Πότε ένα νήπιο δοκιμάζει την υπομονή μας και πώς να ανταπεξέλθουμε χωρίς φωνές

Πότε ένα νήπιο δοκιμάζει την υπομονή μας και πώς να ανταπεξέλθουμε χωρίς φωνές

Τα μικρά παιδιά είναι τα πιο χαριτωμένα πλάσματα του κόσμου, αλλά υπάρχουν φορές που δοκιμάζουν τα όριά μας και κάπου κάπου μας κάνουν και να τα ξεπερνάμε. Το καλό νέο είναι ότι οι πιο χαρακτηριστικές διαμάχες με τα πολύ μικρά παιδιά που μπορούν να μας κάνουν να βγούμε απ’ τα ρούχα μας είναι συγκεκριμένες. Το κακό νέο είναι ότι επαναλαμβάνονται πολύ συχνά και πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα! Δείτε, λοιπόν, πώς μπορούμε να βγούμε ήρεμοι και αλώβητοι από αυτές τις 5 συνήθεις περιπτώσεις νηπιακού πείσματος.

Όταν το παιδί δεν θέλει να φύγει απ’ την παιδική χαρά

Έχετε πάει βόλτα στην παιδική χαρά, περνάτε τέλεια, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να φύγετε γιατί μεσημέριασε. Όπως είναι φυσικό, το νήπιό σας δεν θέλει να φύγει κι ούτε έχει σκοπό να παραιτηθεί απ’ τη διεκδίκηση λίγου παιχνιδιού ακόμη. Είναι μια σκηνή που ζουν όλοι οι γονείς ξανά και ξανά, πέφτοντας πολλές φορές στην παγίδα του εκνευρισμού, ενώ η στιγμή απαιτεί έναν συνδυασμό αποφασιστικότητας, ψυχραιμίας και διπλωματίας.

Πατήστε «παύση» στο μυαλό σας και περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα να ηρεμήσετε. Φανταστείτε αυτό που θέλετε να γίνει και επινοήστε μια διασκεδαστική πρόταση για αργότερα π.χ. μια επίσκεψη στη γιαγιά. Πείτε στο παιδί ότι φεύγετε, με ήρεμη και σταθερή φωνή και εξηγήστε του πως, μόνο αν επιστρέψετε στο σπίτι εγκαίρως, θα προλάβετε μετά να πάτε και στη γιαγιά.

Αν έχει κάτι να περιμένει, το παιδί θα συναινέσει ευκολότερα και η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει όμορφα με έναν έπαινο.

Όταν το παιδί παρατείνει το βραδινό μπάνιο

Είναι βράδυ, το παιχνίδι τελειώνει σιγά σιγά κι έρχεται η ώρα για το μπανάκι του παιδιού, πριν τον ύπνο. Το παιδί όμως, βλέπει το μπάνιο σαν παιχνίδι και, γνωρίζοντας ότι αμέσως μετά θα πρέπει να κοιμηθεί, αποφασίζει να παρατείνει τη διασκέδασή του. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, ακόμη και όταν το παιδί δείχνει πολύ κουρασμένο για ν’ αντισταθεί. Η νευρική αντίδραση, μάλιστα, μπορεί να είναι και απόρροια αυτής της κούρασης.

Αν το παιδί θέλει να πλατσουρίσει λίγο παραπάνω, μην του πάτε κόντρα, όσο κι αν λαχταράτε να χαλαρώσετε λίγο στον καναπέ πριν πέσετε για τα καλά στο κρεβάτι. Υπενθυμίστε του ποια είναι η καθημερινή σας ρουτίνα και πως πρέπει να ξεκουραστείτε όλοι για να περάσετε το ίδιο καλά και την επόμενη μέρα. Αφήστε το λίγο να ξεθυμάνει, σκουπίστε το με μια αφράτη, «χουχουλιάρικη» πετσέτα και βάλτε το για ύπνο με ένα γλυκό παραμύθι.

Ύστερα, βρείτε έναν τρόπο να αποφορτιστείτε και να μαζέψετε ενέργεια για τις «μάχες» που έρχονται.  

