Κερδίστε τον σεβασμό στη δουλειά

Κερδίστε τον σεβασμό στη δουλειά

Κακά τα ψέματα, ακόμα και στις μέρες μας οι γυναίκες εργαζόμενες, και δη οι νέες, δεν αντιμετωπίζονται πάντα με τον ίδιο σεβασμό, όπως οι άρρενες ομόλογοί τους. Και πολλές από εμάς χρειάζεται να υιοθετήσουμε ανδρικά στοιχεία, προκειμένου να κερδίσουμε τον σεβασμό των πελατών ή και των συναδέλφων μας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε την θηλυκότητά μας –με την οποία μπορούμε να επιτύχουμε εξίσου πολλά. Τα πάντα είναι θέμα διπλωματίας και στρατηγικής:

Να δείχνετε ψυχρή και γοητευτική (όχι σέξι)

Κακά τα ψέματα, η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στο να γινόμαστε αρεστοί στον χώρο εργασίας μας, συνεπώς το να φροντίζουμε να δείχνουμε γοητευτικές θα πρέπει να είναι βασικός καθημερινός μας στόχος. Γιατί, όμως, να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα των  ανδρών που μπορούν να δείχνουν γοητευτικοί απλά με το να είναι περιποιημένοι και να φορούν ένα κομψό κοστούμι. Επιλέξτε, λοιπόν, σεμνά αλλά στιλάτα ρούχα και υιοθετήστε τέτοια στάση σώματος που να αποπνέει χάρη αλλά και αυτοπεποίθηση –και όχι σεξ απίλ.

Χαμηλό το προφίλ, ψηλά τα μανίκια

Φυσικά, η εμφάνιση δεν είναι το παν. Αν θέλετε να σας σέβονται όσο έναν άνδρα πρέπει να είστε ικανές να τα βγάζετε πέρα ακόμα και στις πιο δύσκολες δουλειές. Έτσι, το «προφίλ» σας θα πρέπει να είναι αυτό μιας προσεγμένης, γοητευτικής, έξυπνα ντυμένης γυναίκας που δεν θα ενοχληθεί από τις «πεσμένες» μπούκλες της όταν θα πρέπει να δουλέψει 12ωρο.

Καλές σχέσεις τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες

Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως προκειμένου να κερδίζουν τον σεβασμό στον χώρο εργασίας τους θα πρέπει να κάνουν παρέα στην δουλειά μόνο με άνδρες και να αποστασιοποιηθούν από τις γυναίκες. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, είναι σαν εμείς οι ίδιες να μειώνουμε τον σεβασμό μας απέναντι στις γυναίκες –οπότε πώς περιμένουμε οι άλλοι να σέβονται εμάς; Μένετε, λοιπόν, πάντα επικεντρωμένες στην «ομάδα», ασχέτως φύλου.

Αποφύγετε τις «κολλητές» φιλίες

Προσπαθήστε να μην δημιουργείτε πολύ στενές σχέσεις με κανέναν. Η τάση αυτή μπορεί να σας πάει πίσω στην καριέρα σας, γιατί σας κάνει να φαίνεστε εξαρτημένη από κάποιο άλλο άτομα και συνεπώς λιγότερο ικανή. Δεν είναι κακό να προτιμάμε κάποια άτομα από κάποια άλλα, όμως δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα τους, κρατώντας τα αγκαζέ, ανά πάσα στιγμή. Θέλουμε το αφεντικό μας να μας έχει στο μυαλό του σα μονάδα, όχι σαν «πακέτο» με κάποιο άλλο άτομο.

Μην είστε επιθετική με τους άνδρες

Μην προσπαθείτε να «καβαλήσετε» τους άρρενες συναδέλφους σας επιδιώκοντας να αναδείξετε τα θηλυκά σας ταλέντα. Ο επιτυχημένος καριερίστας είναι αυτός που αναδεικνύει τις ικανότητές του μέσα από την δουλειά του μαζί με την ομάδα του. Αυτός που ενισχύει την ομάδα με την ύπαρξή του σε αυτήν και όχι αυτός που θέλει να την κρύψει πίσω από τα δικά του προσόντα –και αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Να θυμάστε, λοιπόν, να «παίζετε» πάντα με εντελώς δικά σας χαρτιά.

Χρησιμοποιείτε ανδρική ρητορική

Αποφύγετε το λάθος που κάνουν οι περισσότερες νέες γυναίκες στην δουλειά τους, να χρησιμοποιούν ρητορική που εκφράζει αβεβαιότητα και αμφιβολίες. Επίσης, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λέξεις που εκφράζουν συναισθήματα, όπως «νιώθω» και «ελπίζω». Αντίθετα, προτιμάτε φράσεις που εκφράζουν βεβαιότητα, π.χ. «είμαι σίγουρη», «θέλω» αντί για «θα ήθελα» και «προτείνω» αντί «ίσως θα έπρεπε να…». Με τον τρόπο αυτό αυτά που λέμε αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί η στάση μας αποπνέει σιγουριά –ότι ξέρουμε καλά την δουλειά μας.

Το παν είναι η γνώση

Το μεγαλύτερο όπλο σας είναι να μπορείτε να συνεισφέρετε στην δουλειά και στην ομάδα σας περισσότερο από τους ανταγωνιστές σας. Το να ξέρετε ότι γνωρίζετε καλά την δουλειά που κάνετε όχι μόνο αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας, αλλά και την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τους ανταγωνιστές σας, γνωρίζοντας τις δυνάμεις σας. Το να ξέρετε καλά την δουλειά σας είναι αυτό που σας κάνει ισότιμες με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας, που σας δίνει «λόγο» στις συζητήσεις και σας επιτρέπει να ασκήσετε επιρροή.

Πηγή: Ms.Careergirl

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v