Απαιτητικά νήπια: αφήστε τις φωνές και αρχίστε τις αγκαλιές

Απαιτητικά νήπια: αφήστε τις φωνές και αρχίστε τις αγκαλιές

Νηπιακή ηλικία. Η πιο τρυφερή και ταυτόχρονα πιο απαιτητική περίοδος στη ζωή κάθε γονιού. Τα μικρά μας από τη μια στιγμή στην άλλη μεταμορφώνονται από αγγελούδια σε... διαολάκια, καθώς δεν ξέρουν ακόμη πώς να διαχειρίζονται τις επιθυμίες και τις απογοητεύσεις τους. Έτσι, όταν νιώθουν «πνιγμένα» από κάθε λογής συναισθήματα που δεν μπορούν να εκφράσουν αρχίζουν τις τσιρίδες, τη γκρίνια και έχουν εκρήξεις θυμού.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι δική μας δουλειά να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με όμορφο και ήρεμο τρόπο, χωρίς φωνές -όσο δύσκολο κι αν είναι τη δεδομένη στιγμή. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τον σκοπό μας και θα αποφύγουμε και τις ενοχές που μας ζώνουν κάθε φορά που τους φωνάζουμε.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας

Η ψυχραιμία του γονιού είναι το Α και το Ω για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ξεσπάσματα του παιδιού του. Για να μπορέσετε να το βοηθήσετε, όταν βρίσκεται σε συναισθηματικό χάος είναι απαραίτητο να είστε ψύχραιμοι και να μην παρασυρθείτε σε φωνές και σε πολλά λόγια που, το μόνο που κάνουν, είναι να προκαλούν περισσότερη υστερία στο παιδί.

Δείξτε κατανόηση, αφήνοντας του χώρο και χρόνο για να ξεσπάσει και δείξτε του έμπρακτα ότι είστε δίπλα του για οτιδήποτε χρειαστεί. 

Δώστε τους επιλογές

Ήδη από τη νηπιακή ηλικία είναι σωτήριο και για εμάς αλλά και για τα ίδια τα παιδιά να τους δίνουμε επιλογές και όχι διαταγές! Το «θα φορέσεις αυτό το παντελόνι;» θα φέρει άσχημες αντιδράσεις, αντί του «θέλεις να φορέσεις το κόκκινο ή το γκρι παντελόνι;», η οποία φράση δείχνει έμπρακτα ότι η γνώμη και τα θέλω του παιδιού πραγματικά μετράνε για εσάς.

Φροντίστε να είστε συγκεκριμένη στην ερώτησή σας για να πάρετε μια συγκεκριμένη απάντηση. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε διαμαρτυρίες, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε τσιρίδες ανά πάσα ώρα.

Μείνετε σταθερή σε όσα λέτε

Τα παιδιά, χρειάζονται ισχυρά όρια και σαφείς, συνεπείς κατευθύνσεις γιατί μόνο έτσι νιώθουν ασφαλή. Τις περισσότερες φορές τα ξεσπάσματα θυμού είναι ο τρόπος των παιδιών να διεκδικήσουν τα θέλω τους, αφού οι γλωσσικές τους ικανότητες δεν είναι ακόμα αναπτυγμένες.

Υπεύθυνοι όμως για τις αποφάσεις είναι μόνο οι γονείς! Όσο απαραίτητο είναι να δώσετε στο παιδί τη δυνατότητα να κάνει επιλογές καθημερινά, τόσο σημαντικό είναι να βάζετε όρια με αγάπη, έτσι ώστε να νιώσει ασφαλές και προστατευμένο. 

Αγκαλιάστε τα

Το απόλυτο μυστικό για ήρεμα και χαρούμενα νήπια είναι οι αγκαλιές, ακόμα και όταν είναι σε υστερία! Τις στιγμές που το παιδί πλημμυρίζεται από δύσκολα συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί είναι σημαντικό να του παρέχουμε ένα καταφύγιο-ένα ασφαλές και δεκτικό στο περιβάλλον στο οποίο να νιώσει την αγάπη και την προσοχή μας.

Μόνο έτσι μπορούν τα παιδιά μεγαλώνοντας να μάθουν να ηρεμούν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Τι περιμένετε, λοιπόν, αγκαλιάστε τα!

v