Πώς θα προστατέψετε ψυχολογικά την οικογένειά σας αυτήν την περίοδο

Πώς θα προστατέψετε ψυχολογικά την οικογένειά σας αυτήν την περίοδο

Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και θυμίζει σενάριο από θρίλερ επιστημονικής φαντασίας! Αν το καλοσκεφτείτε, ξυπνήσαμε ένα πρωί και μάθαμε πως ολόκληρη η ανθρωπότητα απειλείται από έναν αόρατο εχθρό που λέγεται κορονοϊός. Μέχρι να το αποδεχτούμε και να το χωνέψουμε, κλειστήκαμε στα σπίτια μας περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο. 

Μερικές φορές, μάλιστα, αναρωτιέμαι αν έχουμε όντως συνειδητοποιήσει καλά καλά τι συμβαίνει ή αν απλά ακολουθούμε εντολές προσπαθώντας να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα. Η ανησυχία και το άγχος που προκαλεί το άγνωστο είναι έντονα και δυστυχώς δεν επηρεάζει μόνο εμάς αλλά ολόκληρη την οικογένειά μας!

Ωστόσο, το δικό μας χρέος είναι να την προστατέψουμε και να την αποφορτίσουμε από το ψυχολογικό βάρος της πανδημίας. 

Το άγχος και ο φόβος είναι φυσιολογικά συναισθήματα

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να κάνουμε σαφές (κυρίως στα παιδιά του σπιτιού) πως το άγχος και ο φόβος είναι συναισθήματα αναμενόμενα και φυσιολογικά. Ο καθένας νιώθει ανασφάλεια όταν αντιμετωπίζει ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Πόσο μάλλον όταν η λύση του δεν περνάει από το δικό σου χέρι!

Ωστόσο, το σημαντικό δεν είναι ο ίδιος ο φόβος αλλά ο τρόπος που τον διαχειρίζεσαι. Για να προστατέψουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας πρέπει να τους δείξουμε πώς να εκφράζουν και να εκδηλώνουν το άγχος τους με υγιή και δημιουργικό τρόπο χωρίς να τα καταβάλει.

Μιλάμε για τους κανονισμούς που πρέπει να τηρούμε

Κάτι εξίσου σημαντικό, είναι να μιλάτε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Φυσικά, θα πρέπει να φιλτράρετε καλά τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες που θα τους μεταδώσετε ανάλογα με την ηλικία τους και την ικανότητά τους να επεξεργάζονται τις καταστάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλετε να τους μιλήσετε για την κατάσταση που βιώνουμε αλλά και τους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμόζουν. Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα παιδί να δεχτεί πως πρέπει να μένει στο σπίτι και να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του όταν γνωρίζει γιατί το κάνει! Επιπλέον, αισθάνεται σημαντικό όταν ξέρει πως εφαρμόζοντας τους νέους κανονισμούς βοηθά τη γιαγιά, τον παππού αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να βγει αλώβητη και δυνατή από αυτή την δύσκολη στιγμή. 

Βοηθάμε όποιον έχει ανάγκη 

Εξίσου σημαντικό αισθάνεται ένα παιδί όταν το ενθαρρύνουμε σε εθελοντικές δράσεις. Για παράδειγμα, όταν κάνουμε τα ψώνια του παππού και της γιαγιάς που δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι ή όταν εξυπηρετούμε έναν ηλικιωμένο γείτονα, μαθαίνουμε στα παιδιά πως οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται μόνο με την αλληλεγγύη. 

Έτσι, νιώθουν πως είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή τους και μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση με περισσότερη ψυχραιμία. Γνωρίζουν το πρόβλημα, συμμετέχουν σε αυτό και το αντιμετωπίζουν. Εξάλλου, τα προβλήματα δεν λύνονται από τον καναπέ αλλά όταν αναλαμβάνεις δράση! 

Παραμένουμε θετικοί 

Η αισιοδοξία και η θετική στάση απέναντι στη ζωή και τις δυσκολίες της, είναι κάτι που διδάσκεται και καλλιεργείται. Καταρχάς, τα παιδιά θα μιμηθούν την δική σας συμπεριφορά. Εάν καταλάβουν πως είστε τρομαγμένη, το πιθανότερο είναι πως θα τρομάξουν κι εκείνα. Αντίθετα, αν σας δουν να αντιδράτε με λογική και αισιοδοξία, θα νιώσουν καθησυχασμένα και ασφαλή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να τα στρέψετε προς αυτήν την κατεύθυνση!

Εοικοινωνήστε μαζί τους με θετικά μηνύματα και ενθαρρύνετέ τα να ασχοληθούν με ευχάριστες, δημιουργικές δραστηριότητες. Βάλτε μουσική, παίξτε παιχνίδια, διακοσμήστε όλοι μαζί το σπίτι, τηρήστε το καθημερινό σας πρόγραμμα και βοηθήστε τα παιδιά να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. 

Όχι οθόνες

Γνωρίζουμε πως η νέα γενιά είναι δύσκολο να αποκοπεί τελείως από τις οθόνες! Καλώς ή κακώς, αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και τα παιδιά τις λατρεύουν! Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως το παιδί που καταπνίγει τις ανησυχίες και το άγχος του σε μια οθόνη, δεν μαθαίνει να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Η λύση του είναι να βουλιάζει σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και ταινίες ώστε να ξεχνάει αυτό που το απασχολεί χωρίς να το αντιμετωπίζει. Προσπαθήστε, λοιπόν, να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την άσκοπη χρήση οθονών οικογενειακώς και να δείξετε στο παιδί πως υπάρχουν πολύ πιο δημιουργικοί τρόποι να περνάμε την ημέρα μας στο σπίτι.

v