Απόψε η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020 (πώς να τη δείτε αν έχει συννεφιά)

Απόψε η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020 (πώς να τη δείτε αν έχει συννεφιά)

Αν παρατηρήσατε ότι το χθεσινό φεγγάρι ήταν ασυνήθιστα μεγάλο, μην επαναπαύεστε καθώς απόψε, 7 του μηνός, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο κατά την εμφάνιση της 4ης (και τελευταίας) υπερπανσελήνου (όπως λέγεται ανεπίσημα) για το 2020. Αράξτε λοιπόν στα μπαλκόνια, βγείτε μια ειδυλλιακή βόλτα ή ανεβείτε στις ταράτσες σας και απολαύστε την καλύτερη, λαμπρότερη και πιο γενναιόδωρη φεγγαράδα του Μάη.

Η αρχή με τις φετινές υπερπανσελήνους έγινε στις 9 Φλεβάρη και ακολούθησε η δεύτερη στις 8 Μαρτίου, η λεγόμενη και «πανσέληνος των σκουληκιών». Την επόμενη την απολαύσαμε στις 8 Απριλίου, όταν στις 21.08 ώρα Ελλάδας το φεγγάρι πλησίασε στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του στη Γη, χαρίζοντάς μας την «ροζ» υπερπανσέληνο. Ο χαρακτηρισμός αυτός προέρχεται από το χρώμα του λουλουδιού «άγρια φλοξ» που ανθίζει εκείνον τον καιρό.

Απόψε, λοιπόν, η Σελήνη θα βρεθεί ξανά πολύ κοντά στη Γη, συγκεκριμένα σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων. Και όσο θα βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, το φεγγάρι θα φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών, τα δικά μας δηλαδή! Αν και μικρότερη από την «ροζ» του Απρίλη, η αποψινή υπερπανσέληνος αναμένεται το ίδιο υπέρλαμπρη και εντυπωσιακή.  

Στον αντίποδα αυτού του φαινομένου, τη μικρότερη πανσέληνο της χρονιάς θα δούμε στις 31 Οκτωβρίου, όταν η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) με αποτέλεσμα να φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη.

Η υπερπανσέληνος του Μαΐου θα είναι ορατή από τη δύση του Ηλίου έως την αυγή, με την προϋπόθεση ότι ο ουρανός θα είναι καθαρός. Εναλλακτικά, μπορείτε να την απολαύσετε online μέσω streaming από τη σελίδα του Virtual Telescope Project.

Πηγή: www.lifo.gr
v