Ο κακός γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία, όπως το κάπνισμα και το ποτό

Ο κακός γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία, όπως το κάπνισμα και το ποτό

Μας έχουν πει πολλές φορές ότι ο ευτυχισμένος γάμος κάνει καλό στην υγεία, αφού τα παντρεμένα ζευγάρια ζουν και καλύτερα και περισσότερο! Τί γίνεται, όμως, όταν βρισκόμαστε σε έναν κακό γάμο;

Ο κακός γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία...

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν ο γάμος είναι κακός, ισχύει το αντίθετο...

Ερευνητές στα πανεπιστήμια της Νεβάδας και του Μίσιγκαν των ΗΠΑ παρακολούθησαν 373 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κατά τα πρώτα 16 χρόνια του γάμου τους για να δουν αν οι μεταξύ τους καβγάδες για θέματα όπως η ανατροφή παιδιών, τα χρήματα, τα πεθερικά και τα χόμπι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την υγεία των συζύγων που ανέφεραν περισσότερες συγκρούσεις με εκείνους που είχαν μια πιο αρμονική σχέση. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συζυγικές συγκρούσεις επηρεάζουν αρνητικά την υγεία τόσο των γυναικών όσο και των αντρών, αν και με μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άνδρες.

Με άριστα το 5 στην υγεία, παρατηρήθηκε πως τα ζευγάρια που δεν τσακώνονται, βαθμολογήθηκαν με 4,07 στην αρχη του γάμου τους. Τα ζευγάρια που μπήκαν σε έναν κακό γάμο παρουσίασαν από την αρχή προβλήματα υγείας, έχοντας έναν μέσο όρο 3,86.

Οι παντρεμένοι επισκέπτονται πιο εύκολα τον γιατρό

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι παντρεμένοι συμβουλεύονται τον γιατρό τους νωρίτερα από τους ελεύθερους με τα ίδια συμπτώματα. Αυτό, έχει ευεργετική επίδραση στα ποσοστά επιβίωσής τους. 

Οι καβγάδες επηρεάζουν την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως ένας καλός γάμος μπορεί προφανώς να ωφελήσει με ποικίλους τρόπους την υγεία, ένας κακός μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά με διάφορους τρόπους.

Η σύγκρουση σε μια σχέση μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε αρνητικές αντιδράσεις, όπως φλεγμονή, αλλαγές στην όρεξη και αυξημένη απελευθέρωση ορμονών του στρες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της υγείας που κυμαίνονται από την καρδιακή λειτουργία έως το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο κακός γάμος βλάπτει όσο το κάπνισμα και το αλκοόλ

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως οι έντονες συγκρούσεις σε μια σχέση είναι τόσο επιζήμιες για την υγεία, όσο και οι βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το ποτό. 

Πώς να βελτιώσετε τον γάμο σας

Τσακωθείτε με... αγάπη: 

Οι τσακωμοί είναι αναπόφευκτοι – κάπως πρέπει να εξωτερικεύονται τα δύσκολα συναισθήματα που προκαλούνται από δυσάρεστες καταστάσεις. Τα εμπόδια χτίζουν τον γάμο. Το σημαντικό είναι στους τσακωμούς αυτούς να μην προσβάλλει ο ένας τον άλλον, να μην μεταφέρει τις κατηγορίες ο ένας στον άλλον, να μην κάνει ο ένας τον άλλον να νιώθει κατώτερος, αλλά και να μην αποχωρεί ο ένας από τους δύο από τον καβγά, αδιαφορώντας για το πρόβλημα και για τον άλλον.

Δείξτε σεβασμό

Αυτό που κάνει έναν γάμο επιτυχημένο δεν είναι ούτε το σεξ, ούτε η εμφάνιση, ούτε οι κοινοί στόχοι, ούτε καν ο έρωτας. Θα υπάρξουν στιγμές που μπορεί να νιώσεις ότι δεν αγαπάς καν τον σύντροφό σου. Η αλήθεια είναι αυτή. Αν χάσεις, όμως, τον σεβασμό σου προς αυτόν… δεν θα τον κερδίσεις ποτέ ξανά πίσω.

Να μιλάτε ανοιχτά για όλα – ακόμα και γι’αυτά που πονάνε

Συνήθως τα δύο μέρη μιας σχέσης μιλούν στους φίλους τους για όσα τους ενοχλούν με τον σύντροφό τους – ή δεν μιλούν καθόλου. Ο μόνος τρόπος για να φτιάξουν τα πράγματα, όμως, είναι με το να μιλούν ο ένας στον άλλον. Γιατί είναι οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να λύσουν όποιο πρόβλημα υπάρχει μεταξύ τους.

Γίνετε πρακτικοί και δημιουργήστε κανόνες μέσα στη σχέση

Δεν υπάρχει μισό-μισό στις δουλειές του σπιτιού, την φροντίδα των παιδιών, των προγραμματισμό των διακοπών, το άδειασμα του πλυντηρίου, τις αγορές δώρων, το μαγείρεμα, το ποιος φέρνει στο σπίτι λεφτά κλπ. Και όσο πιο νωρίς το αποδεχτεί κανείς αυτό, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι. Συζητήστε από νωρίς με τον σύντροφό σας τι σας αρέσει ή δεν σας αρέσει να κάνετε ως προς τα πρακτικά ζητήματα της οικογένειας και μοιράστε τα έτσι ώστε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.

Να συγχωρείτε

Όταν έπειτα από έναν καβγά καταλήξετε στο ότι εσείς είχατε δίκιο, «βουλώστε» το. Μη συνεχίσετε την κουβέντα. Ο σύντροφός σας θα ξέρει ότι έχετε δίκιο και θα εκτιμήσει το γεγονός ότι δεν του το «τρίβετε στη μούρη» για να επιβεβαιώσετε την ανωτερότητά σας. Εξάλλου, στον γάμο δεν πρέπει να υπάρχει «νικητής» στους καβγάδες – σκοπός τους είναι να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη.

Πηγή: weforum.org

v