Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυρας: προστάτιδα των φιλάσθενων παιδιών

Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυρας: προστάτιδα των φιλάσθενων παιδιών

Σήμερα, 17 Ιουλίου, η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας, μια πανέμορφης νεαρής που ασπάστηκε την χριστιανική πίστη από μικρή και μαρτύρησε σκληρά επειδή δεν την απαρνήθηκε. Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο, μάλιστα, όπου βρίσκεται το αγίασμα και η θαυματουργή εικόνα της, είναι στις μέρες μας ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στον ελλαδικό χώρο.

Ποια ήταν η Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Όταν έμαθε για τη Μαρίνα, ο έπαρχος Ολύμβριος διέταξε να τη συλλάβουν. Θαμπωμένος απ’ την ομορφιά της, προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Η Αγία Μαρίνα αντέτασσε σθεναρά τη φράση «είμαι χριστιανή» κι έτσι ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Αιμορραγούσα ακόμη, την κρέμασε για ώρες και μετά τη φυλάκισε.

Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε συνέπεια πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάσσονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Προστάτιδα των παιδιών

Ο λαός θεωρεί την Αγία Μαρίνα προστάτιδα των καχεκτικών και φιλάσθενων παιδιών. Παλαιότερα, στην Αθήνα οι μητέρες οδηγούσαν τα παιδιά τους κατά την εορτή της στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στο Λόφο των Νυμφών. Τους φορούσαν καινούργια ρούχα και άφηναν τα παλαιά στον περίβολο του ναού, με την ελπίδα να αποβάλουν τα παιδιά τους τις αρρώστιες από τις οποίες κατατρύχονταν.

Στη Δυτική Χριστιανοσύνη, η Αγία Μαρίνα (Αγία Μαργαρίτα) θεωρείται προστάτιδα των εγκύων και του τοκετού.

Πηγή: saint.gr, newsitamea.gr

v