Όταν το παιδί αρνείται να ετοιμαστεί για να φύγουμε

Ετοιμάζεστε να πάτε κάπου όλοι μαζί, έχετε αργήσει ή φοβάστε ότι θα αργήσετε και το παιδί διαλέγει εκείνη τη στιγμή να μη θέλει να βάλει κάποιο ρούχο ή, πιο συχνά, τα παπούτσια του. Είναι κάτι που όταν συμβαίνει, η πίεση του χρόνου το κάνει ακόμη πιο δύσκολο και μπορεί να σας οδηγήσει σε συμπεριφορές που ίσως κάνουν το παιδί να πεισμώσει περισσότερο κι εσάς να μετανιώσετε για τη συμπεριφορά σας.

Για να μη γίνει αυτό, αποφύγετε να δείξετε στο παιδί ότι η άρνησή του να ακολουθήσει «το ρεύμα» αποτελεί κάποιου είδους αντίσταση στη δική σας θέληση. Προσποιηθείτε πως δεν σκοτίζεστε και πολύ αν βάλει ή δεν βάλει τα παπούτσια του και δείξτε του ότι, αν χρειαστεί, μπορείτε να φύγετε κι έτσι απ’ το σπίτι.

Αν το παιδί νιώσει πως δεν υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, τότε είναι πιο πιθανό να συμμορφωθεί για να μην βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Όταν το ένα αδερφάκι παίρνει το παιχνίδι του άλλου

Τα πολλά παιδιά είναι ευλογία και η χαρά που μας δίνουν πολλαπλάσια, αλλά καμιά φορά τα αδέρφια δεν και πολύ ευγενικά το ένα με το άλλο. Ειδικά στη νηπιακή ηλικία, μπορούν να κάνουν αληθινό σαματά απλώς και μόνο επειδή το αδερφάκι τους άρπαξε ένα παιχνίδι από τα χέρια τους. Και φυσικά, να συμβεί την πιο ακατάλληλη στιγμή, όταν έχετε πιο επείγοντα ζητήματα να διαχειριστείτε.

Αν και δεν χρειάζεται να παρεμβαίνετε κάθε φορά που τα μικρά σας τσακώνονται για κάτι, όταν κρίνετε ότι πρέπει, δείτε το σαν μια ευκαιρία να δείξετε ποιος είναι ο ενήλικας στο δωμάτιο και να τους δώσετε ένα μάθημα επίλυσης διαφορών. Πάρτε το κάθε παιδί στην άκρη, μακριά απ’ το άλλο και εξηγήστε του τι έχει κάνει λάθος και πως πρέπει να μιλήσει στο αδερφάκι του για να είναι και πάλι φίλοι.

Οι τσακωμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν, αλλά ίσως αποφύγετε κλμακώσεις που οδηγούν σε φωνές και κλάμματα.

Όταν το παιδί πετάει το φαγητό του

Εσείς παιδεύεστε να κάνετε όλες τις δουλειές και ταυτόχρονα να ετοιμάσετε ένα σωστό γεύμα για το παιδί κι εκείνο αντιδρά σαν ένας μικροσκοπικός... Μποτρίνι: πετάει το μπολ στο πάτωμα. Το να αχρηστεύεται έτσι το φαγητό που έχετε φτιάξει είναι από μόνο του αρκετό να σας βγάλει εκτός εαυτού, πόσο μάλλον όταν, στον θυμό, προστίθεται και όλη η κούραση της ημέρας.

Για να μην χάσετε τον έλεγχο, φροντίστε να έχετε αρκετό φαγητό για να αντικαταστήσετε αυτό που πήγε χαμένο, πάρτε μερικές ανάσες και μαζέψτε ό,τι έχει πέσει κάτω. Αν ο σύντροφός σας είναι παρών, ζητήστε του να δοκιμάσει κι εκείνος με ήρεμο τρόπο και κρατώντας γερά το μπολ. Αν όχι, περιμένετε λίγη ώρα και ξαναδοκιμάστε ξεκινώντας με κάτι που παίρνει την προσοχή του παιδιού απ’ το φαγητό π.χ. αφηγηθείτε στο παιδί μια μικρή ιστορία.

Όταν ο αντιπερισπασμός κρατά το ενδιαφέρον ενός παιδιού, οι αντιστάσεις του χαλαρώνουν και οι πιθανότητες να φάει χωρίς γκρίνια και απότομες κινήσεις αυξάνονται σημαντικά.

v