Ποιοι ωφελούνται από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης

Ποιοι ωφελούνται από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Η νόσος που προκαλεί μπορεί να είναι από πολύ ήπια μέχρι και θανατηφόρος. Υπάρχουν όμως κάποια άτομα όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά κάτω των 5 ετών και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα που κινδυνεύουν περισσότερο.

Στην πρόληψη της μετάδοσης βοηθούν  τα μέτρα ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Στη χώρα μας το εμβόλιο συστήνεται και καλύπτεται οικονομικά σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τις παρακάτω ομάδες παιδιών:

  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών (πρακτικά όσα έχουν αδερφάκι αυτής της ηλικίας)
  • Παιδιά με πολύ αυξημένο βάρος με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2
  • Παιδιά που παρακολουθούν ειδικά σχολεία 
  • Παιδιά με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

Προσωπική μου άποψη και σύμφωνα με τις συστάσεις της επιτροπής εμβολιασμού των ΗΠΑ όλα τα άτομα άνω των 6 μηνών μπορούν να ωφεληθούν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών.

Σχετικά με την υπόλοιπη οικογένεια, πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα άτομα που έχουν στενή επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως περιγράφονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Οι θηλάζουσες πρέπει να εμβολιάζονται και σε καμία περίπτωση ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη. 

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα – συνήθως τους μήνες Οκτώβριο/Νοέμβριο – δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την παραγωγή αντισωμάτων.

Προσοχή στο δοσολογικό σχήμα!

  • Για τα παιδιά άνω των 9 ετών, αρκεί 1 δόση των 0,5 ml (ολόκληρη η δόση).
  • Παιδιά κάτω των 9 ετών, τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο σε 2 δόσεις με διαφορά ενός μήνα. Την επόμενη χρονιά, μπορούν να το κάνουν σε 1 δόση.

Τέλος σε παιδιά χωρίς ιστορικό αλλεργίας δεν εφαρμόζεται κανένας διατροφικός περιορισμός μετά τον εμβολιασμό. Μπορούν να φάνε ελεύθερα αυγό ή ψάρι!

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης από την γρίπη και όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών μπορούν άμεσα να ωφεληθούν από αυτόν. Μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, μέλη οικογενειών με βρέφος κάτω 6 μηνών, έγκυες- λεχωίδες-θηλάζουσες μητέρες και παιδιά με χρόνια νοσήματα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους για να συζητήσουν σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Μάριος Δέτσης, Παιδίατρος

detsis-paidiatros.gr

facebook.com/detsispaidiatros

v