

Όπως έλεγε και η γιαγιά μου, τα ζεστά πόδια ανακουφίζουν τον βήχα!  Ζεσταίνετε λίγο θαλασσινό αλάτι στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα τηγάνι (μην το παρακάνετε και κάψετε το παιδί!), τοποθετήστε το σε έναν επίδεσμο και τυλίξτε μ’ αυτόν τα πόδια του παιδιού. Αφήστε τον μέχρι να κρυώσει το αλάτι και στη συνέχεια φορέστε του ζεστές κάλτσες.

Πηγή: brightside.me

v