Γιατί τα παιδιά είναι οι πραγματικοί ήρωες της εποχής

Γιατί τα παιδιά είναι οι πραγματικοί ήρωες της εποχής

Η ξαφνική εμφάνιση του κορονοιού στον πλανήτη, επηρέασε τους πάντες. τα κρούσματα είναι ήδη πολλά, τα θύματα επίσης, και οι νέοι ήρωες των ημερών έχουν ανακηρυχθεί όσοι βγαίνουν μπροστά για να στηρίξουν ολόκληρες κοινωνίες: γιατροί, νοσηλευτές, καθαριστές, υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ και όσοι εξακολούθησαν να μένουν στη θέση τους παρά την απειλή της πανδημίας. 

Έχετε σκεφτεί, όμως, ποτέ πως πραγματικοί ήρωες δεν είναι μόνο οι παραπάνω αλλά και τα μικρά παιδιά; Πολλές φορές δεν δίνουμε σημασία στα πόσα θυσίασαν για να περιοριστεί ο ιός, ούτε πόσα στερήθηκαν χωρίς να παραπονεθούν. Στην ουσία, όμως, τα παιδιά είναι οι μικροί ήρωες που μας απέδειξαν πως όλα είναι εφικτά, αρκεί να το θες!

Η ζωή τους άλλαξε μέσα σε μία νύχτα!

Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση να κλείσει καταρχάς τα σχολεία και τα φροντιστήρια. Τα μικρά παιδιά, που ήδη άκουγαν για μία απειλή ονομαζόμενη «κορονοϊός», ήταν αδύνατο να αντιληφθούν το μέγεθος αυτού που συνέβη. ωστόσο, ξύπνησαν ένα πρωί και τους ανακοινώσαμε πως για το επόμενο διάστημα η ζωή τους αλλάζει ριζικά: κλείνουν τα σχολεία, σταματούν οι εξωσχολικές δραστηριότητες, κλειδώνουν τα πάρκα και οι παιδικές χαρές και αποκλείονται το παιχνίδι με τους φίλους και τους συμμαθητές τους!

Σχεδόν δυο μήνες αργότερα, επιστρέφουν σταδιακά σε όσα άφησαν πίσω τους, αλλά τίποτα δεν είναι πια το ίδιο: δεν θα αγκαλιάζονται με τους φίλους τους, θα παίζουν κρατώντας αποστάσεις, απαγορεύονται τα φιλιά και θα φοράνε… μάσκες! Συνθήκες που δεν χωνεύονται ούτε από ενήλικες - φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολες είναι για τα μικρά παιδιά! 

 

Κι όμως προσαρμόστηκαν...

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως τα παιδιά όχι απλά προσαρμόστηκαν, αλλά μας έβαλαν και τα γυαλιά! δέχτηκαν τα νέα με απόλυτη σύνεση, κατάλαβαν τους κινδύνους που εγκυμονούν και προσαρμόστηκαν στις νέες περιστάσεις πολύ πιο εύκολα απ' όσο νομίζαμε. Μερικές φόρες, μάλιστα, η στάση τους μας εξέπληξε τόσο ευχάριστα που μας έδιναν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε στην καραντίνα και να τηρούμε τους κανόνες δημόσιες υγείας ακόμα πιο σχολαστικά. 

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν λείπουν ξεσπάσματα, γκρίνιες ή στιγμές απογοήτευσης. Τα παιδιά, όπως κι εμείς, είναι άνθρωποι με συναισθήματα που τα εκφράζουν και ώρες ώρες λυγίζουν κάτω από το βάρος των νέων καταστάσεων. 

Σήκωσαν στις πλάτες τους ένα βαρύ φορτίο...

Η εκπαίδευση, το παιχνίδι, η κοινωνικοποίηση και η εκτόνωση της ενέργειας για ένα παιδί είναι πολύ σημαντικά για την σωματική και την ψυχική του υγεία. Επιπλέον, ένα παιδί κλεισμένο στο σπίτι που δεν βλέπει παρά μόνο τους γονείς και τα αδέλφια του, στερείται ένα ακόμα σημαντικό του δικαίωμα: την ελευθερία του! Αγαθό απαραίτητο για την ευτυχία μας! Με λίγα λόγια, τα παιδιά μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, σήκωσαν στις πλάτες τους ένα βαρύ φορτίο που όμως το έφεραν με επιτυχία εις πέρας. 

... και μάλιστα χωρίς να σταματήσουν να χαμογελούν

Το φορτίο που σήκωσαν (και θα συνεχίσουν να  σηκώνουν) τα παιδιά ήταν λίγο πολύ μονόδρομος. Δεν τους αφήσαμε άλλη επιλογή. Ωστόσο, το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως το έκαναν χωρίς να χάσουν το χαμόγελο ή την παιδική τους ανεμελιά. Έδειξαν αξιοζήλευτη ενσυναίσθηση και προθυμία να βοηθήσουν όπως μπορούν χωρίς να υποκύπτουν στις δυσκολίες. Το έκαναν με καλή διάθεση και καρτερικότητα και έγιναν για όλους ένα λαμπρό παράδειγμα. 

Σήμερα λοιπόν, πείτε στα παιδιά σας ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για όσα κατάφεραν και εξηγήστε τους πόσο σπουδαία ήταν η βοήθεια που μας πρόσφεραν. Η σκέψη πως η επόμενη γενιά μεγαλώνει παιδιά σαν τα δικά μας, είναι ευοίωνη και μας χαρίζει ελπίδες για το μέλλον. 

v