4 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ σε μια γυναίκα που δεν θέλει παιδιά!

4 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ σε μια γυναίκα που δεν θέλει παιδιά!

Ακόμα και το 2020 το να λες σε κάποιον πως δεν θέλεις να κάνεις παιδιά, σηκώνει φρύδια, προκαλεί ταραχή και φράσεις του τύπου: «Αν είναι δυνατόν! Τι θα κάνεις, θα μείνεις για πάντα μόνη;» Παρόλο που ζούμε σε μια προοδευτική εποχή, και αρκετά από τα στερεότυπα - που η γενιά μας έφαγε με το κουτάλι - εξαλείφονται, η απόφαση μιας γυναίκας να μην τεκνοποιήσει αντιμετωπίζεται με δυσπιστία.

Μάλιστα, γνωρίζω γυναίκες που ενώ είναι σίγουρες για την επιλογή τους, αισθάνονται τύψεις να το παραδεχτούν σε τρίτους. Νιώθουν ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να ακούσει κάτι που είναι τόσο «κόντρα» στη γυναικεία φύση. Και, κακά τα ψέματα, ορισμένες φράσεις που λέγονται ελαφρά την καρδία τροφοδοτούν το αίσθημα της ντροπής και τις φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση.

«Μόνο όταν γίνεις μάνα, θα ολοκληρωθείς ως γυναίκα»

Δυστυχώς, η κοινωνία βλέπει με...μισό μάτι τις κατ' επιλογή άτεκνες γυναίκες. Αν δεν εκπληρώσουν τον ρόλο της συζύγου και της μητέρας θεωρούνται «μισές» και αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Ωστόσο η ολοκλήρωση που νιώθει ο καθένας δεν έχει ουδεμία σχέση με την μητρότητα, αλλά με το κατά πόσο κάποιος αισθάνεται χαρούμενος με όσα έχει πετύχει. Κι αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο!

«Κάνε παιδιά και η ζωή σου θα αποκτήσει νόημα»

Για κάποιες γυναίκες το αληθινό νόημα της ζωής βρίσκεται στην μητρότητα. Μέσα από τα παιδιά τους βιώνουν την ευτυχία και την πληρότητα! Για κάποιες άλλες, όμως, μπορεί να είναι η ελευθερία τους, τα ταξίδια και μια ανέμελη ζωή. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό!

«Δεν ξέρεις τι σημαίνει αληθινή αγάπη αν δεν έχεις παιδιά»

Η αγάπη είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα που αναπτύσσουμε με την πάροδο του χρόνου. Κάποιος μπορεί να αγαπήσει βαθιά τον σύντροφο, τους φίλους του και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Άλλοι είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στα κατοικίδια ζώα τους. Το να πούμε ότι η αγάπη μητέρας-παιδιού είναι η μόνη αληθινή αγάπη είναι μάλλον μονόπλευρη άποψη. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά παραδείγματα σχέσεων γονέα-παιδιού γεμάτα λατρεία και σεβασμό μεταξύ τους, ενώ άλλες οικογένειες αγωνίζονται να αναπτύξουν θετικά συναισθήματα μεταξύ τους.

«Θα το μετανιώσεις στα γεράματα που θα είσαι μόνη σου»

Η κοινή (και λανθασμένη!) αντίληψη είναι ότι οι γυναίκες που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν παιδιά θα νιώσουν μοναξιά και θα είναι δυσαρεστημένες με τη ζωή τους αργότερα. Αποδεικνύεται, όμως, συνεχώς ότι οι άτεκνες γυναίκες έχουν πολλά πράγματα που τους φέρνουν ευτυχία μακροπρόθεσμα - έχουν περισσότερο χρόνο να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και στη δική τους ανάπτυξη, σταδιοδρομία, σχέση και φίλους. 

Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ζήσει τη ζωή της έτσι όπως θέλει-είναι δική της υπόθεση και πρέπει να είναι σεβαστή απ' όλους. Και ειδικά εμείς οι γυναίκες πρέπει να στηρίζουμε η μία την άλλη γι' αυτό, καλό θα ήταν να μη λέμε βαρύγδουπες κουβέντες που μόνο στενοχώρια μπορούν να προκαλέσουν.

v