Ακούστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή έπειτα από 86 χρόνια στην Αγία Σοφία

Ακούστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή έπειτα από 86 χρόνια στην Αγία Σοφία

 Η πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κων/πολη σε τζαμί υλοποιήθηκε σήμερα, αφού ακούστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικού του ναού έπειτα από 86 χρόνια.  Μάλιστα, έψαλε λίγους στίχους από το κοράνι και ο ίδιος ο Ερντογάν, λίγο πριν δοθεί το κάλεσμα για την επίσημη πρώτη προσευχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μαζί με τους πλέον υψηλόβαθμους υπουργούς του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από τον κορονοϊό, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

Οι δηλώσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν μετά την προσευχή

«Από σήμερα, θα κάνουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις για το έργο αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας. Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής θα συνεχιστεί, όπως πρέπει. Προσεύχομαι στον Θεό, καθώς εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την πρέπουσα λειτουργία του τεμένους».

Οι προετοιμασίες

Την Πέμπτη, 23 Ιουλίου, έγινε και δοκιμή για την ακουστική της Αγίας Σοφίας με συστήματα ήχου, ενώ έξω από την Αγία Σοφία, όπου επίσης θα παραβρεθούν άνθρωποι για να προσευχηθούν, οι δημοτικές Αρχές κόλλησαν ειδικά αυτοκόλλητα στις πλάκες της πλατείας, ώστε να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση. Το χαλί έχει στρωθεί, οι κουρτίνες έχουν καλύψει τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Αγία Σοφία: Το μουσείο που έγινε τζαμί

Να θυμίσουμε εδώ πως ο Κεμάλ Ατατούρκ, πριν από 86 χρόνια, μετέτρεψε τον ναό σε μουσείο με στόχο να συμβάλλει στην εκκοσμίκευση της Τουρκίας. Πιστοί ξενύχτησαν έξω από το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ώστε να πιάσουν σειρά για να μπορέσουν να μπουν στον χώρο, ενώ αυτή την ώρα έξω από τον Βυζαντινό ναό βρίσκονται χιλιάδες μουσουλμάνοι.

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική».

Οι αντιδράσεις και το ενδιαφέρον της Δύσης

Η μετατροπή του μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε τζαμί προκάλεσε πολλές αντιδράσεις του δυτικού κόσμου τις προηγούμενες μέρες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από σχεδόν εννέα δεκαετίες, φιγουράρει σε όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ως πρώτο θέμα. Το Associated Press βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και δημοσιεύει τις πρώτες εικόνες από το προαύλιο του ναού:

Πηγή: ethnos.gr

 

v