Τι να κάνετε αν έχετε εκτεθεί στον κορονοϊό για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά και οι δικοί σας

Τι να κάνετε αν έχετε εκτεθεί στον κορονοϊό για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά και οι δικοί σας

Με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, τις οδηγίες των υπεύθυνων να προσέχουμε κάθε βήμα μας να εντείνονται και τα νέα για τη μεταδοτικότητα και την επερχόμενη έξαρση του κορονοϊού να είναι όλο και πιο δυσοίωνα, είναι φυσιολογικό να αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε πέρα απ’ τα γνωστά προληπτικά μέτρα. Και φυσικά, τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που υποπτευόμαστε ότι έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους που θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό.

Ειδικά αν ζούμε δίπλα σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ανησυχούμε για τα παιδιά μας, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς θα διαπιστώσουμε αν είμαστε «καθαροί», ώστε να μη διακινδυνεύσει η υγεία τους.

Πρώτα απ’ όλα, αν υποπτεύεστε ότι έχετε εκτεθεί (εσείς ή κάποιος δικός σας) στον κορονοϊό και θέλετε να κάνετε το τεστ με δική σας πρωτοβουλία, πρέπει να γνωρίζετε τη διαδικασία και το κόστος.

Τι πρέπει να κάνετε για να υποβληθείτε στο τεστ

Αν πιστεύετε ότι συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος να υποβληθείτε στο τεστ, εσείς ή κάποιος δικός σας τότε:

α) καλείτε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρετε το ταξιδιωτικό ιστορικό ή το ιστορικό επαφών του πιθανού κρούσματος και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.). Κατόπιν, λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
  • Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
  • Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
  • Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

β) Σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό, το ληφθέν δείγμα σας αποστέλλεται σ’ ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο «Αττικόν» και ΠΓΝΘ στη Λάρισα) και η επεξεργασία του γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τι γίνεται αν θέλετε να το κάνετε ιδιωτικά

Εναλλακτικά, έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή νοσοκομεία, ώστε να υποβληθείτε στο τεστ, καλύπτοντας μόνοι σας το ανάλογο κόστος. Αν το κάνετε, έχετε υπ’ όψιν πως οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και στην περίπτωση των ιδιωτών ιατρών και των ιδιωτικών εργαστηρίων που καλούνται να πάρουν δείγμα από ύποπτο κρούσμα είναι οι εξής:

  • Η εξέταση δεν επιτρέπεται να γίνει στο ιατρείο ή στο ιδιωτικό εργαστήριο, αλλά στην οικία του εξεταζόμενου.
  • Ο γιατρός πρέπει να επισκεφτεί τον εξεταζόμενο και φορώντας την ειδική στολή και όλα τα προβλεπόμενα προστατευτικά, να πάρει το δείγμα από το φάρυγγα και να αποστείλει το φαρυγγικό επίχρισμα, μέσα σε ειδική συσκευασία, σε ιδιωτικό εργαστήριο για μοριακή εξέταση, η οποία είναι και η πλέον αξιόπιστη.

Πόσο κοστίζει ένα τεστ για κορονοϊό

Ένα τεστ που ανιχνεύει τον νέο κορονοϊό στον οργανισμό μας μπορεί να κοστίζει από 120 έως και 400 ευρώ. Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων κυμαίνεται από τις 5 έως τις 7 ώρες, αλλά καμιά φορά μπορεί να πάρει και περισσότερο.

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια...

Σε κάθε περίπτωση, πριν κάνετε την εξέταση για τον νέο κορονοϊό, πρέπει να ξέρετε πως όταν ο ιός βρίσκεται στον χρόνο επώασης, δεν ανιχνεύεται από κανένα τεστ. Συνεπώς, κάποιος που κάνει το τεστ και βγαίνει αρνητικό, υπάρχει η πιθανότητα να θεωρεί ότι δεν φέρει τον ιό, αλλά λίγες μέρες αργότερα να είναι θετικός εν αγνοία του.

Ποια είναι η γενική οδηγία για περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα

Είναι επίσης, εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε όλοι κατά νου την οδηγία που έχει δοθεί ρητά από τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα: όταν έχετε ήπια συμπτώματα, δεν είναι απαραίτητο να μάθετε αν έχετε προσβληθεί απ’ τον κορονοϊό ή όχι, δηλαδή δεν χρειάζεται να υποβληθείτε στο τεστ. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να μπείτε σε απομόνωση για 15 ημέρες, τουλάχιστον, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς άλλος απ’ την επαφή του μαζί σας.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η σημερινή έκκληση του ΕΟΔΥ που ζητά απ’ τους πολίτες να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αν δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

v