«Θέλω να χωρίσω αλλά δεν μπορώ. Τι να κάνω;»

«Θέλω να χωρίσω αλλά δεν μπορώ. Τι να κάνω;»
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Γεια σας. Μπαίνω στη διαδικασία να στείλω αυτό το μήνυμα καθώς βρίσκομαι σε δύσκολη θέση και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Είμαι σε μια σχέση εδώ και 3 περίπου χρόνια, όπου συγκατοικούμε τον τελευταίο 1 χρόνο. Εδώ και αρκετούς μήνες όμως έχω παρατηρήσει ότι τα αισθήματα που έχει ο ένας για τον άλλον ξεφτίζουν, ειδικά από την δική μου πλευρά.

Οι λόγοι είναι πολλοί: η συμπεριφορά του συντρόφου μου και η αντιμετώπισή του σε κάποια πράγματα, αλλά και, με δική μου ευθύνη, ότι από την ώρα της συγκατοίκησης και μετά, αν και νέα, μπήκα σε μια ρουτίνα σαν να είμαι σύζυγος με υποχρεώσεις κτλ.

Το θέμα είναι ότι αν και σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό να χωρίσουμε με κρατάει το πόσο νοιάζομαι γι’ αυτόν, πόσο τον αγαπώ και θέλω να είναι χαρούμενος και να μην τον χάσω από τη ζωή μου ακόμα και αν δεν τον βλέπω ερωτικά.

Δεύτερον, το ότι ήρθε από μακρινή περιοχή και μένει σπίτι μου, έχει βρει δουλειά εδώ και έχει κάνει μια νέα αρχή με αποτέλεσμα αν χωρίσουμε να είναι σαν να τον πετάω στους πέντε δρόμους και να του λέω βρες κάπου να μείνεις και να τα βγάζεις πέρα μόνος σου, πράγμα που επειδή όπως είπα, αν και δεν είμαι ερωτευμένη, τον αγαπώ και θέλω να είναι καλά, άρα δε γίνεται.

Είχα αποφασίσει ότι θα το αφήσω για καιρό και θα κάνω υπομονή μήπως μου περάσει. Μήπως είναι προσωρινό το σπάσιμο-αφού κάθε φορά που έκανα τα στραβά μάτια, κάναμε μια συζήτηση, διόρθωνε για λίγο καιρό κάποια ελαττώματα που με κούραζαν συναισθηματικά και τα βρίσκαμε για κάποιες μέρες και μετά πάλι από την αρχή.

Όμως μετά τον τελευταίο μας τσακωμό νιώθω ότι δεν πάει πια... Όσο και αν προσπαθεί τώρα πια (που βλέπω ότι προσπαθεί πολύ) δεν μπορώ να τον κοιτάξω αλλιώς παρά σαν αδελφό (?). Το αποκορύφωμα, όμως, είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχω γνωρίσει κάποιον που άθελά μου και σίγουρα άθελά του δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου.

Στην αρχή δεν είχα καταλάβει κάτι όμως στην πορεία έπιασα τον εαυτό μου να τσεκάρει συχνά το προφίλ του στα social media ή πετιέται στο μυαλό μου το πρόσωπο του στα καλά καθούμενα χωρίς να έχω κάποιον λόγο, ακόμα και να μιλάω πολύ για αυτόν σε άλλους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις νιώθω έναν ελαφρύ πόνο στην καρδιά και ένα κόμπο στο στομάχι. Ακόμα χειρότερα αν τον δω από κοντά οι παλμοί μου χτυπάνε κόκκινο. Όπως καταλαβαίνετε ειδικά μετά από αυτό νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια πολύ δύσκολη θέση, όπου δεν μπορώ να χωρίσω αλλά και δεν μπορώ να κοροϊδεύω τον τωρινό μου σύντροφο (δεν είναι απαραίτητο να κάνω κάτι με το άλλο άτομο καθώς ήδη προσπαθώ πολύ να αγνοήσω αυτά τα συναισθήματα) και στη τελική, φοβάμαι πως θα πληγώσω την τωρινή μου σχέση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Είμαι απελπισμένη. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνωστήρια,

Δεν ξέρω εάν πράγματι ρωτάτε κάτι αφού σύμφωνα με όσα μας έχετε γράψει φαίνεται να έχετε ήδη αποφασίσει τι θα κάνετε και τι όχι. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι πληγώνετε τον εαυτό σας. Και αυτό γιατί σας βάζετε σε μια διαδικασία να αντέχετε τις σχέσεις σας αντί να τις χαίρεστε.

Είστε ένας νέος άνθρωπος και ευτυχώς έχετε επιθυμίες και συναισθήματα. Υποθέτω ότι στα όνειρα σας ήταν να έχετε μια υπέροχη σχέση που θα σας γεμίζει χαρά, ευτυχία, έρωτα!

Για να υπάρξουν τα στοιχεία αυτά και να τα ευχαριστηθείτε σε μια σχέση, χρειάζεται οι σύντροφοι να τα παράγουν σταθερά! Εφόσον λοιπόν εσείς δεν αισθάνεστε έτσι, δεν έχει νόημα να πιέζετε τον εαυτό σας να ικανοποιηθεί με μια κατάσταση που δε σας ταιριάζει. Επομένως, ή παράγετε ότι σας λείπει και χαίρεστε τη σχέση με τον σύντροφό σας ή ελευθερωνετε τον εαυτό σας να προχωρήσει διαφορετικά.

Διαφορετικά δε σημαίνει με άλλον σύντροφο, αφού εάν σχετιστείτε με τον ίδιο τρόπο το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, ακόμη και με ένα άλλο πρόσωπο που τώρα σας μοιάζει γοητευτικό. Αυτό το νέο πρόσωπο θα έχει επίσης δυσκολίες. Εάν εσείς δεν αισθάνεστε καλά με το να επικοινωνείτε ειλικρινά και να επιδιώκετε την αλλαγή, αλλά προτιμάτε να κάνετε υπομονή, τότε αργά ή γρήγορα θα νιώσετε εγκλωβισμένη ξανά.

Έχετε λοιπόν να φροντίσετε τον εαυτό σας. Με όποιον τρόπο σας ταιριάζει, δουλέψτε πολύ σημαντικά θέματα που σας απασχολούν ώστε να ανακαλύψετε πιο συμφέροντες τρόπους να σχετίζεστε και να προχωράτε.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v