Νέα έρευνα: Τα παιδιά μολύνονται από τον κορονοϊό όπως και οι ενήλικες

Νέα έρευνα: Τα παιδιά μολύνονται από τον κορονοϊό όπως και οι ενήλικες

Καθώς το πρώτο κουδούνι χτύπησε και βρισκόμαστε για τα καλά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, νέα μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έρχεται να ρίξει φως στο πόσο μεταδοτικά είναι τελικά τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Τα παιδιά δεν μολύνονται λιγότερο από τους ενήλικες

Η μελέτη αυτή, έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σχετικά με τη μεταδοτικότητα των παιδιών.  Ενώ, από παλαιότερες μελέτες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη γνωρίζαμε ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να μολυνθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν, καθώς και να  αρρωστήσουν σοβαρά, η νέα μελέτη αποδεικνύει μετάδοση από τα παιδιά μικρής ηλικίας σε μέλη της οικογενείας τους μετά από αποδεδειγμένη μόλυνση στον παιδικό σταθμό ή σε camp παιδικών δραστηριοτήτων. 

Η συγκεκριμένη μελέτη, επικεντρώνεται σε 2 παιδικούς σταθμούς και ένα camp δραστηριοτήτων για παιδιά σχολικής ηλικίας, κατά τους μήνες Απρίλιο - Ιούλιο του 2020 στη Γιούτα των Η.Π.Α. Η διάμεση ηλικία των παιδιών και στα τρία προγράμματα ήταν περίπου τα 7 έτη.

Σε δύο από τις περιπτώσεις, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι ένας μολυσμένος ενήλικας εργαζόμενος μόλυνε τα παιδιά και αυτά στη συνέχεια, μόλυναν μέλη της οικογένειας τους. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 12 παιδιά κόλλησαν τον ιό (με κάποια από αυτά να είναι ασυμπτωματικά) και τον μετέδωσαν σε τουλάχιστον 12 από τους 46 γονείς ή αδέλφια που ήρθαν σε επαφή στην οικία τους. 

Ασυμπτωματικά παιδιά εξαπλώνουν τον ιό όπως οι ενήλικες

Το ποσοστό εξάπλωσης - περίπου 25% - αντιστοιχεί σε ποσοστά που έχουν  παρατηρηθεί σε μελέτες που αφορούν μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Δείχνει επίσης, ότι τα παιδιά χωρίς συμπτώματα ή πολύ ήπια συμπτώματα μπορούν να εξαπλώσουν τη λοίμωξη, όπως και οι ενήλικες.

Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι τα σχολεία και οι παιδικές δραστηριότητες πρέπει να σταματήσουν, αλλά επιβεβαιώνει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε αυτά τα μέρη και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο σπίτι από τα παιδιά

Λιγότερα παιδιά ανά τάξη και μάσκες

Χρειάζονται λοιπόν μέτρα κατά την λειτουργία τους. Σημαντικότερο μέτρο για τη λειτουργία όλων αυτών των δομών, είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού με μείωση των συμμετεχόντων ανά τμήμα. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκπαίδευση των παιδιών στα μέτρα προστασίας (πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και αποστάσεις, όπου είναι εφικτό) και η τήρηση τους. Τέλος, η ευαισθητοποίηση από την πλευρά των εργαζομένων και των γονιών για απομόνωση στο σπίτι κάθε ατόμου με συμπτώματα.

Η σχολική χρονιά που έρχεται, σίγουρα θα έχει πολλές προκλήσεις, αλλά με ψυχραιμία μπορούμε να κερδίσουμε μια γενιά με κουλτούρα δημόσιας υγείας και προφύλαξης του κοινωνικού συνόλου.

Συντάκτης: Μάριος Δέτσης, Παιδίατρος

Site: https://detsis-paidiatros.gr/

Facebook page: https://www.facebook.com/detsispaidiatros/

 

v