Life & Style Magazine

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να συγκεντρωθεί καλύτερα στην τηλεκπαίδευση

Τις δύσκολες αυτές μέρες της καραντίνας, εμείς οι γονείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη μία πρόκληση, αφού η εκπαίδευση των παιδιών πρέπει να συνεχιστεί, έστω και από μακριά. Κάπως έτσι, η τηλεκπαίδευση (ή εξ αποστάσεως μάθηση) μπήκε στη ζωή μας και τώρα πρέπει να δούμε πώς θα «στρώσουμε» τα παιδιά να κάνουν το μάθημά τους σωστά, αλλά να διαβάσουν και μετά για να μην πάει στράφι ο κόπος τους. Κι επειδή το σπίτι δεν είναι σχολείο, είναι δική μας δουλειά να υποστηρίξουμε την προσπάθεια του παιδιού, προσφέροντάς του το κατάλληλο περιβάλλον κι εξασφαλίζοντάς του τα απαραίτητα εφόδια για να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να συγκεντρωθεί καλύτερα στην τηλεκπαίδευση

Διαμορφώστε έναν χώρο, φιλικό στο διάβασμα

Για κανένα παιδί δεν είναι εύκολο να προσποιηθεί ότι βρίσκεται στην σχολική του τάξη, ενώ βρίσκεται στο σπίτι, όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και οι κανόνες του δασκάλου δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Το μάθημα παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να γίνει. Οπότε καλό είναι να βοηθήσουμε κι εμείς, ορίζοντας έναν χώρο μέσα στο σπίτι για την τηλεκπαίδευση και διαμορφώνοντάς τον ανάλογα: απομακρύνοντας παιχνίδια, επιπλέον συσκευές, κόμικς ή οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού απ’ το εξ αποστάσεως μάθημα. Εξασφαλίστε, επίσης, ότι και το υπόλοιπο σπίτι θα είναι ήσυχο, ώστε οι φωνές να μην αποδιοργανώνουν το παιδί, ούτε να νιώθει πως οι υπόλοιποι διασκεδάζουν ενώ εκείνο πρέπει να «πάει σχολείο».  

Εξασφαλίστε στο παιδί μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή

Η καλή υγεία, η σωματική ευεξία και η πνευματική διαύγεια είναι τρία πολύ βασικά εφόδια για ν’ ανταπεξέλθει ένα παιδί στις ανάγκες του σχολείου του κι αυτό είναι κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της τηλεκπαίδευσης. Για να συγκεντρώνεται στο μάθημα και να αποδίδει στο διάβασμά του, το παιδί πρέπει να τρέφεται, όχι μόνο επαρκώς, αλλά και ισορροπημένα, λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

Σε συνθήκες καραντίνας, έχουμε μεν τον πλήρη έλεγχο του τι τρώει το παιδί, αλλά δεν είμαστε σε θέση να έχουμε τα πάντα στο σπίτι από φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα εντελώς φρέσκα, κάθε στιγμή. Τη λύση δίνει ο συνδυασμός μια καλής διατροφής με πολυβιταμινούχα συμπληρώματα όπως είναι τα ζελεδάκια Chewy Vites από την Vican από φυσικό χυμό φρούτων, χωρίς ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές. Είναι μασώμενα κι εξαιρετικά γευστικά. Μάλιστα, τα ζελεδάκια Ω3 έχουν υπέροχη γεύση πορτοκαλιού, χωρίς τη συνήθη μυρωδιά ψαριού που δυσκολεύει τα παιδιά.

Τα Chewy Vites από την Vican είναι μια ολοκληρωμένη σειρά παιδικών συμπληρωμάτων διατροφής που βρίσκουμε σε όλα τα φαρμακεία. Περιλαμβάνει 6 τύπους βιταμινών (για παιδιά άνω του 1 έτους), αλλά και προβιοτικά (για παιδιά άνω των 3 ετών) με φιλικά βακτήρια και φυτικές ίνες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Δίνουμε λοιπόν από 1 αρκουδάκι την ημέρα στα παιδιά,  ή 1 αρκουδάκι σε παιδιά μέχρι 3 ετών και  1-2 για άνω των 4 αν επιλέξουμε τα προβιοτικά, και ενισχύουμε τη διατροφή τους με τις βιταμίνες που τους λείπουν. Έτσι, εξασφαλίζουμε όχι μόνο καλή απόδοση στα μαθήματά του, αλλά και τη γενικότερη υγεία του, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την καραντίνα.

Δώστε ιδιαίτερη βάση στο πρόγραμμα του ύπνου

Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για όλους και βοηθά τον καθέναν από εμάς να αποδίδει περισσότερο μέσα στη μέρα του και, ξεκούραστος όπως είναι, να συγκεντρώνεται καλύτερα και να δουλεύει πιο ποιοτικά. Ειδικά για τα παιδιά, όμως, είναι απαραίτητος τόσο για τη σωματική ανάπτυξη και την υγεία τους, όσο και για την πνευματική τους λειτουργία κι αυτός είναι ένας παράγοντας που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εκπαίδευσή τους. Ένα ξεκούραστο παιδί είναι ένα παιδί που μαθαίνει ευκολότερα και με λιγότερο κόπο. Εμείς απ’ τη μεριά μας οφείλουμε, παρά τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας μέσα στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, να τηρούμε ένα ημερήσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει αρκετό ύπνο και όσο γίνεται λιγότερα άσκοπα ξενύχτια.

Καθιερώστε μια ρουτίνα γυμναστικής για ευεξία και εκτόνωση

Δύο από τους πλέον ανασταλτικούς παράγοντες για να αποδώσει ένα παιδί όταν είναι κλεισμένο στο σπίτι για μέρες είναι το αίσθημα οκνηρίας απο την παρατεταμένη αδράνεια, αλλά και η ενέργεια που δεν μπορεί να εκτονώσει αποτελεσματικά, όπως θα έκανε π.χ. στο προαύλιο του σχολείου ή την παιδική χαρά. Καθιερώνοντας, λοιπόν, μια καθημερινή ρουτίνα γυμναστικής (από αυτές που βρίσκουμε πλέον online) και ακολουθώντας την μαζί, σαν να ήταν παιχνίδι, δίνουμε στο παιδί την ευκαιρία να ασκηθεί, να χαλαρώσει και να νιώσει τη ζωντάνια που χρειάζεται μεσα στην ημέρα. Έτσι, όταν έρθει η ώρα της τηλεκπαίδευσης, θα είναι πιο ήρεμο και έτοιμο να ανταποκριθεί στο μάθημα, αλλά και στα διαβάσματά του αργότερα.

  • Δείτε επίσης
v