Χρειάζομαι τη συμβουλή σας ώστε να χρησιμοποιώ σωστούς τρόπους πειθούς και ανατροφής και όχι φωνές

Χρειάζομαι τη συμβουλή σας ώστε να χρησιμοποιώ σωστούς τρόπους πειθούς και ανατροφής και όχι φωνές
Ερώτηση:
Ενώ συνηθίζω να συζητώ πολύ με τον τετράχρονο γιο μου και γενικά να καλλιεργώ τον διάλογο, διαπιστώνω, προς απογοήτευσή μου, πως όταν η κατάσταση δυσκολεύει πολύ, εκστομίζω απειλές και εκβιασμούς για να τον πείσω (π.χ. θα κλειδώσω το δωμάτιο με τα παιχνίδια). Όπως σήμερα, για παράδειγμα, που αρνιόταν πεισματικά να πάει στο σχολείο. Δεν του φωνάζω ποτέ και γενικά είμαι ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος, αλλά χρειάζομαι πραγματικά τη συμβουλή σας ώστε να μπορώ να χρησιμοποιώ σωστούς τρόπους πειθούς και ανατροφής. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Έχετε ήδη κάνει πολύ καλή δουλειά με τον γιο σας. Είναι πολύτιμο να αναπτύσσετε με κάθε ευκαιρία την επικοινωνία μεταξύ σας. Οι αφορμές για μοίρασμα στην καθημερινότητα είναι πολλές και μπορείτε να τις αξιοποιήσετε για να κάνετε κάθε μέρα βήματα εξέλιξης!

Όπως έχετε ήδη διαπιστώσει, οι φωνές και οι απειλές, κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τον σκοπό σας. Χρειάζεται κάθε φορά να είστε ανοιχτή να ακούσετε και να καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλει να σας επικοινωνήσει ο γιος σας. Ακόμη και εάν βγαίνει με πείσμα ή ένταση από εκείνον, εσείς έχετε να του δείχνετε σταθερά τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να επικοινωνείτε. Είναι μια διαδικασία διαρκούς μάθησης, επομένως δε χρειάζεται να απογοητεύεστε ή να ενοχοποιείστε. Ρωτήστε τον γιατί δε θέλει να πάει στο σχολείο και δώστε του χώρο για να σας εκφράσει αλλιώς τη δυσκολία του. Απαντήστε του με έναν τρόπο που να του δείχνετε το ενδιαφέρον σας και να εισπράττει τη φροντίδα σας.

Καθώς ο γιος σας μεγαλώνει αλλάζει! Και η δική του αλλαγή σας καλεί να αλλάξετε κι εσείς! Είναι τόσο υπέροχη αυτή η ευκαιρία μεταμόρφωσης που σας δίνει η μητρότητα! 

Να τον χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v