Παιδί και υψηλός πυρετός: πότε δεν είναι μια απλή γρίπη και πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα

Παιδί και υψηλός πυρετός: πότε δεν είναι μια απλή γρίπη και πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα

Ο πυρετός ορίζεται ως η παροδική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τo φυσιολογικό όριο, το οποίο συνήθως είναι οι 36,6 οC. Πρόκειται για έναν φυσικό «μηχανισμό άμυνας» που προσπαθεί, μέσω της υψηλής θερμοκρασίας, να εξουδετερώσει το μικρόβιο που έχει εισβάλει στον οργανισμό μας και άρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών νοσημάτων που προέρχονται από λοίμωξη.

Ωστόσο, όταν το μικρό μας αγγελούδι ψήνεται στον πυρετό, η στεναχώρια και η ανησυχία μας είναι μεγάλη! Ο γιατρός βέβαια, τις περισσότερες φορές μας καθησυχάζει και σταδιακά μαθαίνουμε κι εμείς να δείχνουμε υπομονή και ψυχραιμία όταν ανεβαίνει το θερμόμετρο.

Όσο ψύχραιμοι και νηφάλιο κι αν είμαστε, όμως, οφείλουμε παράλληλα να έχουμε τον νου μας και να μην εφησυχάζουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις (όπως οι παρακάτω) που ο υψηλός πυρετών των μικρών μας, ειδικά εάν επιμένει παρά τα αντιπυρετικά, δηλώνει κάτι πολύ πιο επικίνδυνο από μια απλή γρίπη και χρειάζεται να ενεργήσουμε άμεσα και και να ζητήσουμε τη βοήθεια του παιδιάτρου.

Γρίπη H1N1

Η γνωστή σε όλους μας, πλέον, γρίπη H1N1 είναι μια ίωση όπως όλες οι άλλες, αλλά με συμπτώματα πιο βαριά και ανησυχητικά. Το βασικό χαρακτηριστικό του Η1Ν1 είναι ο πολύ υψηλός πυρετός που συχνά φτάνει (και μένει εκεί παρά τα αντιπυρετικά) τους 40 και πλέον βαθμούς Κελσίου. Όταν ο οργανισμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο μικρόβιο, ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο.

Πρόληψη:  Όπως και σε όλες τις ιώσεις, ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τα παιδιά μας είναι να τα προφυλάσσουμε όσο μπορούμε από τα μικρόβια που κυκλοφορούν. Είναι σημαντικό να πλένουν τα χέρια τους πριν από κάθε γεύμα, να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι, να ενισχύουμε τον οργανισμό τους με σωστή διατροφή και επαρκή ύπνο και να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο. Εάν παρατηρήσουμε πως το απλό κρυολόγημα του παιδιού εξελίσσεται σε πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Μηνιγγίτιδα

Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες του 2019, παρουσιάστηκαν πολλαπλά κρούσματα μηνιγγίτιδας στον Βόλο, την Καρδίτσα, την Κρήτη, την Ηγουμενίτσα και τη Λέσβο, ενώ μέσα στον Δεκέμβρη έχασε τη ζωή του από το συγκεκριμένο μικρόβιο ένα μωράκι 5,5 μηνών.

Η μηνιγγίτιδα, η οποία οφείλεται κυρίως σε βακτήρια όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος, μετρά ήδη πολλά κρούσματα στη χώρα μας και χρειάζεται την προσοχή μας.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει από ασυμπτωματική βακτηριαιμία μέχρι σηψαιμία, τοξική καταπληξία ή ακόμη και θάνατο. Το πρώτο σύμπτωμα της νόσου είναι ο υψηλός πυρετός ο οποίος συνοδεύεται από εμετούς, έντονους πονοκεφάλους, υπνηλία και αυχενική δυσκαμψία.

Πρόληψη: Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να προστατέψουμε το παιδί μας από μια τόσο επικίνδυνη νόσο μόνο με το πλύσιμο των χεριών και τη σωστή διατροφή. Αυτό που χρειάζεται είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός του, ο οποίος θα το προφυλάξει από το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου και τα επικίνδυνα αποτελέσματά του.

Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα

Οι αμυγδαλές είναι δύο λεμφαδένες που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν μολύνονται με βακτήρια ή ιούς, τότε λέμε πως ο ασθενής πάσχει από αμυγδαλίτιδα. Το βακτήριο που προκαλεί συνήθως αμυγδαλίτιδα είναι ο στρεπτόκοκκος και προσβάλλει κυρίως παιδιά άνω των 3 ετών, αλλά και έφηβους. Δύο από τα βασικά του συμπτώματα είναι ο πόνος στον λαιμό και ο πολύ υψηλός πυρετός και πρέπει να διαγνωστεί άμεσα και να αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Πρόληψη: Η προστασία του παιδιού από τα μικρόβια και τους ιούς που κυκλοφορούν είναι και σε αυτή την περίπτωση δεδομένη και επιβεβλημένη. Ωστόσο, αν διαπιστώσουμε πως ο μικρός μας ασθενής ταλαιπωρείται από πονόλαιμο και πυρετό, δεν αρκεί να του χορηγούμε αντιπυρετικά ή αντιφλεγμονώδη. Σε αυτή την περίπτωση, κρίνεται αναγκαίο να γίνει το λεγόμενο Strep - test το οποίο θα ανιχνεύσει αν το μικρόβιο είναι στρεπτόκοκκος. Η απάντηση δίνεται σε 10 μόλις λεπτά και ο παιδίατρος καθοδηγεί τον ασθενή για την κατάλληλη θεραπεία.

v