6 «κακές» συνήθειες που πρέπει να ξεφορτωθείτε για να γίνετε ακόμη καλύτεροι γονείς

6 «κακές» συνήθειες που πρέπει να ξεφορτωθείτε για να γίνετε ακόμη καλύτεροι γονείς

Το να μεγαλώνεις παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά κάθε γονιός που είναι ταγμένος στον ρόλο του έχει αποφασίσει εξαρχής να το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι όμως, όσο κι αν προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα σωστά ο δρόμος του γονιού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Εκτός όμως απ’ τις γνωστές δυσκολίες και τα αναμενόμενα εμπόδια, κρύβει και ορισμένες παγίδες στις οποίες πέφτουμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, δυσκολεύοντας τελικά την αποστολή και τη ζωή μας.

Αν, λοιπόν, νομίζετε ότι θα μπορούσατε να είστε ακόμη καλύτεροι γονείς, αλλά δεν ξέρετε τι πρέπει να διορθώσετε, ξεκινήστε απ’ το να ξεφορτωθείτε άμεσα τις εξής «κακές» συνήθειες:

Μην περιμένετε να γίνονται όλα όπως «πρέπει» 

Μεγαλώνοντας, ακούμε τόσα πολλά «πρέπει» που μας γίνονται βίωμα. Έτσι, όταν γινόμαστε γονείς, έχουμε ήδη γεμίσει το μυαλό μας με προκαθορισμένους τρόπους για το πώς γίνεται το κάθε τι. Έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες από εμάς και τα παιδιά μας και τρέμουμε τις ανατροπές και τις εκπλήξεις σε κάθε βήμα μας. Η συνέπεια είναι να μην απολαμβάνουμε όλα όσα έχει να μας δώσει η εμπειρία του γονιού και να χάνουμε μοναδικές στιγμές με τα παιδιά μας, ενώ χανόμαστε στην ατέρμονη προσπάθεια να διατηρήσουμε τον έλεγχο. 

Μη μετράτε το ποιος γονιός κάνει περισσότερα

Μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας, μπορεί να νιώσουμε κάπου κάπου πως κάνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα μας αναλογούν, την ώρα που ο σύντροφός μας... «λουφάρει». Η μοιρασιά των αρμοδιοτήτων σε μια οικογένεια, όμως, είναι κάτι που μεταβάλλεται οργανικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τον χρόνο του καθενός και είναι πολύ φυσιολογικό οι δουλειές να μη μοιράζονται πάντα ισότιμα. Όταν σκεφτόμαστε έτσι, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να φορτιζόμαστε αρνητικά και να καλλιεργούμε ένα πνεύμα ανταγωνισμού εκεί όπου θα έπρεπε να δεσπόζει το πνεύμα της συνεργασίας.

Μη φωνάζετε με το παραμικρό

Εντάξει, κανείς μας δεν θέλει να φωνάζει στα παιδιά του, αλλά καμιά φορά είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να αντιμετωπίσεις την κατάσταση σαν αληθινός γονέας-γκουρού. Κι όμως, αν κάνουμε την επιπλέον προσπάθεια κι εφαρμόσουμε τις μεθόδους της θετικής πειθαρχίας, έχουμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα από την ηρεμία μας – την καλύτερη συνεννόηση με τα παιδιά μας και την εδραίωση της εμπιστοσύνης τους σε μας, ως πηγή αγάπης, σταθερότητας και ασφάλειας.

Μην επηρεάζεστε απ’ τη γνώμη των άλλων

Το έχουμε ξαναπεί, δεν υπάρχει τέλειος γονιός και όλοι προσπαθούμε γι’ αυτό που θεωρούμε καλύτερο για τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό, αντί να επηρεαζόμαστε απ’ τη γνώμη των άλλων, να εντοπίζουμε και να αγκαλιάζουμε τα ελαττώματά μας, ώστε να μετριάζουμε τον αντίκτυπό τους στα παιδιά. Ταυτόχρονα, να αποδεχόμαστε και να διορθώνουμε τα λάθη μας, να είμαστε ανοιχτοί σε νέες πληροφορίες και γνώσεις, να ακούμε το γονεϊκό μας ένστικτο και να βελτιωνόμαστε καθημερινά.

Μην είστε ανελαστικοί με τους κανόνες σας

Ως γονείς, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα διαπραγματευόμαστε την κάθε απαίτηση ή επιθυμία μας, είμαστε αναγκασμένοι να βάζουμε μια σειρά από κανόνες που τα παιδιά πρέπει ν’ ακολουθούν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Κάθε παιδί, όμως, είναι διαφορετικό και αντιδρά διαφορετικά στις απαιτήσεις μας. Για να έχουν οι κανόνες αποτέλεσμα, δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι και ανελαστικοί Αντίθετα, πρέπει να δίνουμε βαρύτητα στις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού και να αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί του και να το βοηθήσουμε να γίνει ανοιχτόμυαλο και συνεργάσιμο.

Μην αμελείτε τον εαυτό σας

Είναι αλήθεια ότι, για τα παιδιά μας, είμαστε πάντα έτοιμοι να τα θυσιάσουμε όλα και να τους δώσουμε απλόχερα την αγάπη, το χρόνο και την προσοχή μας. Πολλές φορές, όμως, ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας κι αγνοούμε την κούραση, το άγχος και τα σημάδια ότι πλησιάζουμε ή έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Κι είναι μεγάλο λάθος γιατί, αν «κλατάρουμε», δεν θα μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά όσα θέλουμε, τουλάχιστον μέχρι να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Γι’ αυτό, τα παιδιά μας και τα μάτια μας, αλλά να κρατάμε και λίγο χρόνο για εμάς: για την αποφόρτιση και την ξεκούρασή μας.

v