4 συμβουλές που δίνουμε στα παιδιά: μαμαδίστικες υπερβολές ή επιστημονικές αλήθειες;

4 συμβουλές που δίνουμε στα παιδιά: μαμαδίστικες υπερβολές ή επιστημονικές αλήθειες;

Η αλήθεια είναι πως από τη μέρα που γίναμε γονείς, επαναλαμβάνουμε αρκετές συμβουλές που ακούγαμε στην παιδική μας ηλικία. Κάποιες απ’ αυτές, μάλιστα, κάποτε μας εκνεύριζαν και είχαμε υποσχεθεί πως δεν θα τις πούμε ποτέ στα παιδιά μας.

Φαίνεται, όμως, πως εντυπώθηκαν τόσο πολύ μέσα μας που, όχι απλά τις λέμε στα παιδιά μας, αλλά τις πιστέψαμε κιόλας. Ωστόσο, δεν μπήκαμε στον κόπο να δούμε αν όλες αυτές οι τετριμμένες συμβουλές ισχύουν ή αν είναι απλά μύθοι που περνάνε από γενιά σε γενιά.

«Πιες την πορτοκαλάδα σου μη χάσει τις βιταμίνες της»

Πόσες φορές έχουμε επιμείνει να πιουν τα μικρά μας γρήγορα την πορτοκαλάδα τους γιατί αλλιώς θα χάσει τις βιταμίνες της; Και πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν αυτό που λέμε έχει βάση ή το επαναλαμβάνουμε επειδή έτσι το μάθαμε από τους δικούς μας; Και τελικά είναι αλήθεια πως η βιταμίνες εξαφανίζονται μετά από λίγη ώρα;

Αλήθεια: Οι επιστήμονες λένε ότι η βιταμίνη C που περιέχει ο χυμός πορτοκαλιού εξαφανίζεται μέσα σε 30 λεπτά αφότου έρθει σε επαφή με τον αέρα. Αυτό σημαίνει πως καλά κάνετε και επιμένετε να πίνουν τα παιδιά τον χυμό τους γρήγορα. Μάλιστα, ο χυμός έχει τη μέγιστη δυνατή θρεπτική ισχύ το πρωί με άδειο στομάχι.

«Ζακέτα να πάρεις, θ’ αρρωστήσεις!»

Η δημοφιλέστερη, ίσως, μητρική συμβουλή, η οποία έχει σατιριστεί και σχολιαστεί όσο λίγες, είναι το «Ζακέτα να πάρεις!» Και η αλήθεια είναι πως, ακόμα κι αν υποσχεθείς πως δεν θα την ξεστομίσεις ποτέ στη ζωή σου, όταν γίνεις μάνα γλιστρά απ’ τα χείλη σου χωρίς καν να το καταλαβαίνεις! Ισχύει, όμως, η έμμεση απειλή των μαμάδων; Όταν νιώθουμε πως κρυώνουμε, πράγματι  αρρωσταίνουμε;

50% Μύθος-50% Αλήθεια: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ένοχος για το κρύωμά μας είναι συνήθως κάποιος ιός και ο λόγος που αρρωσταίνουμε πιο συχνά το χειμώνα είναι όχι λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά επειδή βρισκόμαστε συχνά σε μέρη κλειστά, που δεν αερίζονται σωστά. Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια αφού το κρύο προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια, οι «αστυνόμοι» του οργανισμού μας, να δυσκολεύονται να κινηθούν για να φτάσουν στον ιό, επιβραδύνοντας έτσι την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

«Ένα  μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα»

Ένα ποιηματάκι που αγαπήσαμε ως παιδιά και που λατρεύουμε ως γονείς! Τα μήλα είναι από τα φρούτα που δύσκολα λείπουν από ένα σπίτι, ενώ μερικές φορές γινόμαστε καταπιεστικοί προκειμένου να φάνε τα παιδιά το μήλο τους. Ωστόσο, κάνουμε καλά που επιμένουμε τόσο;

Αλήθεια: Κάνουμε πολύ καλά! Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το μήλο έχει ευεργετικά  οφέλη για την υγεία μας και ειδικά όταν το καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, όσοι έτρωγαν κάθε μέρα από ένα μήλο επισκέφτηκαν λιγότερες φορές τον γιατρό από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα ή καθόλου.

«Μη βλέπεις τηλεόραση από τόσο κοντά, θα χαλάσεις τα μάτια σου»

Όταν ξαπλώναμε μπροστά από την τηλεόραση με τις ώρες, οι γονείς μας φώναζαν πως θα χαλάσουμε τα μάτια μας και πως πρέπει να απομακρυνθούμε από την οθόνη. Κάτι αντίστοιχο λέμε κι εμείς στα παιδιά μας όταν τα βλέπουμε να πλησιάζουν επικίνδυνα την συσκευή που παίζει τις αγαπημένα τους εκπομπές. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Μύθος: Η τηλεόραση δεν βλάπτει τα μάτια, ενώ όσο πιο κοντά στην οθόνη κάθεται το παιδί, τόσο λιγότερο κουράζονται τα μάτια του. Ωστόσο, αυτό που δε λέμε οι γονείς (και που θα έπρεπε) είναι πως το μπλε φως του smartphone ή του υπολογιστή μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή του ματιού τους. Μάλιστα, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στα παιδιά, ιδίως λόγω της πρώιμης έκθεσής τους.

v