Ξάνθη: Οικογένεια με αυτιστικό παιδί κινδυνεύει με έξωση λόγω των γειτόνων

Ξάνθη: Οικογένεια με αυτιστικό παιδί κινδυνεύει με έξωση λόγω των γειτόνων

Εδώ και επτά χρόνια, ο 16χρονος Θανάσης ζει με την οικογένειά του στα Πηγάδια της Ξάνθης. Πρόκειται για ένα παιδί με αυτισμό που, όπως υποστηρίζουν οι γονείς του, μπορεί να είναι διαφορετικό αλλά δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν. Παρ' όλ' αυτά, η οικογένειά του απειλείται με έξωση καθώς οι γείτονες έκαναν παράπονα στον ιδιοκτήτη του σπιτιού που μένουν.

Ωστόσο, οι κάτοικοι στα Πηγάδια της Ξάνθης, στάθηκαν στο πλευρό της οικογένειας, που τελικά δεν θα χρειαστεί να φύγει από το σπίτι της.

«Η κατάσταση που βιώνει η οικογένεια μου είναι απαράδεκτη, είναι ένας αγώνας που τον βιώνεις κάθε μέρα κι αντί να έχεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν τους βρίσκεις απέναντι σου... Οι ιδιοκτήτες με μισή καρδιά μάς είπαν να βρεθεί μια λύση. Ποια είναι η λύση; Να πάμε να μείνουμε άλλου....Το κράτος είναι ανύπαρκτο για οικογένειες σαν τη δική μου δεν έχει έρθει ποτέ στο σπίτι ψυχολόγος ή κοινωνική λειτουργός να μας στηρίξει» είπε ο κ. Ευαγγέλου, πατέρας του 16χρονου σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Τα άτομα με αυτισμό έχουν τα θέματα τους μερικές κραυγές μπορεί να κάνουν φασαρία... αυτή η κατάσταση έχει ενοχλήσει ορισμένους; Την κοινωνία; Το χωριό; Έχουμε στεναχωρηθεί αφάνταστα εμένα μου έχουν κοπεί τα πόδια... Έχουν υπάρξει και άνθρωποι που μας έχουν βοηθήσει δεν έχω παράπονα... Το αποτέλεσμα είναι ότι μας ζήτησαν να βρούμε άλλου να μείνουμε».

Ωστόσο,όπως έγραψε ο κ. Ευαγγέλου στη σελίδα του στο Facebook, η συμπαράσταση των κατοίκων της περιοχής ήταν μεγάλη και δεν έχουν καμία πρόθεση να φύγει η οικογένεια από τα Πηγάδια Ξάνθης. 

Η αφορμή ήταν το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονοϊού

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σωτήρης Βαλάρης της huffingtonpost, o κ. Ευαγγέλου υποστηρίζει πως το κλείσιμο των σχολείων επηρέασε ιδιαίτερα τον 16χρονο Θανάση, ενώ περιέγραψε και τις δυσκολίες του να μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτισμό στην Ελλάδα του 2020.

«Η αφορμή ήταν το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονοϊού. Το αποτέλεσμα ήταν ο γιος μου να σπάσει τα τζάμια του κοινοτικού γραφείου δύο φορές, τα οποία τα πληρώσαμε. Κάποιοι ενοχλήθηκαν κι έκαναν ανώνυμη καταγγελία στον ιδιοκτήτη να μας διώξει από το σπίτι. Ένιωσα πολύ άσχημα και για αυτό έκανα την εν λόγω ανάρτηση στο Facebook.

Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα

«Είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτισμό στην Ελλάδα του 2020. Ζούμε την κάθε μέρα μας με την ελπίδα να είναι όσο πιο ήρεμη γίνεται. Έχουμε ζήσει δύσκολες καταστάσεις και η βοήθεια είναι μηδενική. Μηδέν υποδομές, μηδέν φροντίδα. Γενικά, δεν υπάρχει περίθαλψη για τα ΑμΕΑ στην χώρα μας. 

Η διάθεση του Θανάση, λόγω εφηβείας, αλλάζει. Δεν είναι πάντα ήρεμος, ειδικά απέναντι σε καταστάσεις, όπως ο κορονοϊός, όπου καλείτο να κάτσει δύο μήνες σπίτι. Είναι φυσικό για κάθε παιδί με αυτισμό που περνά την εφηβεία. 

Δεν έχει προφορικό λόγο για να μου πει πως νιώθει, είναι δύσκολη περίπτωση. Είναι αυτοεξυπηρετούμενος, αλλά έχει εκρήξεις. Μακάρι να μιλούσε ή να μιλήσει αργότερα, αλλά οι γιατροί δεν δίνουν τέτοια ελπίδα.

Μου λέει ένας φίλος που μένει στο Βέλγιο, ότι, αν μέναμε εκεί, θα ήταν σαν το παιδί να μην είχε αυτισμό. Η κοινωνία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, να κατανοήσει».

Από χτες, η οικογένεια Ευαγγέλου χαίρει υποστηρικτικών μηνυμάτων στις σελίδες τους στο Facebook από γνωστούς και φίλους. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι αγαπητοί άνθρωποι.

Πηγή: huffingtonpost.gr

v