1o επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα: τα μέτρα προστασίας για εσάς και το παιδί

1o επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα: τα μέτρα προστασίας για εσάς και το παιδί

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα σημειώθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία 38χρονη γυναίκα η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία, εκεί όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 357, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά. Η γυναίκα, πέρα από τα συμπτώματα που ομοιάζουν εκείνα της εποχικής γρίπης, δεν έχει παρουσιάσει άλλες επιπλοκές.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε πριν από λίγη ώρα από τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κι επιστημονικού συνεργάτη του ΕΟΔΥ. Η 38χρονη πήγε στο νοσοκομείο για έλεγχο και εκεί διαπιστώθηκε εργαστηριακά ότι έχει μολυνθεί από τον ιό. Στο νοσοκομείο τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας, τόσο σε ό,τι αφορά στους χώρους όσο και στο προσωπικό.

Η γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», όπου έχει απομονωθεί οικειοθελώς και η οικογένειά της ώστε να εξετασθούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της, ώσπου να διαπιστωθεί η κατάστασή τους.

Όπως προειδοποιούσαν τόσες μέρες οι ειδικοί, η έλευση του κοροναϊού στη χώρα μας μέσω Ιταλίας ήταν θέμα χρόνου. Οι γρήγορες ενέργειες των υπευθύνων με την άμεση επιστροφή των σχολείων που βρίσκονταν στην Ιταλία και την ακύρωση όλων των επικείμενων εκδρομών στην γείτονα χώρα, συνέβαλλαν μεν στην μείωση του κινδύνου εξάπλωσης, αλλά αυτός παραμένει υψηλός.

Διανύουμε ούτως ή άλλως μια περίοδο με αυξημένο τον κίνδυνο των ιώσεων και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Για να προστατευτούμε από τον νέο κοροναϊό δεν έχουμε παρά να τηρούμε τα δεδομένα μέτρα πρόληψης από τις ιώσεις που απειλούν την υγεία μας αυτήν την περίοδο, αλλά να είμαστε ακόμη πιο σχολαστικοί:

  • Να αποφεύγουμε την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών  και των αδέσποτων ζώων και να μην καταναλώνουμε ακατέργαστα και ωμά κρέατα. Το φαγητό πρέπει να μας σερβίρεται ζεματιστό.
  • Να αποφεύγουμε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και να μην πηγαίνουμε σε χώρους με συνωστισμό, ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας.
  • Να πλένουμε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια μας, είτε με σαπούνι είτε με αλκοολούχο διάλυμα, και να δείξουμε στα παιδιά πώς να το κάνουν σωστά. 
  • Να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο σε περίπτωση φτερνίσματος.
  • Να φροντίσουμε ώστε η άμυνα του οργανισμού μας και των παιδιών μας να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καλή διατροφή, επαρκή ύπνο και σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων.
  • Εάν εμφανίσουμε βήχα με δύσπνοια ή άλλα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και έχουμε έρθει σε επαφή άτομο που έχει ταξιδέψει σε χώρα όπου υπάρχουν κρούσματα, διερευνάται ως πιθανό κρούσμα ή είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια
  • Να ενημερωνόμαστε καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, στις γειτονικές χώρες και τους ταξιδιωτικούς προορισμούς μας.
v