Η δεμένη οικογένεια είναι το Α και το Ω για ένα παιδί!

Η δεμένη οικογένεια είναι το Α και το Ω για ένα παιδί!

Ο Μάικλ Τζέι Φοξ ο αγαπημένος πρωταγωνιστής της τριλογίας «Back to the Future» είχε πει κάποτε, ότι η οικογένεια δεν είναι απλώς ένα σπουδαίο πράγμα, αλλά τα πάντα. Και πραγματικά ελάχιστοι θα διαφωνήσουν. Η οικογένεια αποτελεί το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της ζωής μας και για ένα παιδί ειδικά, παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο για τη μετέπειτα εξέλιξή του.

Μια δεμένη οικογένεια δε, είναι το Α και το Ω για ένα παιδί γιατί:

Eίναι το ασφαλές καταφύγιό του

Όταν μια οικογένεια είναι δεμένη και αγαπημένη δείχνει έμπρακτα στο παιδί ότι ότιδήποτε κι αν συμβεί στη ζωή του, θα είναι πάντα δίπλα του για να κουρνιάσει όταν όλα πάνε στραβά. Στα δύσκολα οι γονείς ανοίγουν την αγκαλιά τους - και όσο χρονών και αν είναι το παιδί τους, είναι πάντα πρόθυμοι να το δεχτούν, να το συμβουλεύσουν και να το προστατεύσουν.

Υπάρχει πλήρης αποδοχή

Ένα παιδί γνωρίζει τι σημαίνει αποδοχή ανευ όρων απ' τους γονείς του. Ακόμα κι αν μερικά στοιχεία του χαρακτήρα του δεν συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής της οικογένειάς του, του δίνεται η ελευθερία να είναι ο εαυτός του. Γιατί μόνο όταν κάποιος νιώσει αποδεχτός για αυτό που είναι μπορεί να αντιμετωπίζει τη ζωή με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία!

Χτίζει χαρακτήρα

Είναι αυτό που λέμε καμιά φορά ότι απ' το σπίτι ξεκινούν όλα. Η αυτοπεποίθηση, η ευγένεια, ο σεβασμός είναι αξίες που μαθαίνονται απ' την οικογένεια. Οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών που θα τους δείξουν τον δρόμο και θα τα καθοδηγήσουν μέχρι να χτίσουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Όταν ένα παιδί βλέπει ότι την οικογένεια του δεμένη και να υπάρχει αλληλουποστήριξη, αμέσως αυτή η εικόνα αποτυπώνεται στο μυαλό του και αργότερα την εφαρμόζει στην ζωή του γιατί ακριβώς αυτό έχει μάθει.

Υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία

Όπως έχει πει και μια ψυχή «Η επικοινωνία προκύπτει μέσα από το πραγματικό ενδιαφέρον και το σεβασμό, την αγάπη και τη φροντίδα, και ξεκινά όχι από το ''μιλάω'' ή το ''συμβουλεύω'', αλλά από το ''ακούω''». Μέσα σε μια δεμένη οικογένεια το παιδί θα μπορεί να εκμυστηρευτεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, γνωρίζοντας ότι θα βρει κατανόηση και τρυφερότητα απ' τον συνομιλητή του. Ακόμα και οι καυγάδες είναι πολύ επικοδομητικοί, όταν προκαλούνται από ενδιαφέρον κι όχι από εγωισμό! Μετά, όμως, με μια αγκαλιά και ένα «συγγνώμη» ξεχνιούνται όλα.

Η οικογένεια είναι δίπλα σου σε χαρές και λύπες

Στα καλά, αλλά και τα άσχημα η οικογένεια είναι μαζί σου ακόμα και τότε – ή μάλλον, κυρίως τότε, για να σου θυμίσει πόσο σημαντικός και άξιος είσαι. Είναι δίπλα σου έτσι κι αλλιώς, σε όλες τις φάσεις της ζωής σου, και αγαπά τα λάθη και την αποτυχία σου όσο και την επιτυχία σου.  

v