Το παιδί δεν θα σου πει «έχω άγχος», θα σου πει «πονάει η κοιλιά μου»

Το παιδί δεν θα σου πει «έχω άγχος», θα σου πει «πονάει η κοιλιά μου»

«Μαμά, πονάει το στομάχι μου…». Μία φράση που έχουμε ακούσει σχεδόν όλες οι μαμάδες είτε νωρίς το πρωί πριν το σχολείο, είτε πριν το διάβασμα και τις δραστηριότητες, είτε το βράδυ πριν τον ύπνο. Γενικά, όταν τα παιδιά αγχώνονται ή ανησυχούν για κάτι, νιώθουν την κοιλιά τους να πονάει!

Αφού λοιπόν βεβαιωθείτε πως το πρόβλημα δεν είναι παθολογικό, διαβάστε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά και πώς να το διαχειριστείτε, από μία μαμά που το έχει βιώσει και με τα δύο της παιδιά:

Πότε βιώνουν άγχος τα παιδιά;

«H κόρη μου παραπονιέται σχεδόν κάθε βράδυ για το στομάχι της. Όλη την υπόλοιπη μέρα αισθάνεται καλά, αλλά όταν έρχεται η ώρα να πέσει για ύπνο και κλείνω τα φώτα, την πιάνει στομαχόπονος.

Συνήθως, τις βραδινές ώρες γίνονται πιο έντονες οι ανησυχίες των παιδιών, αφού δεν υπάρχουν αντιπερισπασμοί και σκέφτονται όλα όσα τα αγχώνουν. Ωστόσο, έχω δουλέψει πολύ με την κόρη μου και το άγχος της, και συχνά της υπενθυμίζω πως το στομάχι της είναι στην πραγματικότητα μια χαρά και πως ο πόνος είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας της.

Ο γιος μου, από την άλλη, βιώνει το άγχος του αποχωρισμού κάθε πρωί πριν το σχολείο και δυσκολεύεται να το διαχειριστεί. Φυσικά, αντί να μου πει πως αγχώνεται, παραπονιέται για το στομάχι του.

Γιατί τα παιδιά λένε ότι πονάει το στομάχι τους;

Τα παιδιά δεν λένε ψέματα! Η κοιλιά τους πονάει πραγματικά, αλλά δεν καταλαβαίνουν την αιτία. Το στομάχι είναι το κέντρο του εντερικού νευρικού συστήματος και συχνά χαρακτηρίζεται ως  «ο δεύτερος εγκέφαλος». Η αγωνία, η ανησυχία και τα νεύρα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην περιοχή της κοιλιάς και δημιουργούν ενόχληση και πόνο. Μία κυκλική διαδικασία που συνεχίζεται για ώρα, αφού το άγχος δημιουργεί πόνο και ο πόνος άγχος…

Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη, το 51% των ανθρώπων που ως παιδιά πονούσε το στομάχι τους όταν είχαν άγχος, πέρασαν κάποια διαταραχή άγχους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τα παιδιά δε λένε ψέματα ότι πονάει η κοιλιά τους!

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε για τα παιδιά που συχνά παραπονιούνται για πόνους στο στομάχι (υποθέτοντας ότι έχετε αποκλείσει οποιαδήποτε παθολογικά αίτια) είναι ότι δεν το κάνουν στα ψέματα, ούτε για να τραβήξουν την προσοχή.»

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος των παιδιών

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις για να διαχειριστείτε το άγχος των παιδιών. Καταρχάς, προσπαθήστε να ελέγξετε το δικό σας γιατί το μεταδίδετε. Επίσης, μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα και φυσικά διαχωρίστε εάν το παιδί έχει απλό άγχος ή κάποια αγχώδη διαταραχή.

Τέλος, και με τη βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου, μπορείτε να βρείτε παιχνίδια, βιβλία ή δραστηριότητες που αποφορτίζουν το παιδί και το βοηθούν να ξεσπά δημιουργικά το άγχος του. Και φυσικά, να είστε όσο πιο κοντά του μπορείτε, ώστε να μπορεί να σας μιλάει για όλα όσα το βασανίζουν.

Πηγή: loveandmarriageblog.com

v