Κορονοϊός: Πώς να απολυμαίνουμε τα ρούχα σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών

Κορονοϊός: Πώς να απολυμαίνουμε τα ρούχα σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών

Με την πανδημία του κορονοϊού να παραφυλάει, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί τόσο με την καθαριότητα του σπιτιού, όσο και των ρούχων μας καθώς αποτελούν εστία μικροβίων.

Η μετάδοση του ιού έχει τεκμηριωθεί κυρίως από σκληρές μολυσμένες επιφάνειες, χωρίς να αποκλείονται όμως και οι μαλακές όπως τα ρούχα μας αφού ενδέχεται να έχουν ποτιστεί με σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε πώς πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας ώστε να μην κινδυνεύουμε από τον κορονοϊό. 

Ο διευθυντής της εταιρείας, Laundryheap Deyan Dimitrov, μοιράστηκε τις γνώσεις που  πρέπει να έχουμε όλοι για το πλύσιμο των ρούχων, έτσι ώστε ο ιός να εξαλειφθεί στο πλυντήριο:

  • Θα πρέπει να πλένουμε τα ρούχα στους 60 βαθμούς, καθώς κανείς ιός δεν επιβιώνει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
  • Τα ρούχα πρέπει να στεγνώνουν πλήρως στον ήλιο και τον καθαρό αέρα.
  • Το σιδέρωμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η θερμοκρασία του σίδερου σκοτώνει και τα τελευταία μικρόβια.

Πόσο καιρό μπορεί ο ιός να επιβιώσει είναι ακόμα υπό διερεύνηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι μπορεί να είναι από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να φροντίσουμε για την καθαριότητα των ρούχων μας. Αν υπάρχει στο σπίτι μας άνθρωπος από ευπαθή ομάδα ή νοσούντας θα ήταν καλό να αλλάζουμε ρούχα όταν μπαίνουμε στο σπίτι και να πλένουμε αυτά που φορούσαμε.

Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών αναφέρει πώς να καθαρίσεις και να απολυμάνεις ρούχα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο.

  • Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεστε βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και να τα πετάτε τα μετά από κάθε χρήση.
  • Αν χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών από τον COVID-19 και όχι για άλλους σκοπούς οικιακής χρήσης.
  • Να πλένετε τα χέρια σας αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αν δεν χρησιμοποιείτε γάντια σε αυτή τη διαδικασία, φροντίστε να πλύνετε καλά τα χέρια σας αμέσως μετά.
  • Μην τινάζετε τα βρώμικα ρούχα, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.
  • Να πλένετε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά αν είναι εφικτό σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται -χωρίς να καταστραφούν. Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώσετε τα ρούχα πλήρως.
  • Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Πηγή: newsbomb.gr

v