«Το 2020 θα φέρει το τέλος της εργαζόμενης μητέρας»

«Το 2020 θα φέρει το τέλος της εργαζόμενης μητέρας»

Δεν είναι εύκολο να εργάζεσαι ενώ έχεις παιδιά. Μια μαμά, σε καθημερινή βάση, επωμίζεται δεκάδες ρόλους και υποχρεώσεις που συχνά την εξαντλούν... Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα με αποτέλεσμα να μην είναι απλά εξαντλητικό να είσαι εργαζόμενη μητέρα, αλλά σχεδόν αδύνατο! Και η παρακάτω μαμά, περιγράφει τα «γιατί» ωμά αλλά στις πραγματικές τους διαστάσεις.

«Βρισκόμαστε στο 2020 και, ως εργαζόμενη μητέρα, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως φέτος η ισορροπία έχει χαθεί. Η πανδημία του κορονοϊού, η τηλεργασία και τα σχολεία που δεν ξέρουμε πότε και να θα ανοίξουν, έχουν φέρει μια νέα πραγματικότητα κατά την οποία είτε θα είσαι καλή μαμά, είτε καλή εργαζόμενη. Και τα δύο δεν γίνονται!

Το φορτίο μιας μαμάς είναι ακόμα πιο βαρύ

Το φορτίο της μητέρας έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο με περισσότερες υποχρεώσεις από πριν: δουλειά από το σπίτι, καθαριότητα, μαγείρεμα, φροντίδα παιδιών όλη μέρα και, επιπλέον, διδασκαλία παιδιών από το σπίτι. 

Εάν, όμως, δεν μπορείτε να επιβιώσετε με τρεις ώρες ύπνου, οχτάωρη τηλεργασία και την μαγική ικανότητα να πλένετε ρούχα με το μυαλό σας, αυτό είναι αδύνατο. Πλέον δεν αναρωτιόμαστε μόνο "τί θα μαγειρέψω πάλι σήμερα" αλλά και κάτι πολύ πιο σημαντικό: θα καταφέρω να κρατήσω τη δουλειά που πληρώνει τις υποχρεώσεις μου και για την οποία έχω πασχίσει να αποκτήσω;

Ανεργία και τέλος στην επαγγελματική εξέλιξη

Ο κορονοιός είναι κάτι παραπάνω από μία επικίνδυνη ασθένεια του αναπνευστικού: είναι ένας ιός που καταστρέφει την επαγγελματική σταδιοδρομία μαμάδων και μπαμπάδων παγκοσμίως. Όχι μόνο είναι δύσκολο να βρεις δουλειά αν είσαι άνεργος, όχι μόνο βυθίζονται η μία (μικρομεσαία) εταιρεία μετά την άλλη, αλλά ξεχνάμε και οποιοδήποτε ενδεχόμενο προαγωγής ή επαγγελματικής εξέλιξης που προσδοκούσαμε. 

Τηλεργασία + τηλεκπαίδευση = συνδυασμός που σκοτώνει

Εάν είστε από εκείνες που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι ενώ το νήπιό σας σάς τραβάει από το μανίκι για να παίξετε, ή πρέπει να διαχειριστείτε έναν αδελφικό καβγά λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει μια σημαντική τηλεδιάσκεψη, είστε τυχερή! Κακά τα ψέματα, όμως. Η παραγωγικότητα μιας γυναίκας με παιδιά που δουλεύει από το σπίτι, μειώνεται. 

Την ώρα που πρέπει να ετοιμάσετε μία επείγουσα προσφορά, ή να παραδώσετε ένα project, το μεγαλύτερο παιδί χρειάζεται βοήθεια για να συνδεθεί ηλεκτρονικά με το σχολείο ή να συμμαζέψετε το παιδικό δωμάτιο όπου επικρατεί χάος για να μην... εκτεθείτε.  

Η γιαγιά αποκλείεται από τη λίστα εκείνων που βοηθούν στο σπίτι

Ακόμα κι αν ανήκαμε στην κατηγορία των προνομιούχων που η γιαγιά και ο παππούς μπορούσαν να αναλάβουν για λίγο τα παιδιά, το φαγητό ή τις δουλειές στο σπίτι, πλέον τους ξεχνάμε. Προέχει η υγεία τους και γι΄αυτό τους κρατάμε μακριά. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ρισκάρουμε και οποιαδήποτε άλλη εξωτερική βοήθεια... Ο ιός είναι ύπουλος και το ενδεχόμενο να φέρουμε στο σπίτι μία κοπέλα να μας βοηθήσει, κουβαλάει πολύ μεγάλο ρίσκο. Γιατί, είπαμε: η υγεία των παιδιών μας είναι πάνω απ' όλα! 

Εν κατακλείδι....

Η εργαζόμενη μητέρα δεν είναι πια όπως παλιά - και όταν λέμε παλιά, εννοούμε πέρσι! Είτε μια μαμά καταφέρει να κρατήσει τη δουλειά της και να δουλεύει από το σπίτι, είτε απολυθεί γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω της πανδημίας, το αποτέλεσμα είναι ένα: ο κορονοϊός φέρνει τον θάνατο της εργαζόμενης μητέρας.»

Ελεύθερη μετάφραση από scarymommy.com

v