Η πιο μεγάλη και ευρύχωρη παραλία της Ευρώπης, είναι ελληνική! 

Η πιο μεγάλη και ευρύχωρη παραλία της Ευρώπης, είναι ελληνική!

Η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, συνδυάζει με τον πιο μαγικό τρόπο το γαλάζιο τ' ουρανού και το μπλε της θάλασσας... Οι παραλίες μας είναι εκθαμβωτικές και «κυκλοφορούν» σε όλες τις εκδόσεις: με βότσαλο, με άμμο λεπτή, με άμμο χοντρή, με νερά γαλάζια, με νερά πράσινα, μέσα στη φύση, κάτω από βουνό, σε νησί, με βράχια μεγάλα ή βράχια μικρά. 

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει και κάτι ακόμα που, τουλάχιστον για φέτος, την καθιστά ακόμα πιο προνομιούχα λόγω των αποστάσεων που πρέπει να κρατάμε εξαιτίας της πανδημίας: την μεγαλύτερη και πιο πιο ευρύχωρη παραλία σε ολόκληρη την Ευρώπη!

 

Φωτογραφία: travelepirus.gr

Το όνομά της είναι Μονολίθι και βρίσκεται στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας. Έχει μήκος σχεδόν 25 ολόκληρων χιλιομέτρων αμμουδιάς και εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρεβέζης.

Το όνομα Μονολίθι προέκυψε από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή με μέγεθος 10Χ10m περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1m περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το 1943 οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.

Μετά την παραλία, κάνουμε βόλτα το λεγόμενο αισθητικό δάσος Μονολιθίου που έχει μήκος περίπου 8 χλμ και αποτελεί Αρχαιολογική Ζώνη Άλφα, με την οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα να απαγορεύεται δια ροπάλου λόγω της αρχαίας Νικόπολης.

Φέτος, λοιπόν, πάμε Πρέβεζα που... μας χωράει όλους!

v