Έρχεται τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που δίνει αποτελέσματα σε 5 λεπτά

Έρχεται τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που δίνει αποτελέσματα σε 5 λεπτά

Η συζήτηση για το αν πρέπει να γίνονται ακόμη περισσότερα τεστ στους πολίτες κάθε χώρας, ώστε κάθε κρούσμα να εντοπιστεί και να απομονωθεί, φουντώνει καθημερινά και οι πιέσεις στους υπεύθυνους για ξεκάθαρες απαντήσεις ή λύσεις εντείνονται. Άλλωστε, το μοντέλο της Νοτίου Κορέας είναι μέχρι στιγμής πετυχημένο και όλοι εύχονται πλέον να είχαν τον ίδιο βαθμό εγρήγορσης και αντίστοιχη επάρκεια σε αντιδραστήρια.

Μόλις χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η χρήση των τεστ ίσως γίνει πιο επιτακτική μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να απομονώνονται γρήγορα τα πιθανά κρούσματα και να αποφευχθεί ένα πισωγύρισμα.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, ένα τεστ που είναι ταυτόχρονα γρήγορο και αποτελεσματικό θα μπορούσε να αποδειχτεί σωτήριο στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η απάντηση σ’ αυτήν την ανάγκη για γρήγορους ελέγχους ίσως ερχεται από τις ΗΠΑ, όπου η Abbott Laboratories ανακοίνωσε την παρασκευή ενός τεστ για τον κορονοϊό που δείχνει αν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός σε 5 μόλις λεπτά. Ταυτόχρονα, είναι απολύτως φορητό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δομές υγείας κάθε είδους, ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η Abbott υπολογίζει να έχει έτοιμα 50.000 τεστ την 1η Απριλίου, αφού έχει ήδη πάρει την εξουσιοδότηση της αρμόδιας Αρχής των ΗΠΑ, όπου ο κορονοϊός καλπάζει τα τελευταία 24ωρα και ο αριθμός των απωλειών αυξάνεται ραγδαία.

Το τεστ είναι «μοριακού» τύπου και μπορεί να εντοπίσει ίχνη του γονιδιώματος του ιού μέσα σε 5 λεπτά, αν η συγκέντρωση είναι υψηλή, ή σε 13 λεπτά, αν το δείγμα χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

Ελπίζουμε η δοκιμή του νέου «όπλου» κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού να δοκιμαστεί με επιτυχία στο ανοιχτό μέτωπο των ΗΠΑ, ώστε να δώσει ελπίδα και στις υπόλοιπες χώρες που χρειάζονται άμεσης λύση στο φλέγον και διαρκές πρόβλημα του άμεσου εντοπισμού κρουσμάτων Covid-19.

Πηγή: euro2day.gr

v