3 συνταγές στον φούρνο για παραδοσιακό Πάσχα (χωρίς σούβλα)

3 συνταγές στον φούρνο για παραδοσιακό Πάσχα (χωρίς σούβλα)

Πάσχα στο σπίτι φέτος και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μια ωραία θράκα και να σουβλίσουν τον οβελία. Δεν πειράζει, όμως. Το παραδοσιακό Πάσχα στο χωριό δεν είναι μόνο εικόνες, αλλά και γεύσεις και αρώματα. Που σημαίνει ότι μπορούμε να το γευτούμε και να το μυρίσουμε και με άλλους τρόπους, χρησιμοποιώντας τον φούρνο μας. Αυτές οι 3 συνταγές για ζουμερό αρνάκι, λαχταριστά κοκορετσάκια και πεντανόστιμο κοντοσούβλι, εγγυώνται να σας ταξιδέψουν εκεί που τη φετινή Κυριακή του Πάσχα δεν μπορεί να φτάσει το σώμα σας, αλλά βρίσκεται ήδη η καρδιά σας...

Αρνάκι κλέφτικο

Τι χρειαζόμαστε

2 κιλά αρνίσιο μπούτι, με το κόκκαλο

5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε σφήνες

1 λεμόνι

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι ξερό

2 κλωνάρια δενδρολίβανο

Χυμός από 2 λεμόνια

1/2 φλυτζάνι κρασί λευκό ξηρό

Τι κάνουμε

Με ένα μαχαίρι κάνουμε μικρές τομές στο μπούτι και σφηνώνουμε μέσα το σκόρδο. Παίρνουμε το μισό λεμόνι, το στίβουμε από πάνω, ρίχνουμε και το μισό ελαιόλαδο και αλείφουμε με τη λεμονόκουπα, να πάνε παντού.

Κατόπιν, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι στο κρέας, και αλείφουμε με τα χέρια, ώστε να πάνε σ’ όλες τις μεριές.

Σ’ ένα ταψί, τοποθετούμε 4 μεγάλα κομμάτια λαδόκολας, σταυρωτά (2 και 2). Βάζουμε στη μέση το αρνάκι και από πάνω ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί και τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου. Ύστερα, τυλίγουμε σφιχτά το κρέας με τις λαδόκολες και δένουμε με σπάγγο.

Αφήνουμε το ταψί στο ψυγείο ολόκληρο το βράδυ, να μαριναριστεί καλά το κρέας. Το βγάζουμε λίγη ώρα πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, βάζουμε μέσα το ταψί, χαμηλώνουμε στους 180 και ψήνουμε για 3 ώρες. Ανοίγουμε τη λαδόκολα, περιχύνουμε το κρέας με τη μαρινάδα και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσει

Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, ψητά λαχανικά και ζυμωτό ψωμί.

Κοκορετσάκια στο φούρνο

Τι χρειαζόμαστε

1 συκωταριά αρνίσια

2 μπόλιες

1 κιλό εντεράκια

Χυμό από 6 λεμόνια

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Μπόλικη ρίγανη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξύλινα σουβλάκια (καλαμάκια)

Τι κάνουμε

Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα μέσα κι έξω και τα τρίβουμε γερά με λεμόνι και αλάτι. Τα ξεπλένουμε 2-3 τρεις φορές με νερό και τα τυλίγουμε σε κουβάρια. Από τα εντόσθια και τα γλυκάδια, αφαιρούμε το πάχος. Τα πλεμόνια, τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε.

Κόβουμε όλα τα εντόσθια σε λεπτές φέτες και μετά σε λωρίδες, κατά μήκος. Τα ρίχνουμε σ’ ένα μπολ μαζί με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο και τ’ αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα. Κατόπιν, περνάμε τις λωρίδες στα σουβλάκια εναλλάξ (πλεμόνι, γλυκάδι, συκώτι).

Καθαρίζουμε τις μπόλιες απ’ τις τρίχες και τις ζεματάμε σε βραστό νερό. Αφαιρούμε τα χοντρά κομμάτια και κρατάμε τα… διχτυωτά.

Απλώνουμε τις μπόλιες πάνω σε μια λαδόκολα. Βάζουμε επάνω τα σουβλάκια με τα εντόσθια και τα τυλίγουμε με κομμάτια από μπόλιες.

Παίρνουμε τα έντερα και τυλίγουμε ένα ένα τα καλαμάκια, πρώτα κυκλικά και μετά σχηματίζοντας οχτάρια σαν να δένουμε σπάγγο ώσπου να σφίξει και να σταθεροποιηθεί το περιεχόμενο. Μετά, τυλίγουμε πάλι κυκλικά χωρίς ν’ αφήνουμε κενά.

Αμέσως, αλατοπιπερώνουμε τα κοκορετσάκια, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βάζουμε τα κοκορετσάκια μας σ’ ένα ταψί, πάνω σε λαδόκολα, το βάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για 30 με 45 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο, ώστε να γίνουν ομοιόμορφα.

Κοντοσούβλι στη γάστρα

Τι χρειαζόμαστε

1 κιλό κρέας χοιρινό σπάλα, κομμένο σε μερίδες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο

1 πιπεριά πράσινη, χοντροκομμένη

1 πιπεριά κόκκινη χοντροκομμένη

2 ντομάτες κομμένες σε φέτες

½ φλυτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Ρίγανη ξερή

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Τι κάνουμε

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος και ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο για 6 με 8 ώρες (όλο το βράδυ) να μαριναριστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε μέσα τη γάστρα να ανάψει.

Σε ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια, περνάμε το κρέας κι ενδιάμεσα τα χοντροκομμένα κρεμύδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες.

Βάζουμε τα κοντοσούβλια μας στη γάστρα, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και ψήνουμε στο φούρνο για 3 ώρες. Ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε ακόμη 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.

Σερβίρουμε με πατατούλες φούρνου και φρεσκοψημένες πίτες.

v