«Θεωρία της προσκόλλησης»: ο καλύτερος τρόπος να αναθρέψεις ένα παιδί

«Θεωρία της προσκόλλησης»: ο καλύτερος τρόπος να αναθρέψεις ένα παιδί

Η ανατροφή των παιδιών με βάση τη «θεωρία της προσκόλλησης» (attachment parenting) δίνει έμφαση στον δυνατό οργανικό δεσμό που αναπτύσσεται, όταν οι γονείς αφουγκράζονται και ικανοποιούν άμεσα τις ανάγκες των παιδιών τους. Για να γίνει αυτό, οι γονείς καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλα όσα τους φέρνουν πολύ κοντά με το παιδί, όπως είναι ο θηλασμός, η συγκοίμηση, η χρήση του μάρσιπου για μετακίνηση ή ύπνο και η άμεση ανταπόκριση σε κάθε ανάγκη του παιδιού που εκφράζεται με το κλάμα.

Η βασική ιδέα πίσω από αυτήν την προσέγγιση είναι ότι κάθε παιδί, για να αναπτυχθεί συναισθηματικά με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, πρέπει να νιώθει πως η σύνδεσή του (ή την προσκόλληση) με εκείνους που το φροντίζουν – τους γονείς ή τους κηδεμόνες του – είναι δυνατή και ακλόνητη.

Ο «ασφαλής» δεσμός 

Σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης, ο στόχος κάθε γονιού πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: η δημιουργία ενός «ασφαλούς» δεσμού με το παιδί.

Το παιδί που έχει αναπτύξει έναν ασφαλή δεσμό με τον γονιό, διακρίνεται απ’ τη σιγουριά ότι ο γονιός θα είναι πάντα διαθέσιμος και θα ικανοποιεί κάθε ανάγκη του. Συνεπώς, οι γονείς είναι η βάση του παιδιού για να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του πριν επιστρέψει στη γνώριμη ασφάλεια και τη θαλπωρή της αγκαλιάς τους.

Αυτό που μπορεί ν’ αποδειχθεί καταστροφικό για ένα παιδί και κάθε γονιός πρέπει να αποφύγει, είναι ένα από τα άλλα τρία είδη προσκόλλησης, όπως ορίζονται από τους εμπνευστές της θεωρίας:

  • Ο «ανασφαλής - αμφιθυμικός» δεσμός οφείλεται στην αδυναμία του γονιού να είναι δίπλα στο παιδί με συνέπεια, οδηγεί το παιδί σε μια μόνιμη ανασφάλεια και ένα διαρκές παράπονο που εκφράζεται με κλάματα και γκρίνια.
  • Ο «ανασφαλής - αποφευκτικός» δεσμός οφείλεται στην αδυναμία του γονιού να ανταποκριθεί στις πιο κρίσιμες στιγμές για το παιδί, οδηγώντας το στην αδιαφορία και την συναισθηματική αποστασιοποίηση.
  • Ο «αποδιοργανωμένος» δεσμός οφείλεται σε γονείς με προβληματική και απρόβλεπτη συμπεριφορά, οδηγεί το παιδί σε μια διαρκή κατάσταση επαγρύπνησης και άγχους και στη αναζήτηση δεσμών μακριά από τους γονείς.

Ο καλύτερος τρόπος να πετύχετε έναν ασφαλή δεσμό με το παιδί

Για να χτίσετε τον επιθυμητό ασφαλή δεσμό με το παιδί σας, λοιπόν, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις 8 βασικές αρχές της θεωρίας της προσκόλλησης, όπως αυτές προτείνονται από τον επίσημος φορέα (Attachment Parenting International):

Προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη, τη γέννα και την οικογενειακή ζωή

Ενημερωθείτε εγκαίρως και εις βάθος για τις καλύτερες πρακτικές, τις ανάγκες του παιδιού και τα αναπτυξιακά του στάδια, ώστε να αντιμετωπίσετε όσα έρχονται με τον καλύτερο τρόπο.

Φροντίστε για τη διατροφή του παιδιού με αγάπη και σεβασμό

 Αν θηλάζετε, ακολουθήστε το πρόγραμμα του παιδιού. Αν χρησιμοποιείτε μπιμπερό, εφαρμόστε ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν το παραταΐζετε.

Ανταποκριθείτε με ευαισθησία

Χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης από τη βρεφική ηλικία και βάλτε τις βάσεις για μια καθαρή και αδιάκοπη επικοινωνία με το παιδί και τις ανάγκες του.

Χρησιμοποιείστε το άγγιγμά σας

Το άγγιγμα του γονιού – η αγκαλιά, το μασάζ, τα πειράγματα – καλύπτει την ανάγκη του παιδιού για φυσική επαφή και εδραιώνει μια αίσθηση τρυφερότητας και ασφάλειας.



Εξασφαλίστε του έναν ασφαλή ύπνο, σωματικά και ψυχολογικά

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από καλό και ήρεμο ύπνο: να πέφτουν στο κρεβατάκι τους χορτάτα, να μην κρυώνουν και να μη νιώθουν μοναξιά, φόβο ή άλλα δυσάρεστα συναισθήματα.

Χαρίστε του τη φροντίδα σας με αγάπη και συνέπεια

Η σταθερή παρουσία σας με όλα όσα έχετε να διαθέσετε για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του παιδιού, δυναμώνει τον δεσμό σας και ενισχύει την αυτοπεποίθησή του.

Εφαρμόστε τις αρχές της θετικής πειθαρχίας

Στις στιγμές που το παιδί είναι απέιθαρχο, δείξτε ενσυναίσθηση, σεβασμό και διάθεση να δουλέψετε μαζί για να χτυπήσετε την κακή συμπεριφορά στη ρίζα της.

Διατηρήστε μια ισορροπημένη προσωπική και οικογενειακή ζωή

Όταν είστε ήρεμοι κι έχετε μια καλή σχέση και μια ισορροπημένη καθημερινότητα, είναι ευκολότερο να επιτύχετε το ίδιο και με το παιδί σας, δηλαδή έναν ασφαλή δεσμό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v