Στη Γιορτή της Μητέρας έγινα γιαγιά και γιορτάζω διπλά!

Στη Γιορτή της Μητέρας έγινα γιαγιά και γιορτάζω διπλά!

Κάποιος είχε πει ότι το να κάνεις παιδί σημαίνει αυτόματα ότι αποφασίζεις ν΄αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω απ΄το σώμα σου για πάντα. Λόγια ποιητικά που,  μόνο μια μητέρα μπορεί να καταλάβει! Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σ' όλες εμάς, που έχουμε την τύχη-και την ευλογία-να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και να δρέπουμε τους καρπούς της μητρότητας. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες γιορτάζουν διπλά-όπως η παρακάτω αναγνώστρια...

«Η Γιορτή της Μητέρας σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Για κάποιους είναι μια ευκαιρία να ''τιμήσουν'' την μαμά τους με όμορφα λόγια και μυρωδάτα λουλούδια, ενώ για κάποιους άλλους - και κυρίως για εμάς τις γυναίκες - η σημερινή μέρα αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα... Όπως τις χαρές, τους κόπους, τις αγωνίες και την τεράστια αγάπη που νιώθουμε για τα παιδιά μας. Ακόμη κι αν αυτά έχουν μεγαλώσει και έχουν πλέον τη δική τους οικογένεια.

Για τις περισσότερες, είναι απλώς μια γλυκιά υπενθύμιση του τι σημαίνει να είσαι μαμά. Στην δική μου περίπτωση ωστόσο, σημαίνει και κάτι ακόμα... Πριν από 8 χρόνια στην Γιορτή της Μητέρας, έλαβα το πιο όμορφο δώρο από την κόρη μου: την γέννηση της εγγονής μου και τον τίτλο της γιαγιάς!

Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά γιορτάζω διπλά! Ίσχύει η φράση που έλεγαν οι παλιοί: του παιδιού σου το παιδί, δυο φορές παιδί σου...

Και η αλήθεια να λέγεται: όταν γίνεσαι γιαγιά ξαναγεννιέσαι και μεταμορφώνεσαι και εσύ σε παιδί! Παίζεις κυνηγητό μέσα στο σπίτι, ξενυχτάς βλέποντας παιδικά, κάνεις σκανταλιές με το εγγόνι σου και νιώθεις πιο ευτυχισμένη από ποτέ.

Συμβαίνει όμως και κάτι ακόμα! Βλέπεις και μία ακόμη πλευρά της μητρότητας που μέχρι τότε δεν γνώριζες. Μαθαίνεις και γνωρίζεις το ίδιο σου το παιδί απ' την αρχή. Η σχέση σας είναι πιο ουσιαστική από ποτέ, γιατί και οι δυο σας πλέον βρίσκεστε στην ίδια πλευρά - την ''πλευρά των γονιών''.

Η κατανόηση είναι πραγματικά αμφίδρομη. Τώρα που το παιδί σου είναι γονιός καταλαβαίνει γιατί ανησυχούσες και φοβόσουν ή χαιρόσουν με το παραμικρό του κατόρθωμα. Αυτή η πτυχή της μητρότητας που βιώνεις μόνο όταν είσαι γιαγιά είναι μοναδική!

Κάποια πράγματα ωστόσο δεν αλλάζουν! Θυμάμαι κάποτε που είχα διαβάσει σ' ένα βιβλίο τα εξής λόγια: ''Μητρότητα είναι η επιλογή που κάνεις κάθε μέρα, να βάζεις την ευτυχία και την ευημερία κάποιου άλλου πάνω από τη δική σου, να διδάσκεις τα δύσκολα μαθήματα, να κάνεις το σωστό ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρη ποιο είναι το σωστό… και να συγχωρείς τον εαυτό σου, ξανά και ξανά, που τα κάνεις όλα λάθος.'' Φαντάζομαι ότι πολλές μητέρες, όπως και εγώ, αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σ΄αυτές τις λέξεις.

Η μητρότητα είναι ένα συνεχές ταξίδι όπου για να μάθεις πρέπει να πάθεις! Γι' αυτό ας μην ξεχνάμε να ζούμε κάθε στιγμή με τα παιδιά και τα εγγόνια μας! Αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος...»

 

v