3 γλώσσες που ανοίγουν τις πόρτες του μέλλοντος

3 γλώσσες που ανοίγουν τις πόρτες του μέλλοντος

*Photo by Kenny Eliason on Unsplash

Κοινός τόπος όλων των γλωσσών είναι ότι αναπτύχθηκαν από τον εκάστοτε πολιτισμό για να εξυπηρετήσουν μια βασική ανάγκη των οργανωμένων κοινωνιών: την επικοινωνία και την αποστολή μηνυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε γλώσσα είναι διαφορετική και καμία δεν είναι ανώτερη ή κατώτερη από κάποια άλλη.

Αυτά για τη θεωρία.

Σήμερα, η εκμάθηση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών δεν αποτελεί απλώς μια δεξιότητα που διευκολύνει τα ταξίδια μας και γεφυρώνει την απόσταση που μας χωρίζει από άλλους λαούς, αλλά και ένας τρόπος να διευρύνει κανείς τους επαγγελματικούς του ορίζοντες και να μπορέσει να εξασφαλίσει επικερδείς θέσεις εργασίας εκτός του τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα δούμε τρεις από τις λεγόμενες «γλώσσες» του μέλλοντος. Εκείνες, δηλαδή, που πέρα από το γλωσσολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο και σε μια συναρπαστική καριέρα.

Ιαπωνικά

Αν κανείς κοιτάξει την επιρροή της ιαπωνικής κουλτούρας αλλά και τη θέση της Ιαπωνίας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σκηνή είναι δύσκολο να αρνηθεί πως τα ιαπωνικά είναι μία από τις γλώσσες του μέλλοντος. Είτε μιλάμε για τα anime, τα manga και τα emoji, είτε για τον χώρο της τεχνολογίας, της ρομποτικής και της τεχνολογίας τροφίμων, όλοι οι δρόμοι φαίνεται να οδηγούν στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία είναι μια χώρα σε οικονομική άνθηση με πολλές ευκαιρίες για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Η γνώση των ιαπωνικών, ωστόσο, έστω και σε βασικό επίπεδο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να ενσωματωθείτε σε πολλά επίπεδα – όχι μόνο στο επαγγελματικό κομμάτι.

Η ευγένεια και ο σεβασμός βρίσκονται στο κέντρο της ιαπωνικής κουλτούρας και τίποτα δεν δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό από το να κάνετε μια προσπάθεια να επικοινωνήσετε με τους ντόπιους στη γλώσσα τους: να μοιραστείτε την αγάπη σας για το σούσι, να συζητήσετε για το anime που διαβάζουν οι συνάδελφοί σας ή να συμμετέχετε σε ένα παιχνίδι Pachinko που είναι το ιαπωνικό ισοδύναμο των κουλοχέρηδων. Να είστε βέβαιοι ότι οι Ιάπωνες θα το εκτιμήσουν όσο κανείς άλλος!

Στα συν της εκμάθησης ιαπωνικών είναι το απλό συντακτικό και η ακόμα απλούστερη γραμματική στην οποία δε συναντάμε άρθρα και γένη. Αυτό που απαιτεί προσοχή και χρόνο είναι η εκμάθηση των ιδεογραμμάτων και το να συνηθίσει κανείς τη γραφή και την ανάγνωση που γίνονται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι πολύ πιο εύκολα από τα κινεζικά και ιδανικά για όσους επιθυμούν να ανοίξουν τα φτερά τους στην ασιατική αγορά εργασίας.

Αραβικά 

Με πανίσχυρη οικονομία που στηρίζεται στο πετρέλαιο και έχει τη δύναμη να καθορίζει το διεθνές σκηνικό, η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, της διπλωματίας αλλά και των προσπαθειών γεφύρωσης των μεγάλων πολιτισμικών διαφορών με τη Δύση. 

Η χώρα μας φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον προορισμό επιλογής για τεράστιες επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια. Ως τιμώμενη χώρα στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν με περίπου 50 εταιρείες από τον χώρο του real estate, των logistics, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πολλών άλλων.

Δεσπόζουσα θέση στις εξελίξεις κατέχει η στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας που υπεγράφη ένα χρόνο πριν στο Άμπου Ντάμπι, η οποία προβλέπει την επένδυση αραβικών κεφαλαίων ύψους 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Στο ίδιο πνεύμα, ήδη 16 επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τα πρώτα βήματα μεγάλων επενδύσεων που θα απλωθούν σε βάθος χρόνου.

Αν σας ενδιαφέρει ο κόσμος των επιχειρήσεων, τότε τα αραβικά είναι μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες γλώσσες και πλέον η 4η πιο ομιλούμενη γλώσσα παγκοσμίως. Μπορεί να πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη γλώσσα, αλλά όσοι την επιλέξουν έχουν πολύ καλές πιθανότητες να ανταμειφθούν με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας με μεγάλο ορίζοντα.

Ρωσικά 

Πέρα από εμβληματική γλώσσα της κλασικής λογοτεχνίας, τα ρωσικά θεωρούνται από πολλούς η γλώσσα του μέλλοντος στον τομέα του τουρισμού και των επενδύσεων – ειδικά για τη χώρα μας. Συγκεκριμένες περιοχές στην Ελλάδα, όπως η Χαλκιδική, κατακλύζονται εδώ και χρόνια από Ρώσους τουρίστες που δίνουν μεγάλη ώθηση στην τοπική οικονομία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. 

Μετά την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν μεγάλη μείωση καθώς πολλοί Ρώσοι τουρίστες αποφάσισαν να αποφύγουν τις χώρες που συμμετείχαν στις κυρώσεις. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η κατάσταση αυτή ήταν προσωρινή αφού ήδη φέτος οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επεξεργάζονται νέο σχέδιο επιστροφής για τους Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας. Το χαμηλό ποσοστό Ρώσων που μιλούν αγγλικά αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία και είναι ακόμα ένα κίνητρο για να δοκιμάσει κανείς τις δυνάμεις του σε αυτή την ευρέως διαδεδομένη σλαβική γλώσσα.

Με 33 γράμματα, 3 γένη και 6 πτώσεις σε ενικό και πληθυντικό αριθμό, η ρωσική γλώσσα μπορεί να φαντάζει αποτρεπτική λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζει για την εκμάθησή της. Ωστόσο, η λογική της και ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη μοιράζονται πολλά κοινά με την αρχαία ελληνική γεγονός που την καθιστά ιδιαιτέρως φιλική σε ανθρώπους που μιλούν ελληνικά.

Δεδομένου ότι τα ρωσικά έχουν αποτελέσει την κύρια επιρροή για μια πλειάδα άλλων γλωσσών, όπως τα ουκρανικά, τα πολωνικά, τα βουλγαρικά κ.ά., είναι και μια γλώσσα-εφαλτήριο για να εμπλουτίσετε ακόμα περισσότερο το βιογραφικό σας και να αποκτήσετε εξειδίκευση που θα σας ανοίξει την πόρτα σε ένα πολυπληθές κοινό.  

v