Ζευγάρια στα χρόνια του κορονοϊού: Πώς να μην μισήσετε ο ένας τον άλλον

Ζευγάρια στα χρόνια του κορονοϊού: Πώς να μην μισήσετε ο ένας τον άλλον

Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο των ζευγαριών που, έπειτα από πολλά χρόνια γάμου, κι ενώ τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και ανεξαρτητοποιηθεί, βγαίνουν στη σύνταξη και ανακαλύπτουν πως τα κοινά σημεία τους είναι ελάχιστα. Οι πολλές ώρες που περνούν ξαφνικά μαζί στο σπίτι μοιάζουν ατέλειωτες ενώ τρώγονται σαν τον σκύλο με τη γάτα για ασήμαντες αφορμές!

Κι εδώ που τα λέμε, δεν είναι εύκολο να αλλάξεις έπειτα από τόσα χρόνια την ρουτίνα σου και να προσαρμοστείς σε μία νέα πραγματικότητα η οποία σε θέλει «εγκλωβισμένο» σε ένα σπίτι με έναν άλλον άνθρωπο - ακόμα κι αν αυτός είναι ο άνθρωπος της ζωής σου! Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και σε νεότερα ζευγάρια, αν ξαφνικά βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση, όπως τώρα με την πανδημία και το αναγκαστικό «μένουμε σπίτι».

Πώς, όμως, μπορείτε να το αποφύγετε;

Μην υιοθετείτε το «πιτζάμα - φανέλα - σαγιονάρα» λουκ!

Πρώτα τρώτε τα μάτια κι έπειτα η γλώσσα. Μια σοφή παροιμία που ταιριάζει απόλυτα σε αυτήν την περίσταση αφού είναι άκρως εκνευριστικό να βλέπεις όλη μέρα τον άνθρωπό σου να περιφέρεται στο σπίτι βαριεστημένος, αχτένιστος και ατημέλητος. Θέλει δεν θέλει χάνει την γοητεία του και αλλά και τον θαυμασμό του συντρόφου του. Όσο διαρκεί η καραντίνα, λοιπόν, προσπαθήστε να περιποιείστε τον εαυτό σας όπως πριν. Βγάλτε τις πιτζάμες, φορέστε το κραγιόν σας, χτενίστε τα μαλλιά σας και παραμείνετε όμορφες και γοητευτικές ακόμα και μέσα στο σπίτι. 

Μην λειτουργείτε σαν σιαμαίοι 

Αυτή την περίοδο, κάποιοι δουλεύουν από το σπίτι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν δουλεύουν καθόλου. Όποια κι αν είναι η δική σας συνθήκη, δεν χρειάζεται να τα κάνετε πάντα, όλα μαζί. Φτιάξτε το πρόγραμμά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται πως όλα τα μέλη της οικογένειας θα έχουν τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο μέσα στην ημέρα. Όλοι θέλουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους να ηρεμούν και να ξεφεύγουν από τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε. Ακόμα και τα μικρά παιδιά.

Ειλικρίνεια, ειλικρίνεια και ειλικρίνεια

Και περνάμε στα πιο σημαντικά: την επικοινωνία. Πριν φτάσει κάποιος να εκνευρίζεται ακόμα και με τον τρόπο που αναπνέει ο σύντροφός του, έχει περάσει από άλλα, πιο σημαντικά στάδια. Ίσως έχει νιώσει θυμό επειδή δεν είναι αρκετά υποστηρικτικός ή επειδή έχει χάσει τον θαυμασμό και την εκτίμηση που ένιωθε όταν τον πρωτογνώρισε. Ένας τρόπος για να μην φτάσουμε εκεί, είναι να μιλάμε μεταξύ μας με ειλικρίνεια. Οτιδήποτε κι αν σας απασχολεί ή σας ενοχλεί, επικοινωνήστε το με σεβασμό, ευγένεια και ειλικρίνεια ώστε τα προβλήματα να λύνονται πριν διογκωθούν. Κι αν αυτή η συμβουλή ισχύει μια φορά για τον έγγαμο βίο γενικότερα, ισχύει δέκα φορές παραπάνω για τη φάση που βρισκόμαστε τώρα!

Όλοι για έναν και ένας για όλους!

Είθισται η μαμά να ασχολείται περισσότερο με τις ανάγκες των παιδιών και του σπιτιού, είτε δουλεύει είτε όχι. Θεωρείται λοιπόν αυτονόητο πως η μαμά, στην κατάσταση καραντίνας που βρισκόμαστε, θα εξακολουθήσει να ασχολείται περισσότερο με τα παιδιά και το σπίτι. Ωστόσο, δεν είναι αυτονόητο! Μάλιστα, εκτός από το ότι εξαντλείται πολύ γρήγορα αφού τα παιδιά είναι όλη μέρα σπίτι, νιώθει σταδιακά αδικημένη κι προδομένη από τον σύντροφό της. Αν θέλετε να διατηρήσετε τις ισορροπίες και να είστε όλοι ευχαριστημένοι βάλτε όρια, ορίστε αρμοδιότητες και μοιραστείτε τις υποχρεώσεις της οικογένειας όλοι μαζί. 

«Βγείτε» ραντεβού 

Για την ακρίβεια, «μπείτε» ραντεβού με τον σύντροφό σας με κάθε ευκαιρία. Μην χάσετε την μαγεία της σχέσης επειδή κλειστήκατε στο σπίτι με τα παιδιά. Σίγουρα είναι δύσκολο να εξασφαλίσετε χρόνο για τους δυο σας και μάλιστα χωρίς να συζητάτε διαρκώς για την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Το άγχος είναι μεγάλο και πώς να το αφήσεις πίσω σου... Αξίζει όμως να κάνετε μαζί μια συνειδητή προσπάθεια ώστε να περνάτε λίγες ώρες την εβδομάδα ευχάριστα οι δυο σας. Δείτε μια ταινία, πιείτε ένα κρασί, μιλήστε για τα ενδιαφέροντά σας, φτιάξτε μια όμορφη ατμόσφαιρα με χαμηλό φωτισμό και κεράκια και αφήστε τη νύχτα να κυλήσει μόνη της, ξεχνώντας για λίγο τις δυσκολίες που περνάμε. 

v