Έρευνα: τα κορίτσια πιθανότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη στην εφηβεία απ' τ' αγόρια

Έρευνα: τα κορίτσια πιθανότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη στην εφηβεία απ τ αγόρια

Η χρήση των social media από τα παιδιά μας είναι κάτι που μας απασχολεί όλους! Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες όμως τα κορίτσια μας φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο απ'τα αγόρια σε βαθμό μάλιστα, που μπορεί να εμφανίσουν μέχρι και κατάθλιψη.

Από το 2010 έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της κατάθλιψης, του αυτοτραυματισμού και της αυτοκτονίας στα έφηβα αγόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η κατάθλιψη στα κορίτσια φαίνεται να έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η αύξηση στα ποσοστά της κατάθλιψης παρατηρείται από τότε που τα smartphone και γενικότερα τα social media απέκτησαν μεγαλύτερη απήχηση. Τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1995 μεγάλωσαν με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Γιατί όμως τα κορίτσια φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο;

Τρεις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική και την Αγγλία σε ένα δείγμα με πάνω από 200.000 εφήβους έδειξαν ότι:

Ενώ και τα δύο φύλα χρησιμοποιούν το κινητό τους, τα αγόρια ασχολούνται περισσότερο με παιχνίδια παρά με τα social media και με το να στέλνουν μηνύματα απ' ότι τα κορίτσια.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν άγχος και δίνουν βάση στην εικονική ζωή των χρηστών. Μια φωτογραφία είναι αρκετή για να προξενήσει συναισθήματα δυσφορίας ή και ζήλιας. Επιπλέον, το να συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με τους άλλους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη.

Έπειτα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι στα social media υπάρχει ένα είδος ιεραρχίας ανάλογα τα likes και τους followers!

Aπό άλλες έρευνες που έγιναν προκύπτει ότι τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο απ΄ότι τα αγόρια, καθώς ανησυχούν πολύ για την εικόνα και τη δημοφιλία τους- κάτι που τους προκαλεί μόνιμο άγχος και δυσφορία.

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι χωρίς να δαιμονοποιήσουν τα social media, να μην τα αφήσουν να έχουν προσωπικό λογαριασμό μέχρι να έχουν μεγαλώσει αρκετά.

Πληροφορίες: upworthy.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v