Κορονοϊός: ξεκίνησαν από σήμερα rapid tests στα σχολεία για την ομαλότερη λειτουργία τους

Κορονοϊός: ξεκίνησαν από σήμερα rapid tests στα σχολεία για την ομαλότερη λειτουργία τους

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά, τα rapid test άρχισαν να εφαρμόζονται σε σχολεία, ΜΜΜ  και χώρους εργασίας στην Αττική από σήμερα 21 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. 

Στα rapid test είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την προμήθειά τους από τη χώρα μας, εξηγώντας ότι τα εν λόγω τεστ «δίνουν τη δυνατότητα με πολύ ψηλή αξιοπιστία, βέβαια όχι όσο τα PCR, να έχουμε αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών». Μάλιστα, είχε πει ότι η χώρα θα προμηθευτεί συνολικά 1 εκατομμύριο τέτοια τεστ.

Τι είναι τα Rapid Tests

Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.

Η ανάπτυξη όμως αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.

Τι δήλωσε ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος

«Η εφαρμογή των γρήγορων τεστ στα σχολεία και γενικά σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος θα βοηθήσει να έχει κανείς αποτελέσματα πολύ γρήγορα όποτε θα μπορεί να γίνει λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορούμε να προσδιορίζουμε τα κρούσματα τα οποία είναι ασυμπτωματικά, ώστε να προχωράμε σε περιορισμό και ιχνηλάτησή τους. Αυτό και πρωτίστως η εφαρμογή των μέτρων είναι οι άμυνες μας μέχρι το εμβόλιο.»

Πηγή: iefimerida.gr

 

v