4 συνήθειες των γονιών που μεγαλώνουν επιτυχημένα παιδιά

4 συνήθειες των γονιών που μεγαλώνουν επιτυχημένα παιδιά

Όλοι μας ονειρευόμαστε τα παιδιά μας να προοδεύουν σε οτιδήποτε κάνουν. Θέλουμε να πηγαίνουν μπροστά στη ζωή τους, να είναι υπεύθυνα και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες χωρίς να το βάζουν κάτω. Ποια πρέπει να είναι όμως η στάση μας για να το πετύχουμε αυτό; Ποιος είναι, όμως, ο δικός μας ρόλος σε όλο αυτό; Τι πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ένα επιτυχημένο μέλλον για τα παιδιά μας; Αν και δεν υπάρχει μαγική συνταγή, υπάρχουν σωστές πρακτικές που καθοδηγούν τα παιδιά προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών:

Βοηθούν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν από μικρή ηλικία

Η κοινωνικοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Όταν από μικρά μαθαίνουν να είναι μέρος μιας ομάδας, να μοιράζονται και να επικοινωνούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, μεγαλώνοντας γίνονται ενήλικες που μπορούν να σταθούν σωστά σ’ ένα κοινωνικό σύνολο. Οι δεξιότητες που έχουν καλλιεργήσει από τις φιλίες και τις ομαδικές δραστηριότητες τους βοηθούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα, αλλά και να έχουν ενσυναίσθηση.

Επομένως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε την κοινωνικοποίησή τους μέσα από επισκέψεις σε φίλους αλλά και ομαδικές δραστηριότητες.

Έχουν υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά αλλά δέχονται και την αποτυχία

Πρέπει να έχουμε υψηλές προσδοκίες απ’ τα παιδιά, γιατί έτσι καλλιεργούμε ένα  περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να εξελιχθούν και να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους. Και για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό, εκτός από το να θέσουν ψηλά τον πήχη πρέπει και να αποτύχουν! Η αποτυχία είναι ένα πολύτιμο μάθημα που προετοιμάζει κάθε παιδί για τις δυσκολίες που θα κληθεί αργότερα να αντιμετωπίσει και για το πώς θα προσαρμοστεί καλύτερα στις καταστάσεις.

Ας δείξουμε λοιπόν εμπιστοσύνη στα παιδιά μας και ας σταθούμε δίπλα τους ανεξάρτητα απ΄ το αποτέλεσμα. Στο κάτω-κάτω η επιτυχία και η αποτυχία είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, που βοηθούν στην ανεξαρτητοποίηση και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού.


Ενθαρρύνουν τα παιδιά να αποκτήσουν νέες εμπειρίες

Είναι πολύ σημαντικό καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες, και να αποκτούν διαφορετικά ερεθίσματα. Είτε πρόκειται για ένα ταξίδι, είτε για ένα καινούριο χόμπι- τα μαθήματα που θα πάρουν είναι πολύτιμα για την ενήλικη ζωή τους. Αναπτύσσουν χαρακτηριστικά όπως η αυτοεκτίμηση, η προσαρμοστικότητα, οξεία αντίληψη και η δίψα για γνώση.

Από την πλευρά μας οφείλουμε να τα βοηθήσουμε σ’ αυτό το «ταξίδι» της ανακάλυψης, προσφέροντάς τους περισσότερες ευκαιρίες αλλά και τις πολύτιμες γνώσεις μας.

Φροντίζουν να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

Όταν συμπεριλαμβάνουμε τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού, ουσιαστικά ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναπτύξουν αίσθηση υπευθυνότητας και ανεξαρτησίας. Μαθαίνουν να πειθαρχούν και να φροντίζουν για κάτι που τους αφορά, όπως για παράδειγμα την καθαριότητα ειδάλλως θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για όλη την οικογένεια.

Γι΄αυτό δεν πρέπει να αποφεύγουμε να τους αναθέτουμε δουλειές ακόμα και από πολύ μικρή ηλικία!


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v