Όταν ο νους σας πηγαίνει συνέχεια στο κακό, γίνεστε δυστυχισμένη!

Όταν ο νους σας πηγαίνει συνέχεια στο κακό, γίνεστε δυστυχισμένη!

Ιδανικά, δεν θα ‘πρεπε να συμβαίνει καθόλου, αλλά είναι γεγονός πως κάποιοι από εμάς τείνουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε οτιδήποτε κακό βιώνουμε εμείς ή οι γύρω μας, επιτρέποντας έτσι στις πιο δυσάρεστες εμπειρίες να καθορίζουν τις προσδοκίες μας για το μέλλον, κοντινό ή μακρινό. Με λίγα λόγια, ότι και να γίνει, ο νους μας πηγαίνει πάντα στο κακό και συχνά, προβάλλει ως πιθανότερο ενδεχόμενο το χειρότερο σενάριο, τσαλαπατώντας τη διαθεσή μας για δουλειά, διασκέδαση, προσωπική φροντίδα ή ουσιαστική επαφή με τους άλλους.

Γιατί σκέφτεστε πάντα ότι θα συμβεί το χειρότερο

Αν το καλοσκεφτούμε, κανείς δεν ξυπνάει μια μέρα κι αρχίζει να βλέπει τη ζωή μέσα από ένα απαισιόδοξο πρίσμα. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία η σκοτεινιά φωλιάζει μέσα μας με κάποια αφορμή και σταδιακά γιγαντώνεται, ώσπου να χαρακτηρίζει τη σκέψη μας.

Κανείς δε μπορεί να γνωρίζει πότε ακριβώς άρχισε να γίνεται δέσμιος των φόβων του. Ίσως είναι ένα δυσάρεστο περιστατικό που γεννά το φόβο μην τυχόν το ξαναζήσουμε ή μια σειρά από ατυχίες που βιώνουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας και ανησυχούμε μήπως συμβούν και σε μας. Μπορεί να είναι ακόμη και η υπερέκθεσή μας στη δυστυχία του κόσμου – μέσω των ειδήσεων ή των social media π.χ. – που τη νιώθουμε όλο και πιο κοντά μας, να ρίχνει τη σκιά της και στη δική μας ζωή.

‘Ο,τι και αν είναι αυτό που σας έχει βάλει σ’ αυτήν την σπειροειδή πορεία προς την απόλυτη απσισιοδοξία, το σημαντικό είναι να αντιληφθείτε πως οι αρνητικές σκέψεις είναι αποτέλεσμα, όχι της υποψίας ή της βεβαιότητάς σας, αλλά του παράλογου φόβου σας ότι θα συμβεί το χειρότερο. 

Πώς επηρεάζει η αρνητική σκέψη την υγεία σας

Η αρνητική σκέψη δεν επηρεάζει τη διάθεση ή τις αποφάσεις μας περιστασιακά μόνο, αλλά και βαθύτερα σε επίπεδο συνολικής ψυχολογίας και σωματικής υγείας. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αγχώδεις διαταραχές, ψυχαναγκασμούς, έως και κατάθλιψη

Ο εγκέφαλός μας, από τη φύση του, εστιάζει σε οτιδήποτε αποτελεί απειλή και κατόπινα προετοιμάζεται και ενεργεί με γνώμονα την επιβίωσή μας. Στην εποχή μας, μια σοβαρή απειλή δεν είναι πλεόν τόσο συγκεκριμένη όσο π.χ. ένα άγριο θηρίο. Ανεβάζουμε σφυγμούς σαν να απειλείται η ζωή μας, ακόμη και όταν σκεφτόμαστε τι πρόκειται να συμβεί στα αισθηματικά, τα επαγγελματικά ή τα οικονομικά μας.

Σ’ αυτήν την αβεβαιότητα, η απαισιοδοξία και οι αρνητικές σκέψεις είναι μια φυσιολογική αντίδραση, αλλά αν γίνουν συνήθεια προκαλούν μια διαρκή σωματική και συναισθηματική εγρήγορση που μπορεί να σας βλάψει σοβαρά. Κάθε φορά που σας κυριεύει το άγχος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το σώμα τίθεται σε υπερδιέγερση και η λειτουργία του επηρεάζεται αισθητά (π.χ. πεπτική δυσλειτουργία), ενώ η άμυνα του οργανισμού αδυνατίζει σημαντικά.

Η συνέπεια είναι να βιώνετε συμπτώματα όπως είναι ο πονοκέφαλος, η στηθάγχη, ο στομαχόπονος και η αδικαιολόγητη κούραση, αλλά και να εθίζεστε ευκολότερα σε βλαβερές συνήθειες όπως είναι η κακή ή ελλειπής διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Τι να κάνετε για να αλλάξετε τρόπο σκέψης

Για να βγείτε απ’ το «λούκι» των αρνητικών σκέψεων, αρχικά συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι στη ζωή υπάρχουν τα καλά και τα κακά, αλλά ποτέ μόνο το ένα ή το άλλο. Κάθε φορά που σκέφτεστε αρνητικά, προσπαθήστε να υπενθυμίζετε στον απαισιόδοξο εαυτό σας ό,τι δεν μπορείτε να γνωρίζετε με ακρίβεια τι θα συμβεί και άρα δεν υπάρχει λόγος να προεξοφλείτε μια καταστροφή.  

Αποφασίστε να προχωράτε με μικρά αλλά σταθερά βήματα και να θέτετε βραχυπρόθεσμους στόχους, ώστε να βλέπετε και έμπρακτα ότι τις περισσότερες φορές τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, ακόμη κι αν δεν πετύχουμε αυτό που θέλαμε.

Ανάμεσα σε όσα πρέπει να κάνετε ή όσα σας αγχώνουν φροντίστε να κάνετε πράγματα που αγαπάτε και ενισχύουν τη θετική σας προδιάθεση απέναντι στη ζωή και τους ανθρώπους.

Μην απομονώνεστε και τολμήστε να συζητάτε ανοιχτά για τους φόβους σας με τους άλλους. Η ανακάλυψη ότι δεν είστε μόνοι, θα σας βοηθήσει να αναθεωρήσετε τα πράγματα και θα σας δώσει τη δύναμη να παλέψετε με τον δαίμονα του αρνητισμού ώσπου να τον τιθασεύσετε οριστικά.

v