Τα 8 είναι κομβικό σημείο για την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών: 6 συμβουλές για να την ενισχύσετε

Τα 8 είναι κομβικό σημείο για την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών: 6 συμβουλές για να την ενισχύσετε

Η ηλικία των 8 είναι ένα κομβικό σημείο για την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών μας. Είναι η ηλικία που πλέον δεν τα θεωρούμε ούτε πολύ μικρά ώστε να δικαιολογούμε τα πάντα, αλλά ούτε και πολύ μεγάλα για να τα εμπιστευόμαστε πλήρως. Τόσο οι δάσκαλοι και οι γονείς όσο και οι φίλες τους έχουν διαφορετικές απιτήσεις, ενώ οι κόρες μας έρχονται αντιμέτωπες με πρωτόγνωρα συναισθήματα, νέους φόβους και καινούριες προκλήσεις.  Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι ώστε να τα βοηθήσουμε να εμπιστευτούν εκ νέου τον εαυτό τους και να γίνει ευκολότερα η μετάβαση από παιδί σε προέφηβη κι έπειτα σε έφηβη. 

Αναγνωρίστε τι είναι αυτό που πλήττει την αυτοπεποίθησή τους

Μια έρευνα επιβεβαίωσε ότι το 30% της αυτοπεποίθησης των κοριτσιών μειώνεται μεταξύ των ηλικιών 8 και 14 ετών. Συνήθως, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς περιμένουν από τις κόρες τους να είναι τέλειες, ενώ παράλληλα συμπεριφέρονται με υπερπροστατευτικότητα.

Η αγωνία των γονιών να προστατεύσουν τα κορίτσια τους όχι μόνο από επικίνδυνες καταστάσεις αλλά κι από τα ίδια τους τα συναισθήματα ή τις αποτυχίες, έχει σαν αποτέλεσμα να τα εμποδίζουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Δεν τα αφήνουν να ρισκάρουν, να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες, να πετύχουν και να χτίσουν σταδιακά την αυτοεκτίμηση και την αυτοποποίθηση που χρειάζονται. 

Αφήστε τες να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους

Μπορεί η ασφάλεια και το οριοθετημένο περιβάλλον βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υποκύπτουμε στις φοβίες τους. Αν, για παράδειγμα, η κόρη σας είναι καλή στο κολύμπι αλλά φοβάται τον αναταγωνισμό, η δουλειά σας είναι να την ενθαρρύνετε και να μην την αφήσετε να τα παρατήσει. Πώς;

  • Ξεκινήστε κοιτάζοντας τους φόβους της.
  • Δημιουργήστε μια λίστα με τα πιθανά χειρότερα σενάρια. Αυτό δεν σημαίνει πως θα επιβεβαιωθούν, αλλά θα είναι προετοιμασμένη αν κάτι δεν πάει όπως θα ήθελε. 
  • Αναφέρετε προηγούμενες άσχημες εμπειρίες της και πώς, τελικά, κατάφερε να τις αντιμετωπίσει. Αυτό θα την κάνει να νιώσει πιο γενναία.
  • Βοηθήστε την να σκεφτεί μια φράση ή μία όμορφη στιγμή που θα την ανασύρει κάθε φορά που αντιμετωπίζει μία φοβία της - κάτι που θα την ακολουθεί σε όλη της τη ζωή και θα της δίνει κουράγιο. 

Διδάξτε την να αντιμετωπίζει τις αποτυχίες

Όσο κι αν προσπαθούμε να προστατεύουμε τα κορίτσια μας από ενδεχόμενες αποτυχίες, μια μέρα θα τις αντιμετωπίσεις οπως όλοι οι άνθρωποι. Η αποτυχία (όπως και η επιτυχία) είναι μαθήματα που πρέπει να πάρουν όλοι οι άνθρωποι και που, συνήθως, τα παίρνουμε σε μικρές ηλικίες όταν δοκιμάζουμε, ρισκάρουμε και συλλέγουμε εμπειρίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι γονείς είναι να τα αφήσουμε να αποτύχουν κι έπειτα να σταθούμε στο πλάι τους ενθαρρύνοντάς τα να ξαναπροσπαθήσουν.  

Αμέσως μετά την καταστροφή, αλλάξτε  θέμα. Μην προσπαθήσετε να αναλύσετε τι πήγε στραβά και μην τα διαβεβαιώσετε πως μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση. Αφήστε την να χωνέψει το γεγονός, να καταλαγιάσουν τα έντονα συναισθήματα και ενθαρρύνετέ την να δει τα πράγματα από απόσταση. Ο στόχος είναι να δει ότι η αποτυχία δεν είναι λόγος να στραφεί σε «δεκανίκια», αλλά μάλλον να προχωρήσει ακόμα πιο δυνατά. Συζητήστε λύσεις για το πώς θα διαχειριστεί καλύτερα μία αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον. 

Δεν υπάρχει μόνο το «ναι» και το «όχι» - υπάρχει και το «ίσως»

Ο στόχος είναι να επαναπροσδιορίσει πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός της και ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να της διδάξει να προσθέσει «ίσως» όταν εξηγεί και αναλύει μια κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν παρουσιάσει μία εργασία στην τάξη της και δεν εισπράξει την προσοχή ή το χειροκρότημα που περίμενε, είναι μια καλή στιγμή να εισάγεται το «ίσως»:

Ίσως υπήρχε ένας σκύλος έξω και όλοι το κοιτούσαν, ίσως δεν είσαι η μόνη που έκανε λάθος ή ίσως τα παιδιά δεν έδωσαν προσοχη γιατί ληταν η τελευταία ώρα και ήταν κουρασμένα. Ανεξάρτητα από το πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι προτάσεις, θα την βοηθήσουν να σταματήσει να σκέφτεται την αποτυχία ενώ θα αρχίσει να βλέπει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Αφήστε την ελεύθερη να κάνει τις δικές της επιλογές

Δώστε της την ευκαιρία να εξασκηθεί στη λήψη αποφάσεων σε απλές, καθημερινές επιλογές. Αφήστε την να επιλέξει τι θέλει να φορέσει, για ποιες δουλειές θέλει να είναι υπεύθυνη, πώς θέλει να χτενίσει τα μαλλιά της κ.λπ. Όταν η κόρη σας αισθανθεί ότι την εμπιστεύεστε, θα λάβει το μήνυμα ότι είναι ικανή να κάνει τα πράγματα μόνη της.

Επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα

Εστιάστε περισσότερο στις προσπάθειές της και όχι στο αποτέλεσμα ή την τελική απόδοση. Αυτό θα χτίσει την αυτοπεποίθησή της και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αποτυχία πολύ καλύτερα. Ωστόσο, εάν ο έπαινος δεν λειτουργεί, ακολουθήστε διαφορετική προσέγγιση. Ρωτήστε την τι πέτυχε χάρη στην προσπάθεια που κατέβαλε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να δει τα αποτελέσματα μόνη της και θα μάθει τι χρειάζεται για να δουλέψει περισσότερο.

v